Foto: DELFI
Kolekcijas dārzu Rozītes Tukuma novada Sēmes pagastā Daila un Bruno Trubiņi sāka veidot 2008.gadā. Apmeklētājiem dārzs vārus vēra gan tikai 2012.gadā, kad Tukuma pilsētas Rožu svētku ietvaros vētki tika rīkoti arī šajā krāšņajā rožu dārzā. Plašajā rožu kolekcijā ir vairāk nekā 3000 rožu stādi no 300 rožu šķirnēm. Roes tiek stādītas grupās, kas veido lielus ziedu laukumus un rakstus - ne tikai skaistumam, bet arī lai pārbaudītu to izturību un piemērotību mūsu klimatiskajiem apstākļiem.

Dārzā ir apskatāma arī skujkoku un lapkoku kolekcija, kā arī ziemcietes un vasaras puķes. Šeit apmeklētājus priecē trīs dīķi, katrs ar savu pievilcību un zivīm. Apmeklētāji ir iecienījuši vērot zivis no terases pie dīķa. Dārzā regulāri notiek dažādi pasākumi: tiek svinēti dārza svētki, Saulgrieži, Miķeļdiena.

Ar rožkopību dzimta nodarbojas jau trešajā paaudzē, tradīciju pamatlicējs bija vecaistēvs Pauls Salmiņš - Strulteles muižas barona Felika Franka dārznieks. Latvijas brīvvalsts laikā viņš apmācīja daudzus dārzniekus amata prasmēs un izveidoja savu stādaudzētavu. Pēckara gados diemžēl daudz ieguldītā darba gāja zudumā, bet palika mīlestība uz zemi un ziediem.

Tagad, turpinot dzimtas tradīcijas, Daila un Bruno ir izveidojuši stādaudzētavu “Rozītes”, kura rožu ziedēšanas laikā apmeklētājus uzņem ik dienas, rādot, cik krāšņas rozes var izaudzēt, ja tās aprūpē ar mīlestību un velta tām laiku un uzmanību. Kolekcijai tiek pārbaudītas un atlasītas tikai skaistākās un izturīgākās rožu šķirnes, kuras tiek iegādātas gan lielākajās Eiropas rožu stādaudzētavās, gan izveidojusies sadarbība ar labākajiem Latvijas rožkopjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!