Foto: Shutterstock
No visām gleznainajām Tičīno kantona ielejām Šveicē, Verzascas ieleja, tiek saukta par visskaistāko un fascinējošāko gan romantiķiem, gan aktīvas un piedzīvojumiem bagātas atpūtas cienītājiem. Parasti tūrisma ceļvežos to iesaka kā vietu, kas līdzās Reinas ūdenskritumam Šafhauzenā un Alpu pļavām, noteikti jāredz dabas dāvanām dāsni apveltītajā Šveicē.

Maģiski zaļganais Verzascas upes ūdens spēcīgi plūst cauri kalniem, gadu tūkstošu gaitā nopulējot akmeņus un veidojot savdabīgas skulptūras krastos, izgraužot pat arkas un citus neparastus veidojumus. Upe traucas arī cauri slavenajam "Ponte dei Salti" jeb Lēciena tiltam, ko veido divas akmens arkas pie Lavertaco (Lavertezzo) ciema. Ja dodas pārgājienā tālāk uz leju gar upi, var apbrīnot klintīs veidotos, krāsainos dabas mākslas darbus, kā arī veldzēties dabiskā džakuzi, jo daudzviet starp akmeņiem izlauzušies avoti, kas burbuļodami steidz pievienoties upei. Šeit nevar nepeldēties! Dodieties pa Briones dabas taku, kur var baudīt elpu aizraujošus un gleznainus skatus.

Netālu esošais 220 metrus augstais Verzasca dambis pie Vogorno ezera ir ļoti iecienīta gumijlēkšanas un ekstrēmo sporta veidu cienītāju atpūtas vieta. Tur filmētas arī epizodes no slavenā Džeimsa Bonda filmas, kurā slepenais aģents, protams, arī nolec no dambja. Kāpēc gan pašiem to neizmēģināt?


Kantons, kur atrodas ieleja, nosaukts Tičīno upes vārdā. Tas robežojas ar Graubindenes, Ūrī, Valē kantoniem Šveicē, kā arī Itālijas Pjemontas un Lombardijas reģioniem. Kopā ar daļu Graubindenes kantona veido tā saukto Šveices Itāliju, un ir vienīgais kantons, kur oficiālā valoda ir itāļu.
Foto: Shutterstock
Turp ērti no Rīgas var nokļūt, lidojot līdz Milānai vai Bergamo un tālāk braucot ar auto vai vilcienu, piemēram, līdz Lugano.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!