Foto: F64
Vecgulbenes muižas teritorijā reiz stalti slējušās divas diženas ēkas, kas nosauktas par Balto un Sarkano pili. To liktenis bijis notikumiem bagāts, tomēr šobrīd vēsturiskā mantojuma cienītājus priecē vien ēka sārtajos toņos.

Kā teikts Gulbenes tūrisma ceļvedī "Visit Gulbene", rosība šeit notikusi jau iepriekš, tomēr lielākas pārmaiņas teritorija piedzīvojusi, kad tā 19. gadsimta sākumā nonākusi baronu fon Volfu dzimtas īpašumā. Teritorijā ietilpst divas pilis. Agrāk greznajai Baltajai pilij diemžēl bijis skaudrs liktenis. Tā pārcietusi nevīžīgus iemītniekus, kad tur pēc Otrā pasaules kara ierīkoti dzīvokļi, kā arī vairākkārt degusi – pēdējo reizi 2018. gadā.

Taču teritorijā atrodama arī, tā dēvētā, Sarkanā pils. Kā vēstīts Gulbenes novada bibliotēkas mājaslapā, tā celta 19. gadsimta otrajā pusē. Tās nosaukums likumsakarīgi radies tādēļ, ka pils celta no sarkaniem ķieģeļiem. Skaistā ēka celta barona Heinriha fon Volfa sievai Marisai. Barona mīlestība pret savu sievu bijusi neizmērojama. Tieši viņai stādīti košumkrūmi, veidotas ziedu kompozīcijas – nereti burta "M" veidā. Marisai celta arī oranžērija, kurā audzēti eksotiski augi.

Tiesa, arī šī pils 1905. gadā tika nodedzināta, bet pēc tā atjaunota, un vēlāk tur ierīkota skola. Vecgulbenes muižas Sarkanā pils ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!