Foto: DELFI

Lai gan daudzi cilvēki peldoties pat baidās galvu likt zem ūdens, citi ar lielu nepacietību gaida brīdi, kad varēs apskatīt unikālo zemūdens pasauli. Taču snorkelēšana un niršana nav vienīgais vieds, kā ar to iepazīties tuvāk – šim mērķim pasaulē izveidoti vairāki milzu akvārijam līdzīgi ēku kompleksi, un viens no tiem atrodas Spānijas ziemeļu pilsētā Hihonā (Gijón).

Hihona atrodas Astūrijas apgabalā, uz rietumiem no Bilbao, un priecē ar skaisto piekrasti un sakopto vidi. Šī ir apgabala lielākā pilsēta, kuras vārds kopš seniem laikiem saistīts rūpniecību. Kā vēsta ceļvedis "Lonely Planet", mūsdienās tā atdzimusi gluži kā Fēnikss, pastaigu mīļotājiem piedāvājot apmeklēt zaļos parkus un smilšainās pludmales, bet ceļošanas entuziastiem norādot ceļu uz vēsturiskām pilsētas ēkām.

Pievēršoties zemūdens pasaulei, "Acuario de Gijón" atrodas aptuveni 800 metru attālumā no galvenās autoostas, piekrastes promenādē, pie "Playa de Poniente". Lai apskatītu daudzos akvārija iemītniekus, pieaugušajiem jāiegādājas ieejas biļete, kas maksā 15 eiro un ļauj tajā uzkavēties neierobežotu laiku. Starp citu, šī ir viena no retajām, tūristu interesējošajām vietām pilsētām, kas ir atvērta arī svētdienās.

Jau sperot pirmos soļos, rodas sajūta, ka esi nonācis citā pasaulē – apkārt izvietoti klintīm līdzīgi veidojumi, starp kuriem "saslēpti" lielāki un mazāki baseini ar dažāda veida ūdens iemītniekiem. Ekspozīcijās apskatāmās zivis un citi dzīvie organismi sadalīti 12 sadaļās – lielākoties pēc to dzīvesvietas, piemēram, sastopami Spānijas piekrastē, Sarkanajā jūrā un tamlīdzīgi.

"Acuario de Gijón" apmeklētāji var apskatīt tūkstošiem dažādu sugu pārstāvju, kas ir gan sērkociņu kastītes, gan kanoe laivas garumā. Akvārija centrālajā un lielākajā baseinā dzīvo haizivis, kuras, peldot garām skatītāju stiklam, nesteidz noslēpt draudīgos zobus. Taču netālu no haizivīm norobežotā telpā ar baseinu gozējas omulīgu pingvīnu trio, kuru tuvumā darbinieki aicina būt klusiem.

Mazākie izklaižu centra apmeklētāji iemītnieku vidū varēs pamanīt zivtiņu, kas izskatā līdzīga multfilmas "Meklējot Nemo" galvenajam varonim. Tāpat ekspozīcijā atvēlēti vairāki stendi informācijas izklāstam par piesārņojumu – cik ilgi ūdenī un dabā sadalās dažādi priekšmeti, piemēram, baterijas un maisiņi, kā arī rakstītais ilustrēts ar attēliem. Informācija pie katra zemūdens iemītnieka pieejama angļu valodā.

Nelielu ieskatu daudzveidīgajā ūdens pasaulē lūko galerijā!

Šajā rakstā atradīsi iemeslus, kāpēc vērts apmeklēt Astūriju, bet te lasi par reģiona centru – Ovjedo, uz kuru ceļojumā devās galvenie slavenās filmas "Vikija Kristīna Barselona" varoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!