Foto: Normunds Reinicāns
Ropažu novadā ir noslēgusies skatu torņa un tūrisma, dabas izziņas un veselības takas būvniecība dabas liegumā "Lielie Kangari", kur ikviens ir gaidīts uz skaistu pastaigu un dabas baudīšanu šajā pusē, pastāstīja Ropažu novada pašvaldības attīstības daļas projektu vadītāja Kristīne Krūmiņa.

Ropažu novada pašvaldība projekta "Tūrisma, dabas izziņas un veselības infrastruktūras izveide dabas liegumā "Lielie Kangari"" laikā izbūvēja 33 metrus augstu skatu torni, kura virsotnē atrodas platforma, no kuras paveras skats uz Kangaru ezeru un Lielkangaru purvu.

Foto: Normunds Reinicāns

Dabas liegumā izbūvēta arī nepilnu divu kilometru gara pastaigu taka ar tiltiņiem un skatu platformu pie ezera. Apmeklētāju informēšanai un izglītošanai visas takas garumā izvietoti informatīvie stendi ar fotogrāfijām, kas apvieno varenu stāstu un teiku kopumu par notikumiem, vietām, tēliem un parādībām dažādās apkārtnes vietās. Piemēram, stendi vēsta par Lielajiem Kangariem, Ķoderu pilskalnu izpēti un vēsturi, kā arī par īpaši aizsargājamiem biotopiem, retiem un aizsargājamiem augiem, dabas liegumu un lielāko osu grēdu Latvijā, ezeru, Kangaru ceļu, dzīvniekiem, putniem un bezmugurkaulniekiem.

Foto: Normunds Reinicāns

Takas sākumā izvietotais veselības maršruts ikvienu apmeklētāju aicina kārtīgi izvingroties un izkustēties. Dabas takā uzstādīts arī apmeklētāju skaitītājs, lai varētu novērtēt, cik daudz cilvēku ikdienā apmeklē pastaigu taku. Lai atklātu apkārtnes burvību no cita skatu punkta, iespējams pieteikt pārgājienu ar purva kurpēm kopā ar "Purva bridējiem".

Pastaigu taka sākas autoceļa P4 Rīga – Ērgļi ceļa malā, kur apmeklētājiem ir pieejams auto stāvlaukums. Atrašanās vietas koordinātes GPS 56.919732, 24.730131

Lai arī pastaigu vieta jau atvērta apmeklētājiem, 2019. gada 11. maijā īpašā pasākumā tā tiks atklāta ar vērienīgu izglītojošu atpūtas festivālu ģimenēm "Meža stāsti Kangaros". Pasākuma mērķis ir apmeklētājiem parādīt, ka mežs ir unikāls dabas veidojums un dabas liegumā "Lielie Kangari" sastopamo dabas daudzveidību papildina un unikālu padara nostāsti un teikas par Kangaru apvidu. Festivālā uzstāsies un darbosies pētnieki, amatnieki, dziesminieki un grupas. Būs iespējams doties dabas izziņas pārgājienos, mācīties senas valodas, kā arī izbaudīt dažādu meža vidē uzstādīto multivides objektu sniegtās iespējas.

Būvniecības darbi tika aizsākti 2018. gada augustā. Objekts nodots ekspluatācijā 2018. gada 18.decembrī. Darbus objektā, saskaņā ar iepirkumu procedūras rezultātiem, veica SIA "Ventars" un SIA "Jungrex", atbilstoši SIA "BM-projekts" izstrādātajam būvprojektam. Būvuzraudzību objektā nodrošināja SIA "Būvuzņēmums NR" būvuzraugs Normunds Reinicāns. Realizētā projekta mērķis ir mazināt antropogēnās slodzes, tai skaitā tūrisma, eitrofikācijas, erozijas un vides piesārņojuma iespējamo ietekmi uz īpaši aizsargājamiem biotopiem un sugām, veidojot kvalitatīvu tūrisma, dabas izziņas un veselības infrastruktūru dabas liegumā "Lielie Kangari". Projekts tika finansēts no Eiropas Reģionālā attīstības fonda un pašvaldības līdzekļiem. Sīkāka informācija par projektu šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!