Foto: Shutterstock
Austrālijā, Portkembelas nacionālajā parkā ("Port Campbell National Park"), acīm paveras pavisam skaists skats. Tur piekrastē satupuši klinšaini veidojumu jeb izslavētie Austrālijas 12 apustuļi.

Kā skaidro "World Atlas", klints stabi, kuri tagad slejas aptuveni 50 metru augstumā, tur atradušies jau pirms 20 miljoniem gadu. Tiek pieņemts, ka tie veidojušies, pateicoties skarbajam okeānam, kas apskalojis klintis, laikā gaitā izrobojot un izveidojot 12 apustuļa tēlus.

Te gan jāpiemin, ka gadu gaitā šie klinšainie veidojumi saukti dažādi, līdz beidzot ieguvuši šo nosaukumu – galvenokārt tūrisma nolūkos. Visai interesanti ir tas, ka tad, kad klints stabus sāka saistīt ar 12 apustuļiem, piekrastē vairs atradās tikai deviņi, liekot daudziem lūkoties uz krastu un censties saredzēt to, kas nemaz tur vairs nav. Pārējos skarbie apstākļi bija jau nopostījuši. Tiesa gan, arī kopš tā laika daba nav bijusi saudzīga un pamazām šo iecienīto tūristu apskates vietu pagandējusi – šobrīd piekrastē atrodami vien astoņi stabi.

Foto: Shutterstock

Ja ir vēlēšanās apskatīt šo skatu savām acīm, vērts ieplānot to apciemošanu, kamēr vēl nav par vēlu un okeāns nav paņēmis tos visus pie sevis, jo tas, kā ir pārliecināti zinātnieki, var notikt kuru katru mirkli, taču īsti nav paredzams, kad tas varētu notikt. Kā skaidro "World Atlas", erozijas rezultātā katru gadu virskārta noārdās par aptuveni diviem centimetriem, un lai arī pavisam lēnu, pastāv iespēja, ka tālā nākotnē tur atradīsies jauni stabi.

Ko vēl apskatīt Austrālijā? Idejas skaistam ceļojumam meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!