Foto: Vida Press
Latvijā uzsākta vēl nebijusi laivošanas akcija "Upes ogas", aicinot iepazīt populārākos upju maršrutus un atklājot sev ko jaunu vienlaikus gan Latvijā, gan Igaunijā.

Identiska akcija tiek rīkota arī Igaunijā, piedāvājot turienes laivotājiem iepazīt arī Latvijas populāros upju maršrutus. Abās valstīs ir līdzīga laivošanas kultūra, neierastais šajā akcijā ir tas, ka vari doties ārpus savas valsts robežām.

"Laivošana ir viens no aktīvās atpūtas veidiem, ar kuru var nodarboties ikviens," teic "Riverways" projekta vadītāja Aiga Petkēvica. "Latvijā ir simtiem upju, kurās ir gan brasli, gan smilšakmens un dolomītu atsegumi, gan dižozoli, gan melnalkšņu sakņu vijumi, gan piejūras kāpas. Un liela daļa no šīm tām ir laivojamas".

Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta "Riverways" ietvaros Kurzemē attīrītas Tebra un Rīva, kā arī cietokšņa kanāls Liepājā, kas nu ir daudz vieglāk laivojamas. Tāpat Kurzemē, Vidzemē un arī Rīgas upmalās tiek ierīkotas jaunas atpūtas vietas. Laivošanas maršrutu izpētes iespējas ir plašas, akcentē Petkēvica.

Tāpat plašas iespējas laivošanas maršrutus apgūt ir arī Igaunijā. Dienvidigaunijā viena no populārākajām upēm ir Vehandu, bet laivošanai piemērotas būs arī mazās un mežonīgās Emajegi, Kepu,

Elva. Savukārt Ahjas krastos ir unikālas, vairāk nekā 20 metrus augstas smilšakmens klintis. Un kāpēc gan nepamēģināt satikties ar lāci, laivojot Igaunijā?

"Iespējams, laivotājiem no Latvijas būs interesanti laivot Igaunijas jūras piekrastē, kur īpašas prasmes nav nepieciešamas. Maršrutā no Hāpsalas līdz tuvākajām saliņām laivotājiem īsts baudījums būs siltais jūras ūdens drošajos un seklajos jūras līčos," atklāj Aiga.

Noorganizēt vienu laivošanu Latvijā un Igaunijā tagad ir pavisam vienkārši. Jādodas uz akcijas mājaslapu www.upesoga.lv, kur kontaktu sadaļā ir apkopota informācija par laivu nomām. Turpat arī apkopotas idejas upju maršrutiem. Izīrējot laivu, uz tās atradīsit uzlīmi ar akcijas kodu. Ikviens akcijas dalībnieks, laivojot abās valstīs, var laimēt brīvdienu atpūtu Igaunijā 4 personām. Kodu kopā ar savu vārdu jāreģistrē mājas lapā, vai arī sūtot sms uz numuru 1879 un norādot ar atstarpēm: "Oga, vārds, uzvārds, kods, upe, kurā laivojiet", piemēram: Oga Janis Berzins 99 Venta. Maksa par īsziņu 0.19 centi.

Laivošanas akcija norisināsies no līdz 15.novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!