Okunošima (Ōkunoshima) ir maza saliņa Japānā, kas atrodas jūrā starp vairākām salām, netālu no pilsētas Takeharas (Takehara). Šodien šī sala ir pārsteigumu pilna – tajā mitinās vairāk nekā 700 jauki un pūkaini savvaļas truši.

Ne velti Okunošima sala mūsdienās tiek saukta kā trušu sala, jo šie mazie dzīvnieciņi ir salas galvenie iedzīvotāji un brīvi klīst pa tās teritoriju.

Taču truši uz salas nav nonākuši nejaušības pēc. Otrā pasaules kara laikā sala tika izmantota nemiermīlīgiem mērķiem – tā bija slepenā militārā bāze, kas nodarbojās ar toksisko gāzu ražošanu, ko izmantoja kā ķīmisko ieroci karā. Sala tika izvēlēta, jo tā bija nevienam nezināma vieta, kā arī tā atradās pietiekami tālu no Tokijas un citām pilsētām, kas bija drošs risinājums toksisko gāzu ražotnes katastrofas gadījumā. Nelikumīgā augu ražošana militārajiem mērķiem tika turēta noslēpumā, un 16 gadus Okunošima bija pat izdzēsta no kartes.

Kara beigās indīgo gāzu ražošanas laboratorija, kopā ar visiem pierādījumiem un dokumentiem tika sadedzināta, kā arī tika iznīcinātas visas ķīmiskās vielas. Visiem darbiniekiem un lieciniekiem bija aizliegts izpaust jebkādu informāciju par šo nelikumīgo projektu un tika dota pavēle pamest salu.

Par trušu parādīšanos uz salas ir divas teorijas. Saskaņā ar dažiem avotiem, truši esot atvesti uz Okunošima salu jau kara laikā, lai uz tiem pārbaudītu toksisko vielu ietekmi. Taču pēc laboratorijas nodedzināšanas visi eksperimentā izmantotie dzīvnieki esot nogalināti. Savukārt citi avoti apgalvo, ka skolēnu grupa devās ekskursijā uz šo salu un palaida brīvā dabā astoņus trušus. Neatkarīgi no tā, kāds ir patiesais stāsts par trušu izcelsmi, tie salā ir savairojušies, un to skaits palielinās.

Neskatoties uz to, ka dzīvnieki ir savvaļā, tie ir mierīgi un bez bailēm sagaida ikvienu tūristu, cerot uz gardām uzkodām. Salas apmeklētājiem ir atļauts barot tās iemītniekus, taču ir aizliegts ņemt līdzi suņus un kaķus, lai neizsīktu trušu skaits. Uz salas atrodas kūrorta viesnīca, kurā var iegādāties pūkainajiem mīluļiem paredzētus gardumus.

Trušu sala ir ļoti populāra tūristu vidū un katru gadu uz turieni dodas aptuveni 100 tūkstoši apmeklētāju. Uz salas ir izveidoti kempingi, viesnīca, golfa laukums un pārgājienu takas vēsturiski nozīmīgās vietās. Viesi var peldēties salas apkārt esošajos, skaidrajos ūdeņos.

Lai gan lielākā daļa apmeklētāju uz salas ierodas, lai apskatītu trušus, toksisko gāzu esamība uz šīs salas nav pilnībā zudusi. Okunošima ir arī mājvieta indīgo gāzu muzejam, kas atvērts 1988. gadā, lai brīdinātu tik daudz cilvēku, cik vien iespējams, par indīgo gāzu ļaunumu un briesmīgajām sekām.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no portāla udivitelno.com

http://wordpress-hosting.me

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!