Foto: Vida Press

Sanktpēterburga ir pilsēta, kas reti kuru tās apmeklētāju atstāj vienaldzīgu. Arī vēsais rudens noslēguma laiks nav šķērslis, lai baudītu šo valdzinošo pilsētu, jo tumšās rudens un agras ziemas debesis vien paspilgtina pilsētas šarmu. Starptautiskais pasažieru pārvadātājs "Lux Express" iesaka vairākas vietas, ko ir vērts redzēt arī drēgnā laikā.

Vēsturiskie teātri

Vēsais laiks ir lielisks iemesls apmeklēt kādu no Sanktpēterburgas teātriem. Piemēram, vecākais muzikālais teātris Krievijā – Marijas teātris – piesaistīs tos mākslas un kultūras baudītājus, kuriem vistuvākā ir opera un balets. Šis teātris izceļas ne vien ar repertuāru, bet arī ar īpaši krāšņām telpām. Apmeklējot izrādi, uzmanība noteikti jāpievērš priekškaram, kas radīts 1914. gadā pēc teātra mākslinieka Aleksandra Golovina skicēm – tā zīmējums veidots pēc imperatores Marijas kleitas raksta.

Savukārt tiem, kas vēlas pabūt vecākajā nacionālajā teātrī Krievijā, uz kura skatuves iestudēti gandrīz visi lielākie krievu klasikas darbi, patiks Aleksandra teātris. Nedaudz citādāku, pēcrevolūcijas pārmaiņu gaisotni var izjust Tovstonogova vārdā nosauktajā Lielajā drāmas teātrī – tas tika veidots episkām izrādēm, varonīgām traģēdijām, romantiskām drāmām un pārlaicīgām komēdijām.

Imperatoru statuju aizsardzībā

Par spīti aukstajiem ziemeļu vējiem, arī rudens noslēgumā ir vērts doties pastaigā pa gleznainajām Pēterburgas ielām, kas iedvesmojušas tik daudzus rakstniekus un dzejniekus. Vēl var paspēt apskatīt tiltu pacelšanu, un tad doties baudīt karstu tēju kādā mājīgā pilsētas kafejnīcā.

Uzmanība noteikti jāpievērš daudziem ievērojamiem pieminekļiem. Piemēram, Nikolaja I piemineklim, kurš atrodas tieši pretim Īzaka katedrālei. Tas ir nedaudz pompozs, bet nenoliedzami īpašs, jo 16 metrus augstais piemineklis ir viena no retajām skulptūrām, kurai ir tikai divi atbalsta punkti – zirgs, uz kura sēž imperators, ir pacēlies uz pakaļējām kājām.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Savukārt piemineklim apkārt atrodas četras alegoriskas statujas – Gudrība, Spēks, Ticība un Taisnība. Šajās figūrās var atpazīt Nikolaja I sievu Aleksandru un viņa meitas – Mariju, Olgu un Aleksandru.

Savukārt netālu no tā ir par Vara jātnieku dēvētais Pētera I piemineklis, kas patiesībā gan ir atliets no bronzas. Tas atrodas uz vilnim līdzīgas klints, kas simbolizē Pētera I nopelnus, paplašinot Krievijas teritoriju līdz jūrai. Leģenda vēsta, ka pamatnei izmantots pērkona sasperts akmens.

Sajust mākslas pasauli

Ienirt mākslas pasaulē Pēterburgā ir viegli – to var izdarīt greznajā Ermitāžā, kurā vairāk nekā 350 ekspozīcijas zālēs sadzīvo klasiski un moderni mākslas darbi. Tā ir arī lieliska iespēja novērtēt pasakaino Romanovu dzimtas rezidenci jeb Ziemas pili.

Foto: Shutterstock

Savukārt modernās un laikmetīgās mākslas cienītājiem noteikti jāapmeklē lielākais privātais mākslas muzejs Krievijā – "Erarta". Tas dibināts 2010. gadā, un tā kolekciju veido krievu mākslinieku darbi, tapuši 20. gadsimta beigās un 21. gadsimta sākumā. Vairāk nekā 2300 darbus radījuši 170 mākslinieki no dažādiem šīs lielās valsts reģioniem.

Nedaudz citā veidā par Krievijas bagāto vēsturi var uzzināt caur porcelānu – to var izdarīt, apmeklējot Porcelāna rūpnīcas muzeju, kas ir viens no vecākajiem Sanktpēterburgā un ir dibināts 1844. gadā.

Klosteru un katedrāļu misticisms

Sanktpēterburga ir viena no labākajām vietām, kur iepazīt dažādu baznīcu, katedrāļu un klosteru arhitektūru un vēsturisko misticismu.

Piemēram, Glābēja pārveidošanās katedrālē ir iespēja apskatīt "ne rokām darināto ikonu", pie kuras lūdzies pats Pēteris I. Iespēja izjust arhitekta ģēniju Bartolomeo Rastrelli var greznajā klosterī Smoļenskā – tur atradies augstdzimušo meiteņu institūts, kuru 1764. gadā dibinājusi Katrīna II un kurā izglītību ieguvusi lielākā daļa krievu aristokrātijas pārstāvju.

Apskates vērta ir krāšņā Pestītāja asiņu baznīca, kas celta Aleksandra II atentāta vietā un Pēterburgas iedzīvotājus priecē ar krāšņām mozaīkām. Tāpat netālu esošā Īzaka katedrāle, kas rotāta ar 24 eņģeļu statujām, nevienu ceļotāju neatstās vienaldzīgu.

Savukārt, kad Sanktpēterburga iepazīta, izcilus apskates objektus ārpus šīs pilsētas atradīsi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!