Foto: Publicitātes foto

Jau septīto gadu oktobra pēdējā sestdienā Kandavā notiek Kafijas un tējas svētki, kuros pasniedz arī pilsētas “firmas dzērienu” - ozolzīļu kafiju. Svētki šogad notiks 29. oktobrī.

Lai sagatavotos svētkiem, kandavnieki naski vācot un apstrādājot ozolzīles, lai no tām pagatavotu gardu kafijas dzērienu. Arī šo svētku mērķis esot popularizēt Latvijā audzētus un gatavotus gardumus, izmēģinot dažādas izejvielas un receptes, pilsētas tūrisma portālā "Visitkandava" raksta Ziedīte Začeste, Kandavas novada Kultūras pārvaldes vadītāja.

Lai nodrošinātu materiālu zīļu kafijai, Kandavas novada Kultūras pārvalde ik gadu septembrī rīko konkursu novada izglītības iestāžu audzēkņiem. Bērni un jaunieši kopā ar pedagogiem un vecākiem lasa ozolzīles un nodod tās Kandavas novada muzeja darbiniekiem. Amatniecības centra plīts virsma uz pāris mēnešiem kļūst par zīļu kalti, bet centra vadītāja Kitija Švīgere - par galveno zīļu operatori. Kandavas novada nevalstisko organizāciju brīvprātīgie zīles loba, tad tās tiek grauzdētas un maltas gan rokas, gan elektriskajās dzirnavās. Muzeja traktierī "Pie melnā kuiļa" krodziniece Diāna uzsien balto priekšautu, apmaisa katliņā ūdeni, un – "kapeja" gatava!

Foto: Publicitātes foto

Jāpiebilst, ka Kandavas novada muzejs piedāvā arī programmu apmeklētājiem "No zīles līdz ozolam", kuru izveidojuši muzeja darbinieki. Tajā ietilpst ozolzīļu kafijas gatavošana, degustācija un tāda paša nosaukuma erudīcijas spēles spēlēšana.

Savukārt čaklākie zīļu vācēji Kafijas un tējas svētkos saņem balvas - ceļojošo ozolkoka kafijas kausu un apmaksātu vienas dienas ekskursiju - ekspedīciju Latvijas izzināšanai. Otrās un trešās vietas ieguvējiem - klasē spēlējamas galda spēles.

Kafijas un tējas svētkos Kandavā pulcējas dažādi tējas, kafijas un citu našķu ražotāji no malu malām. Šī gada jaunums būšot ozolzīļu zapte no Turku pagasta (Līvāni) un gardo burciņu recepšu konkurss.

Savukārt no pulksten 11 līdz 15.30 notiks Kandavas Tūrisma informācijas centra rīkots orientēšanās pārgājiens "Atrodi 7 zelta zīles Kandavā!" Starts un finišs paredzēts Kandavas Tūrisma informācijas centrā.

Visiem finišētājiem būšot arī balviņas. Lai piedalītos orientēšanās pārgājienā, nepieciešams iegādāties svētku biļeti. Tās cena ir 2 eiro, un tā derīga uz dienas pasākumiem, teikts "Visitkandava".

Pasākuma programma pieejama Kandavas mājaslapā www.kandava.lv.

Ko apskatīt Kandavā, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!