Jugla ir teritorija Rīgas austrumu daļā, Vidzemes priekšpilsētā, ko pavisam droši var saukt par Rīgas ezeru apkaimi, jo nekur citur Rīgā jūs neatradīsiet tik daudz ezeru vienuviet, teikts Info.riga.lv.

Juglas ezers, Bābelītis, Velnezers, Dambjapurva ezers, Ķīšezers, turpat netālu ir arī Linezers un Gaiļezers, kuri oficiāli tomēr pieder Mežciemam. Arī pats nosaukums "Jugla" ir cēlies no lībiešu vārdiem jog, joig, jok, kas nozīmē – upe.

"Senākā dokumentārā liecība, kurā minēts Juglas nosaukums, nāk no 1226. gada. Tolaik to apdzīvoja lībieši, kuri pārtika no zvejošanas, medībām, kā arī medus un vaska ieguves. 18. gadsimtā turīgie pilsētnieki meklēja, kur atpūsties no pilsētas kņadas, un Jugla šim mērķim bija lieliski piemērota. Atpūtnieki cēla savas vasarnīcas vietējo ezeru krastos. Starp citu, kādreiz Juglas ezeru un Ķīšezeru sauca vienā vārdā par Ropažu ezeru. 1868. gadā starp pilsētu un vasarnieku apdzīvoto nomali tika atklāta kuģu satiksme. Sākotnēji kuģītis kursēja tikai svētdienās," teikts Info.riga.lv rakstā "Nezināmais par Rīgu: Ezeri un "šampanieša kaudze"".

19. gadsimta otrajā pusē tur uzplauka rūpniecība. Kopš 1914. gada līdz Juglai kursē tramvajs.

Pagājušā gadsimta 30. gados Jugla kļuva plašāk zināma arī ārpus Latvijas robežām, jo tika atklāts Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, kas ir vienīgais šāds muzejs Baltijā. Vairāk par to lasiet šeit.

Ievērības cienīga ir Juglas padomju laika vēsture, kas saistīta ar jaunās apkaimes būvniecību. Lielā projekta autori bijuši arhitekti Ruta Paikune un Alfrēds Plēsums, atsaucoties uz laikrakstu Rīgas Balss raksta Info.riga.lv. Juglā tika uzbūvēta gan pirmā Rīgas deviņstāvu ēka, gan pirmais universālveikals – Tallina. Projekts bijis vērienīgs – tika ieplānoti jauni labiekārtoti mājokļi 160 000 kvadrātmetru platībā. Aprēķināts, ka jaunā dzīvojamā masīva būvniecība izmaksājusi vairāk nekā 23 miljonus rubļu (salīdzinājumam – tolaik, sešdesmitajos gados, vienu ASV dolāru varēja nopirkt par 90 kapeikām, liecina Wikipedia dati).

Savukārt 20. gadsimta 70. un 80. gados Juglā atradās Rīgā vienīgais kāzu salons Pavasaris, raksta Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs, kas piedāvā ieskatīties fotodokumentos, kur fiksēta Juglas dzīvojamā rajona masīva būvniecība 20. gadsimta 60. gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!