Foto: F64
Neapšaubāmi, vasarā patvērumu no augstajām gaisa temperatūrām visbiežāk meklējam pie kādas ūdenstilpes. Un kāpēc gan ūdens priekus neapvienot ar vareno Latvijas dabas ainavu apskati? Lieliska vieta, kur veldzēties Baltijas jūrā un apbrīnot sarkanas klintis, būs Vidzemes akmeņainā pludmale pie Veczemju klintīm.

Veczemju klintis (arī Veczemu klintis, Mantiņu klintis, Sarkanās klintis) ir ģeoloģiskais un ģeomorfoloģiskais dabas piemineklis Vidzemes jūrmalā starp Rankuļragu un Kutkāju ragu pie Veczemu mājām. Kopš 2001. gada klintis ir valsts aizsardzībā, vēstī ''redzet.eu''.

Klintis ir apmēram 480 metru garas un 3,5–6 metru augstas. Sarkanajās smilšakmens klintīs ir izveidojušās vairākas seklas abrāzijas alas, nišas, grotas un citi veidojumi. Pēc 2005. gada janvāra vētras Veczemju klinšu garums palielinājās no 160 līdz 480 metriem. Virs devona nogulumiežiem ir arī atrodami kvartāra nogulumi. Vietumis līdz divu metru biezumam ir sastopami Baltijas ledus ezera piekrastes zonas grants, akmeņi un eolie nogulumi. Klinšu apkārtnē uzņemti skati Rīgas kinostudijas filmām "Nakts bez putniem", ''Vecā jūrnieka ligzda'' un "Ilgais ceļš kāpās".

Svarīgi! Kad dodies dabā, atceries to darīt ar izpratni. Dabas aizsardzības pārvalde atgādina, ka staigāt pa smilšakmens iežiem ir aizliegts, tāpat nedrīkst tos bojāt – skrāpējot, gravējot un citos veidos.

Lai arī šis ir ainaviskākais posms apkārtnē, tas nebūt nenozīmē, ka tuvumā nav arī citu fantastisku objektu. Ar pieredzē pārbaudītu pārgājienu maršrutu, kas ved gar Veczemju klintīm un citām pieturvietām Vidzemes akmeņainajā jūrmalā, iepazīsties te, savukārt turpinājumā skaisti kadri ar Veczemju klintīm.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!