Mūsu ceļojums turpinās nu jau desmito dienu, un esam izbraukuši cauri gandrīz visai Meksikai. Mums ir atlikusi pēdējā Meksikas daļa un ar nepacietību gaidām, kādus piedzīvojumus tā mums nesīs. Esmu patīkami satraukta par iespēju beidzot redzēt Karību jūru un slavenās senotes. Tajā pašā laikā, bēdīga par pēdējām dienām Meksikā – ši aizraujošā valsts paliks spilgta manā atmiņā uz ilgu laiku.

Jukutāna ir pussala pašos Meksikas austrumos un tūrisma ziņā ir viens no slavenākajiem reģioniem. Tās dienvidu krastos skalojoties slavenajai Karību jūrai, šajā reģionā ir arī karstākais klimats, piesaistot daudzus tūristus visa gada garumā. Pussala ir neliela un to var šķērsot četrās stundās, bet tā ir pārpilna dažādām apskates vietām, sākot ar vēstures un kultūras bagātām pilsētām, krāšņām maiju arhaeloģisko izrakteņu vietām, tirkīzzilo Karību jūru un beidzot ar iespaidīgām pazemes alām – senotēm (xenotes, cenote).

Merida šarms un sudrabs

Pirmā pilsēta, kuru apmeklējam, ir Merida. Slavena ar tās 17.gadsimta baznīcām, kuras celtas no maiju senpilsētu akmeņiem, koncertiem un festivāliem tās ielās, kā arī tako stendiem un dzīvespriecīgiem vietējiem, kuri pavada siltos vakarus daudzajos pilsētas laukumos. Pilsēta atrodas netālu no Meksikas līča un dibināta 16.gadsimtā, kas pirms tam bijusi liela maiju senpilsēta. 

Ja vēlaties nakšņot lēti un ar stilu, iesaku apmesties "Art Apart" hostelī (attēlā). Tā dizains līdzinās haotiskai mākslas izstādei, un ir iespēja par zemāku cenu naktis pavadīt guļamtīklā un padarīt savu ceļojumu par šūpienu relaksētāku. Tāpat, ja vēlaties iegādāties kvalitatīvo un slaveno Meksikas sudraba izstrādājumus, Merida ir viena no labākajām vietām. Slavenākais ir 'Uxmal de taxco' veikals, kur ģimenes sudrablietu un rotaslietu bizness ir zināms vairākās paaudzēs.

Maiju senpilsētu noslēpumi


Jukutāna ir slavena ne tikai ar koloniālajām pilsētām, bet arī Maiju senpilsētām. Ja šķērsojat Jukutānas pussalu no Meksikas līča līdz Karību jūrai, pa ceļam četru stundu laikā redzēsiet vismaz 20 norādes uz dažādām maiju senpilsētām. Izvēle ir ļoti liela, tādēļ pirms dodieties ceļojumā, iesaku pastudēt, kurp vēlaties doties vairāk. 

Dodoties uz zināmākajām senpilsētām, sagatavojoties lielām cilvēku masām. Viena no iespaidīgākajām senpilsētām tās dabas ziņā ir Tulum Nacionālais Parks, kas atrodas Karību jūras piekrastē. Tā saukta arī par 'Saulrieta pilsētu' un bija viena no pēdējām maiju pilsētām, kura izdzīvoja 70 gadus pēc Spāņu kolonizācijas sākuma. Senpilsētas galvenā piramīda "El Castillo" jeb "Pils" atrodas kraujas malā. Esot jūrā, paveras neaprakstāmi skaists skats uz piramīdu tirkīzzilās jūras krastā. Šī senpilsēta ir neliela un datēta sākot no 13.gadsimtu. Apmeklējumā neaizmirstiet galvassegas, jo parks atrodas atklātā laukumā un dienas vidū var ļoti iekarst, kā arī peldkostīmus, jo šī ir lieliska iespēja veldzēties tirkīzzilajā ūdenī.

Pārsteidzošās alas, kur peldēt, nirt un atpūsties


Viens no iespaidīgākajiem dabas brīnumiem, ko variet redzēt Meksikā ir pazemes alas senotes, kuras sastopamas Jukutānas pussalā. Senotes izveidojušās dažādu ģeoloģisko pārmaiņu un meteorītu krišanas rezultātā. 

