Foto: Vida Press

Čitogaras (Chittorgarh) cietoksnis ir lielākais forts Indijā. Tā ir fascinējoša vieta, jo atgādina milzīgu klinšu salu, ko var redzēt pat no lidmašīnas, raksta slavenais ceļvedis Lonely Planet. Sešu kilometru garumā cietoksnis slēpjas starp 150 līdz 18 metrus augstām klintīm.

Tas ieņem īpašu romantisku, bruņnieciskuma un traģēdiju apvītu vietu Indijas vēsturē. Trīs reizes - 1303., 1535. un 1568. gadā – Rajput klanu pārvaldītajam fortam uzbrucis spēcīgāks ienaidnieks, un visas trīs reizes iedzīvotāji izvēlējušies nāvi sadedzinoties pirms krišanas negodā. Leģendas vēsta, ka vīri apvilkuši mocekļu mantijas un izjājuši no forta pretī drošai nāvei, bet sievietes un bērni, viņu vidū arī valdniece, sakūruši sev milzīgu bēru sārtu. Viņu skaits bijis mērāms tūkstošos.

Vēlāk gan cietoksnī atkal atgriezās iepriekšējo valdnieku mantinieki no Rajput klaniem, bet forts daļēji atjaunots tikai 1905. gadā jau britu valdīšanas laikā.

Tas atrodas Rajastanas pavalstī, Berakas upes krastā,aptuveni pusceļā starp Deli un Mumbaju. Tas ir savienots arČitogaras jauno pilsētu, ko mēdz dēvēt arī par Apakšējo pilsētu. Kopš 2013. gada ir iekļauts pasaules mantojuma sarakstā. 

Cietoksnis, kas slavens ar vēsturiskajiem notikumiem, atpazīstams arī pēc brīnišķīgajiem vārtiem, tempļiem, pilīm, baseiniem un torņiem. Kādreiz fortā bijuši pat 84 baseini un ūdenstilpnes, bet tagad apskatāmas vairs tikai 22. Ūdenstilpnes piepilda dabīgā ceļā - vai nu lietusūdens vai akas. Tajās pieticis ūdens, lai padzirdītu 50 tūkstošus vīru lielu armiju.

Jau gadsimtiem tā drupas iedvesmojušas gan ceļotājus, gan rakstniekus. Tas Indijas vēsturē simbolizē drosmi, nacionālo lepnumu, kas liek labāk mirt, nekā padoties, upurēšanos un citas nozīmīgas vērtības.

map-embed.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!