Vasarā vairāk nekā 130 vēsturisko muižu un piļu Baltijas valstīs atver savas durvis ikgadējās ceļošanas akcijas apmeklētājiem. Šogad tajā iesaistījušās visas trīs Baltijas valstu piļu un muižu asociācijas, lai noorganizētu pārrobežu pasākumu Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un izceltu pilis un muižas kā kultūras, ekonomiskās un reģionālās attīstības virzītājspēkus pagātnē un mūsdienās. Apmeklētāji būs gaidīti no 24. maija līdz 16. septembrim.

Akcijas ietvaros apmeklētāji tiek aicināti krāt simboliskas atslēgas (uzlīmes) kā atmiņu par redzēto. Tās noslēgumā apmeklētājs, kurš savāks vismaz piecas uzlīmes savā mītnes valstī un vismaz desmit kaimiņvalstīs, piedalīsies balvu izlozē.

"Katrai pilij un muižai ir savs stāsts un leģenda, unikāla ainava un arhitektūras mantojums, kas apmeklētājiem ļauj gluži vai ceļot laikā un uzzināt ko vairāk par aizgājušo laiku notikumiem un atmosfēru," saka Lietuvas Piļu un muižu asociācijas prezidents Gintaras Karosas. Lietuvai šogad akcijā pieteiktas pilis un muižas, kas pārsteidz ar savu vērienīgumu un nozīmi vēsturē – pārsvarā lielas un aristokrātiskas celtnes. Savukārt, Igaunija šoreiz aicina ar pilīm un muižām, kas ir mazākas, pievērsušās saimniekošanai laukos, privātas, ražojot kādus gardumus vai vīnus, kā arī tādām, kas tikai vēl ir atjaunošanas procesā – jo arī to taču ir interesanti pavērot.

Arī Latvija jau tradicionāli šajā akcijā ir pārstāvēta ar plašu un krāšņu piļu un muižu klāstu.

Lūk, interaktīva karte, kurā atzīmētas akcijā pieteiktās pilis un muižas.

Vairāk informācijas par akciju un tās dalībniekiem meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!