Foto: Edgars Pohevičs

Kādreiz priecējusi ar savu varenību un pulcējusi simtiem draudzes locekļu, bet tagad laika zoba skarta. Šoreiz rubrikā ''Zudusī godība'' iepazīstinām ar Smaižu brāļu draudzes baznīcu, kas celta savulaik unikālā tehnikā, bet kas nu vairāk vai mazāk pārvērtusies drupās.

Smaižu brāļu draudzes baznīca atrodas Priekules novada Gramzdas pagastā, Dāma ciemā, un ir unikāla ar tās celtniecības tehniku, vēstīts vietnē ''Leišmalīte''. Brāļu draudzes baznīca celta no 1929. gada līdz 1939. gadam, un par tās celtniecību jāpateicas draudzes aktīvistiem, kas tai saziedoja līdzekļus. Kāpēc baznīca ir unikāla? Parasti senākās Latvijas baznīcas tikušas mūrētas, bet Smaižu baznīca celta betona liešanas tehnikā.

Pirms Otrā pasaules kara Smaižu baznīcas draudzē bija vairāk nekā 400 locekļu, bet savu darbību tā beidza 1952. gadā. Līdz mūsdienām saglabājies brāļu draudzes baznīcas tornis un mūris, kuri joprojām labi iederas Dāma ciema lauku ainavā. Baznīcas drupas vēl aizvien ir mierpilna, harmoniska vieta, kura joprojām glabā dievišķuma tuvuma noskaņas. Jāpiebilst, ka nereti šeit tiek rīkoti arī dažādi pasākumi, tā ir īpaši iemīļota koncertu rīkošanas vieta.

Smaižu brāļu draudzes baznīcu un tās apkārtni kā no putna lidojuma iemūžinājis fotogrāfs Edgars Pohevičs, kurš ar savu veikumu padalījās arī ar ''Tūrisma Gids'' lasītājiem. Ar citiem Edgara skaisti iemūžinātajiem mirkļiem vari iepazīties šeit.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!