Audumi, diegi, auklas, dvieļi – saraksts ar dažādiem produktiem, kas tiek pagatavoti no kokvilnas ir garš. Vai kādreiz esi aizdomājies, palūkojoties uz savu balto T-kreklu, no kurienes tas nācis? Visa pamatā ir rūpīgi apkopti kokvilnas krūmu lauki, no kuriem, kad mazās kokvilnas pogaļas izaugušas līdz pilnbriedam, tās rūpīgi tiek novāktas. Kā tad īsti kokvilna aug?

Kokvilnas augi (Gossypium) – krūmi – cēlušies no tropisko un subtropisko reģionu apvidus, tātad, Āfrikas, Amerikas un Indijas. Kokvilnu iegūst no četriem kokvilnas sugas kultūraugiem: parastās kokvilnas (G. hirsutum), lakstainās kokvilnas (G. herbaceum), smalkšķiedras kokvilnas (G. barbadense) un krūmu kokvilnas (G. arboreum). Pasaulē visplašāk kultivēta tiek tieši parastā kokvilna, kuru reizēm dēvē arī par Meksikas kokvilnu. Parastās kokvilnas audzēšanas rādītāji, salīdzinot ar pārējām šķirnēm, veido 90 procentus no visā pasaulē kultivētās, norādīts Cotton.org.

Pasaulē lielākās kokvilnas audzētājvalstis ir Ķīna, Indija un ASV. Tā kā kokvilnai piemērotākie apstākļi ir konstants siltums un saule, ASV to visplašāk audzē Teksasā un Kalifornijā. Skatoties kokvilnas lauku bildes, diezgan viegli var pateikt, ka kokvilna aug tieši ASV štatos – prāvās vagas ir sausas un izkaltušas.

Foto: Shutterstock

Bet Ķīnai un Indijai raksturīgi zaļojoši kokvilnas lauki. Atšķirībā no ASV un citām attīstītajām valstīm, kur kokvilnu novāc ar speciālu kombainu palīdzību, Indijā joprojām kokvilna plaši tiek novākta ar rokām. Bez tekstilmateriālu ražošanas, no kokvilnas gatavo arī zivju tīklus, kafijas filtrus, papīru un grāmatu vākus. Lai kokvilna pilnībā izaugtu un pogaļas būtu lielas un piemērotas novākšanai, nepieciešamas 120 līdz 180 siltas, saulainas dienas ar regulāru nokrišņu daudzumu. Laikapstākļi, kas var sabojāt ražu ir salnas.

Ceļš no mazās sēkliņas, līdz gatavai pogaļa un visbeidzot baltajām cirtām ir ilgs. Pēc sēklas iesēšanas jāgaida 2 – 4 nedēļas, kad izaugs pirmās auga lapas. Bet kokvilnu novāc vien 25. augšanas nedēļā.

Tavsdārzs.lv padoms: kokvilnas "ziedi" ir lielisks izejmateriāls dažādām dekorācijām. Kokvilnas zariņu izkaltētu var ielikt vāzē un tas būs labāks dekors, kā mākslīgie ziedi. Ar kokvilnu var papildināt arī griezto ziedu pušķus. Tā kā kokvilna arī Latvijā vairs nav nekas jauns, tās zariņus var meklēt lielākajos ziedu veikalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!