Divi Latvijas jaunie kinematogrāfisti piedalīsies pasaulslavenā režisora Vima Vendersa vadītajā jauno talantu seminārā, kas šogad pirmo reizi notiks 53.Berlīnes kinofestivāla laikā.
Kā aģentūru LETA informēja Eiropas Savienības programmas "Media Plus" informācijas centra vadītāja Lelda Ozola, piecu dienu kursos "Berlinale Talent Campus" iespēju piedalīties izcīnījuši divi jaunie censoņi no Latvijas - producente Laura Burša no studijas "F.O.R.M.A." un producents/režisors Jānis Vingris no studijas "Eho Filma".

Semināra idejas autors ir festivāla direktors Dīters Košliks, un tā moto ir "Pirmā reize vienmēr paliek atmiņā". Košliks festivālā sāka strādāt pagājušajā gadā un atskārta, ka netiek pienācīgi izmantota iespēja, ka Berlīnes kinofestivālā vienlaikus kopā ir tik daudz slavenību un filmu nozares profesionāļu.

Semināru vadīs kinorežisors Venderss, kurš veidojis mākslas filmu "Wings of Desire" un ir dokumentālās filmas "Buena Vista Social Club" režisors, kā arī Džeimsa Bonda filmu mākslinieks Kens Adams un Izraēlas Sinematēkas dibinātāja un direktore Liu van Lēra. Laikā no 10.februāra līdz 14.februārim notiks lekcijas, praktiskās nodarbības, situāciju analīzes, kā arī dalība festivāla pasākumos.

Seminārā piedalīsies dažādu profesiju jaunie kinematogrāfisti no ASV, Austrālijas, Argentīnas, Izraēlas, Sīrijas, Islandes, Nigērijas, Āzijas valstīm un Latvijas. Pavisam bija pieteikušies 2000 pretendenti no 70 valstīm, taču uzaicināta tikai ceturtā daļa interesentu.

Laura Burša strādā studijā "F.O.R.M.A.", kuras producētā filma "Labās rokas" pērn Berlīnē saņēma Manfrēda Zalcgēbera balvu. Burša ir strādājusi pie dažādiem projektiem, tai skaitā arī kā producenta asistente režisora Anda Miziša īsfilmā "Klupiens", kas nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" 2001.gadā tika atzīta par labāko spēles īsfilmu.

Savukārt Jānis Vingris ir gan producents, gan režisors vairākām filmām. Berlīnes filmu tirgū citu Latvijas filmu starpā tiks demonstrēta arī viņa tikko pabeigtā dokumentālā filma "Jumtu cilvēks". Vingris un studija "Eho Filma" rudenī strādāja somu režisora Mikas Kaurismeki filmas "Saldumiņš" uzņemšanā, bet pirms tam piedalījās vācu režisora Vernera Hercoga filmas "Neuzveicamais" veidošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!