Foto: Shutterstock

Pilsēta Norvēģijas rietumos ar nosaukumu "Mundal" ir introverta grāmatu "tārpa" sapnis. Pilsētiņā dzīvo vien 280 cilvēku un tajā ir vairāk nekā 15 tūkstoši grāmatu, skaidrots "Travel and leisure". Šī iemesla dēļ vieta bieži tiek saukta par Norvēģijas skaistāko grāmatu plauktu.


Pilsētā ik uz soļa var atrast kādu grāmatnīcu vai arī šķietami parastu kafejnīcu, kurā patiesībā ir ierīkota lasītava. Te gan jāpiebilst, ka lielākoties grāmatnīcās un citās bodītēs tiek pārdotas lietotas grāmatas, jo vietējie uzskata – šajā digitālajā laikmetā senas grāmatas ir īstena vērtība.
View this post on Instagram

A post shared by SAPO (@sapo) on Dec 4, 2018 at 3:04am PST

Arī vienkārši pastaigājoties pa ciematiņa ielām, siltajā laikā iespējams uzdurties uz īpaši ierīkotiem grāmatu plauktiem un brīvdabas grāmatu kioskiņiem. Kā teikts "Culture Trip", daudzi no šiem grāmatu punktiem ir veidoti tā, lai cilvēki apkalpotos paši, proti, par katru paņemto grāmatu atstātu konkrētu naudas summiņu.

Krājumos esošās grāmatas ir ļoti dažādas un iespējams atrast pat ļoti retus eksemplārus, tāpēc šis ir iecienīts galamērķis tiem, kuri sevi sauc arī par grāmatu mīļiem.

View this post on Instagram

A post shared by Elizabeth Hughes (@elizabeth.hughes.940) on Aug 21, 2018 at 5:26am PDT

Norvēģu grāmatu pilsētiņa savus krājumus sākusi veidot 1995. gadā, un kopš tā laika grāmatu klāsts ir ievērojami audzis. Ja visas pilsētas grāmatas sarindotu virknē, tā stieptos vairāk nekā četru kilometru garumā.

View this post on Instagram

A post shared by Iveta Malasevska (@iveta_malasevska) on Jul 17, 2018 at 5:38am PDT

Te gan jāpiebilst, ka šī nav vienīgā grāmatu pilsēta pasaulē – par tādu atzīta arī "Hay on Wye" Apvienotajā Karalistē, kur pagājušā gadsimta 60. gados vietējie nolēma pamestu kinoteātri pārveidot grāmatu glabātuvē. Tas piesaistīja uzmanību visā pasaulē, un drīz vien šī ideja aktualizējās visā pilsētā, skaidrots "Culture Trip".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!