Latvijas augstākajā pilsētā Alūksnē pēdējā laikā atklāti vairāki pārsteidzoši un skaisti apskates objekti, kas jau saņēmuši arī vairākas balvas. Vairāk nekā 800 gadus vecajā pilsētā atklāts gan jauns skatu tornis, gan izgaismots tilts gājēju pār ezeru, renovētas pilis un daudz kas cits.

Viens no jaunākajiem tūrisma objektiem ir 2015. gadā apmeklētājiem atklātais ugunsnovērošanas skatu tornis Tempļakalna parkā, kas piedāvā apskatīt pilsētu no putna lidojuma. Pēc ziemas atpūtas apmeklētājiem tas atkal būs atvērts no 1. maija, pastāstīja Alūksnes Tūrisma informācijas centrā.

Pēc torņa apmeklējuma ērtu nokļūšanu pilsētā nodrošina jaunais Tempļakalna ielas gājēju tilts, kas jau šobrīd diennakts tumšajā laikā ir izgaismots un rotājas ar gaismas, ūdens un krāsu spēlēm. Vasarā izgaismojumam pievienošoties arī mūzika, kas iešanu pār tiltu padarīs vēl romantiskāku. Tempļakalna ielas gājēju tilts, kā 2015. gadā tapusi būve, šogad divos valsts mēroga būvniecības konkursos novērtēts ar augstām godalgām. Tā konkursā "Latvijas Būvniecības Gada balva 2015" šī inženierbūve ieguva 3. vietu, savukārt skatē "Gada labākā būve Latvijā 2015" – 2. vietu.

Tālāk ceļš ved cauri Pilssalai, kurā slejas Livonijas ordeņa pilsdrupas. To ielokā atrodas estrāde, kas jau pavisam drīz priecēs ar brīvdabas pasākumu klāstu, bet pašlaik ir laba pastaigu vieta. Vasarā uz salas iespējams pievērsties arī aktīvajai atpūtai, spēlējot dažādas komandu sporta spēles vai iznomājot kādu ūdens transporta līdzekli.

Pilsētas centrs, savukārt, priecē ar renovētajām pilīm. Izgaismotā Alūksnes Jaunā pils majestātiski lepna pret debesīm slejas arī diennakts tumšajā laikā. Tajā mājvietu radis Alūksnes muzejs un dabas muzejs "Vides labirints". Alūksnes muižas parkā, klusumā un mierā var pastaigāties un baudīt ainavu parka burvību. Te slejas dažādas mazās arhitektūras formas, tostarp arī Aleksandra paviljons.

Pērn atjaunotā nelielā, ļoti romantiskā būve Alūksnes ezera krastā gan aicina piestāt gājējus, gan jau ir kļuvusi par iecienītu ģimenes svinību un ceremoniju vietu. Alūksnes Vecajā pilī, kas atrodas romantiskā vietā Alūksnes ezera krastā, radošā atmosfērā darbojas Alūksnes Mākslas skolas audzēkņi.

Turpat ezera krastā atrodas arī rekonstruētā Alūksnes muižas apbūves brūža ēka, kas pārtapusi par ļoti moderno Alūksnes Kultūras centru un apmeklētājiem piedāvā iespējas izvēlēties dažādus kultūras pasākumus pēc katra interesēm vai arī vienkārši apskatīt centra telpas. Arī pārbūvētā Alūksnes Kultūras centra jeb brūža ēka savas durvis apmeklētājiem vēra 2015. gadā. Svarīgi, ka pavisam nesen skatē "Gada labākā būve Latvijā 2015" Alūksnes muižas apbūves brūža ēka nominācijā "Pārbūve" saņēma augsto 2. vietu un arī konkursa atbalstītāja "ERGO" simpātiju balvu – "Ēka ar dvēseli".

Vairāk par Alūksni un tās tūrisma objektiem lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!