Ja jau pilnā sparā sākusies dārza ziedēšanas sezona, nedrīkst aizmirst arī par kokiem, kas ir mums līdzās teju vai uz katra soļa. Šajā sakarībā portāls boredpanda.com apkopojis pasaulē iespaidīgākos kokus, kas tik tiešām ir elpu aizraujoši krāšņo ziedu, neparasto formu vai neizmērojami lielo izmēru dēļ.

Koks ar rozā mākoņiem

Esot zem šī 144 gadus senā koka, kas atrodas ''Ashikaga Flower Park'', Japānā, tik tiešām rodas sajūta, ka virs galvas izkārtojušies rozā mākoņi. Šis koks, ko dēvē par Wisteria, ir iespaidīgs vīnogulājs ar krāšņu lapotni jebkurā gadalaikā un diennakts laikā, jo pa dienu var ieraudzīt smalkākas nianses, bet nakts laikā izbaudīt izgaismotos zarus, kuros izkārtojušies krāšņie ziedi. Lai arī šis nav pasaulē lielākais koks, tā apkārtmērs sasniedz gandrīz 2000 kvadrātmetrus, kas ir gana iespaidīgs apjoms, neskatoties pat uz to, ka tas ir vīnogulājs.

Vēja koki Jaunzēlandē

Dabas mežonīgums dažkārt ir tik iespaidīgs, ka ir grūti iedomāties ko skaistāku, tieši šādas asociācijas raisa arī Jaunzēlandē augošie ''Slope Point'' koki, kas nav palikuši nepamanīti iespaidīgā izskata dēļ. Kā izrādās, fiksētie kadri nav radīti stipra vēja gadījumos, jo tieši tā koki izskatās katru dienu, neskatoties uz to, kāds ir vēja stiprums. Iespaidīgo izskatu koki ieguvuši dažādo laika apstākļu un ekstrēmi stiprās gaisa plūsmas dēļ, tāpeč šajā apvidū nedzīvo daudz cilvēki. Tiek uzskatīts, ka koki šeit audzēti speciāli, kur vētras gadījumos patverties aitām, kas šeit neesot retums.

Japānas valdzinošie dārzi

Tas gan nav nekāds brīnums, ka pasaules iespaidīgāko koku sarakstā iekļauti vairāki Japānas dabas brīnumi, taču šis iespaidīgis koks, lai gan ir cēlies no Japānas dārzu kultūras, atrodas ASV dabas parkā ''Portland Japanese Garden''. Tā nepārspējami spilgtās krāsas, zaru izliekums un iespaidīgais apjoms nespēj atstāt vienaldzīgu nevienu parka apmeklētāju, turklāt tas rada sajūsmu ne tikai vasaras un rudens sezonā, bet jebkurā gadalaikā.

Antarktikas dižskābārdis Oregonas štatā

Ar sulīgi zaļām sūnām apaugušais Antarktikas dižskābārdis nevar neierindoties šajā apkopojumā, jo tā nokarenās sūnas visa koka garumā un platumā rada pat nedaudz sirreālu sajūtu, turklāt nekas tāds netiek bieži manīts dabā. Koks reģistrēts arī Pasaules mantojuma sarakstā, kā vērtība zinātnes saglabāšanai.

Fantastiskais vijums Dienvidkarolīnā

Dienvidkarolīnā iespaidīgs skats paveras uz kādu aptuveni 1500 gadus senu koku, kas izpleties 20 metru platumā ar vijīgajiem un apaugušajiem zariem. Aplūkojot šo koku klātienē, skats paveras pasakas cienīgs, tāpēc esot Dienvidkarolīnā, tas noteikti ir jāaplūko savām acīm.

Sarkano asiņu koki

Dragonblood tree atrodas Jemenā, un tas atstāj neaizmirstamu iespaidu katram tā aplūkotājam, tāpēc katrs izmanto iespēju pie tā iemūžināties. Šis gan nav vienīgais koks, jo tuvajā apkārtnē tie aug kuplā skaitā, tie ir vērā ņemami arī sarkanās sulas dēļ, kas tiek izmantota gan kā tautas līdzeklis, gan dažādos krāsošanas nolūkos.

Trešais augstākais koks pasaulē

Šī koka iespaidīgumu nav iespējams atspoguļot fotogrāfijā, jo tā augstums sasniedz 73 metrus, tāpēc tas ierindojies arī pasaulē garāko koku trijniekā. Šis milzenis atrodas Kalifornijā un tā virsotnes sasniegšana nav bijusi tā vieglākā ne vienam vien dabas pētniekam.

Varavīkšņu eikalipts

Viens no neparastākajiem skatiem paveras Havajā, Klusā okeāna dienvidu daļā, kur sastopami krāšņie varavīksnes eikalipta (Rainbow Eucalyptus) koki. Lai arī izskatās, ka tie ir ar krāsu otām notašķīti, patiesībā to raibums ir dabisks.

Violetais tunelis Dienvidāfrikā

Apbrīnojami krāšņa koku aleja novērojama Dienvidāfrikā ar violetu ziedu klātiem kokiem, kas savijušies kopā galotnēs, rada pasakas cienīgu skatu.

Madagaskaras giganti

Dažkārt aplūkojot kādas bildes, šķiet, ka tas ir kaut kas neiespējams un realitātē nesastopams, taču arī šajā gadījumā Madagaskaras baobabu koki veido vietējiem iedzīvotājiem pavisam ikdienišķas ainavas. Tā kā šeit jācieš no ilgstoša sausuma perioda, tad koki ir izvēlējušies īsto vietu augšanai, jo tie savos biezajos stumbros uzglabā lielu ūdens daudzumu.

Mežonīgā aleja

Ne mazāk iespaidīgs skats ar koku aleju paveras Ziemeļīrijā, kur šie dižskābārži aug jau kopš 18. gadsmita. Mežonīgā koku aleja izmantota arī ne vienā vien filmas tapšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!