Foto: Alvits Grīvnieks

Līdz ar pirmās adventes iestāšanos, Alūksnes pilsēta ir kļuvusi pasakaini balta un tūkstošiem gaismiņu apmirdzēta, vilinot nesteidzīgās un svētku noskaņu bagātās pastaigās. Ar ko šajos Ziemassvētkos mūs pārsteigs Alūksne, "Tūrisma Gidam" pastāstīja Alūksnes novada tūrisma mārketinga un reklāmas speciāliste Līva Buliņa.

Šogad Alūksnes novada administratīvās ēkas laukumā slejas krāšņi izrotāta 10 metrus augsta Ziemassvētku egle, bet pilsētas skvēros un parkos gaismu nes mirdzoši eņģeļi un tematiskie rotājumi. Visu svētku gaidīšanas laiku pilsēta tiek papildināta ar svētku rotājumiem, katru adventi pārsteidzot ar aizvien jaunām dekorācijām. No trešās adventes nedēļas tradicionāli īpašu Ziemassvētku burvību radīs svētku egle arī pie Alūksnes bānīša stacijas un izgaismotais bānītis, dodot iespēju katram doties sniegotā braucienā.

Sniegotās laternu stundu pastaigas iesakām turpināt Alūksnes muižas parkā un Alūksnes ezera ieskautajā Pilssalā ar izgaismotu Dienvidu torni. Savukārt Tempļakalna parka ar Slavas templi kalna virsotnē apmeklējumu apvienot ar romantisku skaņas un gaismas performanci uz Tempļakalna ielas gājēju tilta, kas katras apaļās stundas sākumā līdz pulksten 22 atskaņo melodijas.

Alūksnes reljefs ir tik ļoti piemērots, lai, paralēli izgaismotās Alūksnes svētku noskaņas baudīšanai, ļautos aizraujošiem ragaviņu nobraucieniem Tempļakalnā, pie Livonijas ordeņa pilsdrupām un Eola tempļa Alūksnes muižas parkā. Pēc kārtīgas ziemas pastaigas sasildies ar bārmeņa Ingusa Reizenberga radīto Alūksnes ziemas kokteili, kam piemīt ābolu sulas un viskija tandēma piešķirts maigi saldens un daudzveidīgs garšvielu aromāts. Savukārt smeķīgam gastronomiskam piedzīvojumam iesakām izslavēto kūku "Diena un nakts" vai neparasto "Veclaicenes kūkinu". Savukārt, par profitroļu sildošo buljonzupu ir ne tikai jādzird, bet arī noteikti jānobauda!

Kādi svētku pasākumi gaidāmi Alūksnē?

  • 5. decembrī no pulksten 1619 Alūksnes Kultūras centra pagalmā bērniem (un, protams, arī pieaugušajiem) būs iespēja satikt Ziemassvētku vecīti un viņa palīgus! Bērni tiek aicināti ierasties ar iepriekš mājās sagatavotām vēstulēm, kuras nodot vecītim. Par papildus omulību parūpēsies kafejnīca "Pajumte", piepildot gaisotni ar Ziemassvētku smaržām un garšām.
  • 11. decembrī pulksten 20 – ceļu uz Ziemassvētkiem jautrāku un muzikāli piepildītu padarīs Alūksnes leģendārā grupa "Putukvass", kas Alūksnes Kultūras centra "Facebook" kontā kopā ar draugiem sniegs burvīgu svētku koncertu!
  • 12. decembrī pulksten 17 ikviens tiek gaidīts Alūksnes Kultūras centrā, lai beidzot noskatītos "nopietnu komēdiju" – Dailes teātra viesizrādi "Mūsējās" ar aktieriem Lauri Subatnieku, Gintu Grāveli un Aldi Siliņu.
  • 19. decembrī no pulksten 1620 Alūksnes Kultūras centra pagalmā uzburta tiks īpaša Ziemassvētku noskaņa, kuras laikā darbosies arī Ziemassvētku tirdziņš!
Par citiem svētku pasākumiem, kas norisināsies Alūksnē, vari sekot līdzi šeit.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, arī "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!