Foto: DELFI

Pagājušajā nedēļā stāstījām un rādījām Ķemeru tīreļa skaistumu ziemā, bet šoreiz Tūrismagids.lv dod iespēju ielūkoties Cenas tīrelī nedaudz maģiskā brīdī – ziemas saullēktā, kad gaisa temperatūra bija ap mīnus 18 grādiem, gaiss gluži vai vibrēja un purvā valdīja bezgalīgs klusums.

Cenas tīrelis atrodas starp Babītes ezeru un Olaini, aptuveni 30 kilometru attālumā no Rīgas centra, un savulaik tas bijis otrais lielākais purvs Latvijā tūlīt aiz Teiču purva. Patlaban Cenas tīreļa teritorija ir sarukusi, jo tur notiek kūdras ieguve.

Pirms dažiem gadiem šajā unikālajā vietā izveidota ne vien purva laipa, bet arī izziņas taka un uzcelts skatu tornis, no kura paveras visai tāls skats uz līdzeno un neparasto apkārtni. Cenas tīrelis ir arī viens no retajiem Latvijas purviem, kurā vienlaikus ir novērojama gan rietumu, gan austrumu tipa purva ainava, liecina Tūrisma attīstības valsts aģentūras mājaslapā pieejamā informācija.

Foto: DELFI

Taka, kas izveidota cilpas veidā, ir apmēram 3,5 kilometru garās purva laipas daļa.

Dodoties pastaigā pa purva taku, kas atrodas dabas lieguma teritorijā, acīm atklājas brīnišķīgs ezeriņu komplekss un iespaidīgas purva ainavas, kas ziemā šķietami dus zem baltās sniega segas, bet tas ir tikai māns, jo sniegā var manīt dzīvnieku un šeit ziemojošu putnu pēdas, savukārt aizsalušie ezeriņi atgādina milzu pēdu nospiedumus. Šī ir izcila slēpošanas vieta – kā novēroja Tūrismagids.lv, arī klasiskā soļa sliede jau ielikta. Savukārt tiem, kas vēlas slidot pa mazajiem ezeriem, gan diez vai tas izdosies, jo tos klāj sniegs, bet ledus zem tā ir mīksts un čagans.

Līdz takai aizvadītajās brīvdienās veda labi iztīrīts ceļš, un arī automašīnu bija, kur novietot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!