Šīs pazemes upes ir unikāla ekosistēma, kas nav sastopama nekur citur pasaulē. Senotes izveidojušās pirms vairāk nekā sešiem tūkstošiem gadu un vēsturiski ir kalpojušas kā dzidra ūdens avots un svētvietas. 

Tāpat kā uz Maiju senpilsētām, norādes uz senotēm Jukutānā ir milzumdaudz. Šeit ir sastopamas atvērta tipa senotes, kas līdzinās ezeram un ir perfektas peldēšanai. Pusatvērtā tipa senotēs ir iespēja doties zemūdens ekspedīcijās un izpētīt alas. Slēgtā tipa senotes iespējam atklāt, atrodot nelielu ūdens daudzumu virszemē, bet tajā ir iespējams nokļūt, tikai dodoties cauri pašai pazemes upei. 

Senotu izpētīšana ir aizraujošs piedzīvojums peldētājiem un snorklētājiem, kuri tīko izbaudīt dzidro ūdeni un ūdensaugus. Tāpat, lielākiem piedzīvojumu meklētājiem, ir iespēja doties tumšākajās alas daļās ar snorklinga maskām un zemūdens gaismām. Nirēji var izpētīt pazemes tuneļu labirintus, kas savienojušies, ved uz jaunu, aizraujošu, bet arī baisu pasauli, tā kā redzamība ir tikai ar zemūdens gaismām. 

Mēs devāmies izpētīt vienu no slavenākajām senotēm "Dos Ojos" (divas acis). Šis ir lielisks nacionālais parks, ja vēlaties izbaudīt visu trīs tipu senotes. "Divu Acu" senote sākas kā pusatvērtā tipa, kurā var arī vienkārši peldēties tirkīzzilajā ūdenī un izbaudīt skaistos alas veidojumus virs ūdens. Zem ūdens ar gaismu palīdzību paveras pilnīgi jauna, mazliet biedējoša, bet ļoti skaista pasaule. Virszemē grūti iedomāties, ka zem ūdens alas veidojumi plešas, liekas, bezgalībā, un dīvainākie brīži šķiet tad, kad zem sevis varāku metru dziļumā ik pa brīdim zib nirēju gaismas, kuri dodas daudz dziļākā senotu piedzīvojumā. 

Gida pavadībā spraucoties cauri šauriem alas veidojumiem zem ūdens var nokļūt slēgtā tipa senotē, kur praktiski nav gaismas un ir pilna ar guļošiem sikspārņiem. Tāpat šajā parkā var apskatīt nelielu, bet brīnišķīgu atvērta tipa senoti, kas līdzinās kristāldzidram dīķītim ar ūdensrozēm. 

Šī ir ideāla vieta peldei un snorklēšanai. Tā kā šī senote nav tik populāra, tā ir lieliska vieta izbaudīt dabas skaistumu, iespējams, bez neviena cita apmeklētāja.

Sākot ar koloniālo pilsētu ielu labirintiem, cauri Maiju piramīdām, beidzot ar peldēm pazemes alās, Jukutāna ir unikāla, liekas, nekad līdz galam neizpētīta, bet tik ļoti slavena Meksikas daļa. No visas sirds ikvienam iesaku izbaudīt ne tikai šo pussalu, bet pēc iespējas vairāk Meksikas. Šī valsts manās atmiņās atstāj ļoti spilgtu iespaidu. Meksika, manuprāt, vienmēr paliks kā viena no kultūras un garšu bagātākajām valstīm, kas neatpaliek ar tās unikālo dabas skaistumu un krāšņo vēsturi. 

Mūsu brauciens pēc Meksikas turpinās Belīzē. Bet šoreiz stāsts nebūs par pasaules slaveno "zilo caurumu" un tūristu pilnām pludmalēm. Nākamais stāsts būs par dziļiem džungļiem, mūsdienu maiju ģimenēm, menonītu ieceļotājiem un Karību piekrastes sajauktajām kultūrām.

wordpress church themes

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!