Foto: Publicitātes foto
22. augustā noslēdzās Pārgaujas novada ikgadējā tradīcija - "Sakoptāko sētu konkurss", kura aizsākumi šajā novadā ir seni un meklējami vēl pagastu pašpārvalžu laikos. Pārgaujas novada pašvaldība šo konkursu vērtē kā nozīmīgu tradīciju, ko vajag uzturēt par spīti visam un kurai ir potenciāls veidot kopēju novada identitāti. Par tradīciju saglabāšanas nepieciešamību varam pārliecināties arī mēs, jo aizvien ir daudz skaistu lauku sētu, kas pelnījušas atzinību un komplimentus.

Kā jau visos šāda veida konkursos, mērķis ir ne tikai atrast un novērtēt sakoptākās sētas, bet arī lauku iedzīvotājus par centību un videi draudzīgu saimniekošanu, kas iedvesmo arī citus rūpēties par saviem īpašumiem, veidot vidi, kas ir patīkama dzīvošanai, estētiska un nenodara kaitējumu dabai.

Šogad ar domes sēdes lēmumu pieņemtā komisija visā novadā apciemoja, apskatīja un izvērtēja vairāk nekā 800 sētas. Neiztrūkstoša šī konkursa sastāvdaļa ir ''Saimniekballe'', kur tiek godināti konkursa nominanti. Šogad apbalvošanā piedalījās 600 sētu īpašnieki, kas savā starpā dalījās saimniekošanas pieredzē, nevairījās no priekšlikumiem un ideju paušanas, kā arī iepazinās ar jaunajiem saimniekiem vienā vai otrā mājā, stāsta Pārgaujas novada tūrisma organizatore Rudīte Vasile.

Pārgaujas novads ir bagāts ar skaistām atpūtnieku mājām. Kopumā vērtēta tika teritorijas sakoptība (piebraucamais ceļs, grāvmalas, pagalms, apstādījumi, dārzs, atpūtas vieta), videi draudzīga saimniekošana (komposta atrašanās vieta, atkritumu šķirošana, energoefektīvi risinājumi, piemēram, saules enerģijas kolektori u.c.), radoša izdoma, atpazīstamības un iekļaušanās novadā veicināšana (mājas nosaukums un tā noformējums, pastkastītes pieejamība pastniekam, karoga masts, norāde pie piebraucamā ceļa u.c.), un ar visiem šiem uzdevumiem Pārgaujas novada saimnieki tikuši galā veiksmīgi, par to katrs pats var pārliecināties fotogalerijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!