Foto: Shutterstock
Savos mazdārziņos pavasarī pieticīgā daudzumā puķudobēs zied pavasara krāšņākie ziedi, bet, ja ir vēlme redzēt īstu pavasara augu paradīzi, tad viennozīmīgi jādodas uz Keukenhofas dārzu Nīderlandē. Tur gar kokiem ir izvijušās košu ziedu upes un milzīgas puķu jūras, kas liek aizturēt elpu.

Dārzam ir sena vēsture, kas rodama jau 15. gadsimtā, tolaik the Keukenduin, kas tika dēvēti par virtuves dārziem, tika stādīti dārzi un augļi, lai ar ražu apgādātu Tejlingas muižas virtuvi. Šis arī ir iemesls, kāpēc parkam dots nosaukums Keukenhofa. 1641. gadā tika uzcelta Keukenhofas pils, un kopumā tā ar visām zemēm aptvēra 200 hektārus lielu platību. Arī šajā pilī tika atvēlēta vieta dārzam, bet 1857. gadā šos pils dārzus pārveidoja ainavu arhitekts Džons Deivids Zohers un viņa dēls Luiss Pauls Zohers. Šī dārza daļa ir ieturēta Anglijas dārzu stilā, un ir saglabājusies līdz pat mūsdienām.

Foto: Shutterstock

Savukārt 1949. gadā tuvējās Lises pilsētas mērs kopā ar dārzniekiem un puķu sīpolu audzētājiem nāca klajā ar grandiozu iniciatīvu – izveidot paraugdārzu, kurā būtu pavasarī ziedošās puķes. Parks publiskai apskatei tika atvērts jau pēc gada, kad to "gāza no kājām" apmeklētāju pūļi, kas vēlējās apskatīt krāšņos dārzus. Šī dārza slava izplatījās ārpus Nīderlandes robežām, kā rezultātā pirmajā gadā dārzu apmeklēja 236 tūkstoši apmeklētāju.

Foto: Shutterstock

Mūsdienās 32 hektārus plašajā dārzā ik gadu ar savu krāšņumu apmeklētājus priecē vairāk nekā septiņi miljoni pavasara sīpolpuķu, no kurām 800 ir dažādu tulpju šķirnes, kā arī iespaidīgas skulptūras un speciāli izveidoti iedvesmas dārzi. Tajā var aplūkot mīlestības un miera dārzu, zemeņu dārzu, laimes dārzu, Ibizas dārzu, ziedu spēka dārzu un zaļo dārzu jeb tējas dārzu, kurā bagātīgi aug dažādi augi, piemēram, iespaidīgā garšaugu kolekcija, kurā ir piparmētras, anīss, kumelītes un citi augi.

Turklāt Keukenhofas dārzs ir kļuvis par ikoniskāko dārzu pasaulē, kur aplūkot tulpju krāšņumu, daudzveidību, selekcionāru krāšņos veikumus un smelties iedvesmu arī savam dārzam. Ik gadu dārzam ir kāda īpaša tēma, un šogad tā ir "Ziedu spēks".

Foto: Shutterstock

Šeit notiek dažādas ziedu izstādes, tiek organizēti tūrisma braucieni uz šo dārzu, kā arī nevar nepieminēt īpašos ziedu šovus, kur ik nedēļu tiek izcelts kāds konkrēts augs, piemēram, ne tikai pavasara sīpolpuķes, bet arī amariļļi, rozes, frēzijas, lilijas un citi augi. Vairāk par ziedu šoviem un pasākuma programmu šajā gadā lasi šeit. Ja šķiet, ka bērniem šeit nebūs interesanti, tā nebūt nav, jo šajā dārzā ir ierīkoti rotaļu laukumi un citas atrakcijas, piemēram, dārgumu meklēšana, dzīvnieku ferma un arī labirints. Turklāt dārzā var pārvietoties arī ar velosipēdiem vai laivu, tiesa, par braucienu laivā nāksies šķirties no pāris eiro.

Jāpiebilst, ka pašlaik dārzs ir ziemas guļā, bet apmeklētājiem tiks atvērts vien no 21. marta līdz 19. maijam. Vairāk par to, ko vēl var apskatīt un izbaudīt Nīderlandē, lasiet šeit un arī te.

Foto ieskats dārzā, kurš pavasarī izskatās kā pasaku valstība:

Rakstā izmantota informācija no portāla "Keukenhof.nl".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!