Foto: Publicitātes foto
Turpinot pirms četriem gadiem aizsākto projektu "Gaumīgi Garšīgā Galvaspilsēta – Rīga", Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs (RTAB) sadarbībā ar "Pavāru klubu" otrdien nesen durvis vērušajā restorānā "3 Þrir" prezentēja jaunu Latvijas galvaspilsētas gastronomijas konceptu, uzsvaru liekot uz divpadsmit īpaši Rīgai un Latvijai raksturīgiem produktiem, un ko turpmāk popularizēs ar saukli "Rīga. Pilsēta labai garšsajūtai".

Katrā no četriem gadalaikiem izvēlēti trīs sezonāli produkti, ar ko Rīgas restorāni turpmāk centīšoties pārsteigt ārvalstu viesus, pieradinot pie nedaudz neparastām garšām. Kā Rīgas pavasara garšas pārstāvji izraudzīti rabarberi, skābenes, bērzu un kļavu sulas, vasarā īpaša uzmanība tikšot veltīta skābajiem ķiršiem, lācenēm un treknajai zivij - samam, rudenī – brieža gaļai, baravikām un cidonijām, savukārt ziemā godā tiks celta rupjmaize, pīlādži un rāceņi. Visi minētie produkti pavāru rokās pārtapa par neredzētiem un vēl negaršotiem ēdieniem - piemēram, no rupjmaizes saldajam ēdienam tika pagatavotas rudzu maizes smiltis ar šokolādi, ko pasniedza ar biezpiena kremu un augļu želejām, bet no rabarberiem - gaisīgas putas ar bezē. Interesanti, ka daudzus ierastos produktus pavāri ieteica arī izmantot neierastākos ampluā - piemērmam, lācenes pie gaļas ēdieniem vai baravikas desertā.

Papildus izvēlētājiem produktiem Rīgas kā gastronomijas galamērķa popularizēšanai radīts arī jauns sauklis - "Rīga. Pilsēta labai garšsajūtai." un "Riga. Your flavourite city" (angļu val.).

"Jau kopš 2012.gada "Live Rīga" aktīvi veido Rīgas kā gardēžu galamērķa tēlu un šajā laikā mums ir izdevies izcelt mūsu pavāru meistardabus gan vadošajos Eiropas un pasaules medijos, gan arī uzsverot pavāru talantus reklāmas kampaņās. Tomēr nereti mums pašiem ir grūti atbildēt uz jautājumu, kāda ir latviešu virtuve un, ko noteikti Rīgā būtu jānogaršo. Tāpēc ar "Pavāru klubu" esam izveidojuši jaunu konceptu Rīgai kā Baltijas gastronomijas galvaspilsētai un izraudzījušies divpadsmit produktus, ko turpmāk izcelt kā īpaši svarīgus Rīgas kulinārā piedāvājuma kontekstā," skaidro RTAB valdes locekle Vita Jermoloviča.

Kā norāda "Pavāru kluba" valdes priekšsēdētāja un restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova, "sezonas produktu kalendārā esam apkopojuši katrai sezonai raksturīgākos produktus, ar kuriem pārsteigt pat visizsmalcinātākos gardēžus. Visi produkti ir īpaši arī ar to, ka tie sastopami mūsu pašu mežos, upēs, dārzos, kā arī atšķirīgi no citām Baltijas valstīm."

Jāsaka, ka ne visi minētie produkti ir labi pazīstami arī pašiem latviešiem, tāpēc pavāru idejas varētu būt interesantas un saistošas arī mums. Jāatgādina, ka iepriekšējos gados, attīstot "Latvijas garšas" konceptu, pavāri gatavojuši ēdienus no reņģēm un rabarberiem, kaņepēm un truša gaļas, rudzu maizes un nēģiem, kā arī citiem mūsu valstij raksturīgiem produktiem, ko piedāvāja pašmāju un ārvalstu gardēžiem.

Koncepts prezentēts arī tūrisma nozarei, lai turpmāk ne tikai RTAB, bet arī nozares pārstāvji un sadarbības partneri pilsētas viesiem klāstītu vienotu stāstu par Rīgas un Latvijas mūsdienu gastronomiju un tās daudzveidību.

Plašāka informācija par projektu atrodama portālā www.LiveRiga.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!