Foto: Publicitātes foto

Sākoties aukstajiem un sniegotajiem laikapstākļiem, ziemas baudītāji steidzas satvert brīnumainā gadalaika piedāvāto. Vieta, kur gaidīts ikviens apmeklētājs, lai jūsmotu par ziemas gādāto skaistumu, ir Aronas kalns, kas atrodas Madonas rajonā, Bērzaunes pagastā, pie Madonas – Pļaviņu šosejas, un jau trešo gadu apbur ar nepārspējamu ledus skulptūru. Pārvaldnieks Kalvis sirsnīgi dalījās stāstā par Aronas kalna apskates objektiem un ledus skulptūras tapšanu.

Kā skaidro Kalvis, skulptūras ideja aizsākās laikā, kad četri gubiņkoki, kas novietoti blakus Ledavotam, apsaluši un apauguši ar ledu. Pēcāk pievienota 100 metru gara virve, lai izveidotu karkasu un sakrātu ledu, jo nepieciešams informācijas nesējs, kas visu satur kopā. Ledus slānis izveidojies arī ap strūklaku, kas darbojas uz pašteci bez sūkņa. Tā, sākoties lielajam salam, viss karkass lēnām pārtapis ledus brīnumā, kas šobrīd ir aptuveni deviņus metrus augsts. Ja gaisa temperatūra ir zem -10 grādiem, iespējams izveidot vēl augstāku skulptūru – līdz pat 13 metriem.

Interesanti, ka stāsts sākās 2017. gadā ar teritorijā atklāto Ledavotu, kas šobrīd ir iemīļots dzeramā ūdens avots, par kuru sajūsmā ir gan vietējie iedzīvotāji, gan ciemiņi. Avota ūdeni droši var nogaršot un paņemt līdzi ikviens.

Aronas kalna teritorijā iespējams vareni atpūsties gan ziemā, gan vasarā, jo izveidotas ugunskura vietas. Tāpat bērni var izpriecāties, izšūpojoties 18 metru augstajās šūpolēs, bet vecāki var iemalkot tasi karsta dzēriena kafijas automātā vai remdēt izsalkumu bufetē. Visa ģimene var doties izbraucienā ar rodeli, kas ir izveidots 100 metru garā trasē, vai izdejoties Aronas kalna estrādē pie savas mūzikas, jo pieejamas skaņu iekārtas.

Apmeklētāji var doties uz Aronas kalnu sev ērtā laikā, jo teritorija ir atvērta visu laiku. Ieejas maksa netiek prasīta, bet apmeklētājiem tiek lūgts atstāt ziedojumus, jo visa infrastruktūra veidota par ziedojumos iegūtajiem līdzekļiem.

Aronas kalna aktivitātēm vari sekot viņu sociālo tīklu kontā "Facebook", kas atrodams šeit. Turpinājumā foto galerija ar skulptūras tapšanas procesu!

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, arī "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!