Foto: F64

Kādreiz priecējusi ar savu varenību, tagad skumji tikai atgādina par kādreizējo spozmi. Šajā reizē rubrikā "Zudusī godība" aplūkosim Bloka muižu, kas meklējama tepat, Rīgā.

Kā "Tūrisma Gids" skaidroja projektā "Rīgas maršruti", Bloka muiža celta no 1841. līdz 1843. gadam Jelgavas šosejas malā, uz viesnīcnieka Bartela Šeibes gruntsgabala. Šī ir vienīgā muiža Latvijā ar galerijas tipa kolonādi, kas celta klasicisma stilā. Ēku cēla namdaru meistars Mendels un mūrnieks- meistars Neimanis. Šajā laikā līdzās tika uzcelta vēl viena dzīvojamā ēka, kā arī izveidots dārzs.

1857. gadā ēku savā īpašumā ieguva Krievijas armijas kapteinis Eduards Bloks, kura vārdā vēlāk sāka dēvēt pašu celtni. 1894. gadā ēkā tika ierīkota aptieka, kas šeit atradās līdz 1937. gadam. 20. gadsimta sākumā teritorijā tika uzcelti divi nelieli dzīvojamie namiņi, bet jau trīsdesmitajos gados ēkas atradās ļoti sliktā stāvoklī – tās apdzīvoja tikai toreizējais īpašnieks Benšons.

Galvenā ēka tika restaurēta laikā no 1952. līdz 1954. gadam, un 1963. gadā tā tika pielāgota bibliotēkas vajadzībām. Pēc bibliotēkas izvākšanas ēka stāv tukša un lēnām iet bojā. Tai ir nomainījušies daudzi īpašnieki, un muiža joprojām gaida savu kārtu, lai tiktu restaurēta un turpinātu priecēt vietējos un garāmbraucējus ar savu eleganci.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!