Foto: Publicitātes foto

Latgales meža ielokā, pavisam netālu no Latvijas-Krievijas robežas, 5 360 kvadrātmetru plašajā siltumnīcā pat tumšajos rudens un ziemas mēnešos galotnītes ņipri augšup slej aptuveni 12 500 tomātu stādu. Par iespaidīgo saimniecību, tomātu audzēšanu ziemas sezonā un darba augļiem portālam TavsDārzs.lv stāsta ''Mežvidi'' saimnieks Edgars Romanovskis.

Kopumā saimniecībā ''Mežvidi'' šobrīd audzē sešu šķirņu tomātus ķekaros, turklāt trīs krāsās – sarkanus, dzeltenus un tumšos. Pamatā tiek audzēti sarkanie vidēji lielo augļu tomāti ar elegantu šķirnes nosaukumu "Endeavour" un oranžie - "Bolzano". Starp daudzajiem sarkanajiem un oranžajiem ķekaru tomātiņiem siltumnīcās redzami arī lielie, rievotie tomāti jeb "Vērša sirds".

Kā stāsta saimnieks, stādi tiek iepirkti no sertificētas audzētavas Somijā un saimnieku gādīgajās rokās nonāk septembra vidū. Atvešanas brīdī tie ir vien 45 centimetrus augsti un jāiestāda diennakts laikā, lai tieši ziemas vidū saņemtu kāroto ražu. Sezonas laikā tomātu stādiņš izaug pat 13-15 metrus garš un nobriedina vidēji 35-40 tomātu ķekarus, katru ap 700 gramiem smagu. Tātad viens stāds caurmērā saražo pat 27 kilogramus tomātus sezonā!

Foto: Publicitātes foto

Ne vienam vien droši vien rodas jautājums par miglošanu un apstrādi ar ķimikālijām – vai tā tiek vai netiek pielietota. Saimnieks atklāj, ka siltumnīcā tomāti netiek migloti vai citādi apstrādāti ar pesticīdiem, tādejādi Latvijas pircēji saņem tiešām veselīgus un vitamīniem bagātus "vasaras vēstnešus-tomātiņus" ziemas vidū. Kā stādi iegūst nepieciešamo? Siltumnīcās tiek izmantotas mūsdienīgas tehnoloģijas, kuru dēļ baudāms iespaidīgs skats – no tām staro violeta un sarkana LED gaisma. Pastiprināti ventilējot un apsildot siltumnīcas, tiek nodrošināts optimāls mitruma līmenis, tādejādi novēršot iespēju attīstīties paaugstināta mitruma izraisītajām slimībām (miltrase, pelēkā puve, u.c.).

Par tomātiem rūpējas arī tūkstošiem sanošu kameņu, kas mitinās turpat siltumnīcās un, darbīgi dūkdamas, apputeksnē ik ziedu. Īpašu noskaņu siltumnīcā rada ne vien vasarīgā tomātu smarža, bet arī circeņi, kas, ne saukti ne aicināti, ar dziesmām priecē ikvienu.

Foto no saimniecības:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!