Foto: Jekaterina Jegoščenko

Ar jaunā gada iestāšanos Ventspilī jaunumi gaidāmi arī pilsētas infrastruktūrā un tūrisma pakalpojumu attīstībā, ziņo Ventspils Tūrisma informācijas centra pārstāve Natalja Drogana.

TIC pārstāvē stāsta, ka Ventspils allaž lepojas ar sakoptu vidi, labu infrastruktūru un jaunumiem pilsētā, arī šīs gads nav izņēmums. Tiks atvērts zinātnes centrs "Vizium", tiek veidots Staldzenes stāvkrasta veloceliņš, Gāliņciemam jauns centrs un daudzi citi jaunumi sagaida iedzīvotājus un viesus 2022. gadā.

Jūnija sākumā – zinātnes centrs "Vizium"

Foto: M.Blaze


Plānots, ka zinātnes centrs "Vizium" pildīs nozīmīgu lomu izglītības pakalpojumu attīstībā bērniem, jauniešiem, skolotājiem un pieaugušajiem, kļūstot par Latvijas un arī Eiropas nozīmes izglītības, izklaides un tūrisma objektu, stāsta Drogana. Zinātnes centra uzdevums būs ieinteresēt jauniešus dabas un tehnoloģiju zinātnē, skaidrojot to vienkārši un saprotami. Centra apmeklētājiem būs iespēja iepazīt zinātni un tehnoloģiju sasniegumus ar 80 interaktīvu eksponātu palīdzību. Tie būs integrēti 22 dažādās mācību programmās dabas un tehnoloģijas zinātņu apguvei. Līdzās 75 vietu konferenču zālei būs ēdināšanas iespējas plašā un modernā kafejnīcā – vasarā arī uz ārā terases, kas būs lieliska vieta dažādu āra pasākumu organizēšanai ar vienu no ekskluzīvākajiem un augstākajiem skata punktiem uz pilsētas panorāmu.

TIC pārstāve uzsver, ka zinātnes centra fasāde ir izgatavota no stikla ar kapara apdares loksnēm. Lai kapars ar laiku nezaudētu tumši zeltaino mirdzumu, šīs metāla loksnes tika īpaši apstrādātas un specializētā laboratorijā ar paātrināto metodi pārbaudītas, apstiprinot, ka materiāls sākotnējo izskatu nezaudēs vēl daudzus gadus. Šāds materiāls Latvijā līdz šim nav izmantots. Zinātnes centra foajē grīda ir veidota kā pasaules karte 365 kvadrātmetru platībā, kas veidota no vairāk nekā 600 000 Murano stikla flīžu gabaliņiem.

Staldzenes stāvkrastā jauna pieeja jūrai un veloceliņš

Foto: Publicitātes foto


Staldzenes stāvkrastā jau šobrīd pieejama jaunizbūvēta, apgaismota, 75 metrus gara koka celiņa laipa, kā arī lēzenāka un drošāka pieeja pie jūras. Iepriekšējo kāpņu vietā izveidota skatu platforma. Turpinot darbus, šogad tiks paplašināts stāvlaukums, izbūvēts veloceliņš divos posmos – Bangu ielā no Talsu ielas līdz esošajam veloceliņam un no Staldzenes centra līdz stāvlaukumam pie Staldzenes pludmales.

Ostas promenādes vides objekts "Dzenskrūve"

Foto: Publicitātes foto


2020. gada atjaunoto Ostas promenādes Boju kolekciju drīzumā papildinās skatu laukums, kurā tiks uzstādīts no jūras dziļumiem izceltais Ventspils vides objekts "Dzenskrūve". TIC pārstāve stāsta, ka uz skatu laukuma tiks novietota kuģa korpusa daļa, pie kuras piestiprināta restaurēta dzenskrūve, savukārt kuģa korpusā tiks iestrādāts kloķa klaņa mehānisms un tā metāliskajā korpusā atradīsies stikla lodziņš, kurā varēs vērot, kā, griežoties stūrei, darbojas mehānisms un griežas pati dzenskrūve.

Lata piemiņas skulptūra


Livonijas ordeņa pilskalnā, par godu Latvijas nacionālās valūtas ieviešanas simtgadei plānots uzstādīt tēlnieka Gļeba Panteļējeva veidoto "Lata piemiņas skulptūru".

No jauna vārtus vērs Ventspils briežu dārzs


Vasaras sākumā no jauna vārtus vērs 32 hektārus plašais Ventspils briežu dārzs līdzās Būšnieku ezeram. Šeit dabīgos apstākļos varēs vērot staltbriežus un izbaudīt safari braucienu ar iespēju dzīvniekus barot no rokas.

Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja administrācijas ēka ar vēsturisko ekspozīciju

Foto: Publicitātes foto


Gada noslēgumā Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā tiks atklāta jaunā administrācijas ēka ar vēsturisko ekspozīciju par Ziemeļkurzemes iedzīvotāju tradīcijām 19.-20. gadsimtā. Plānotas īpašas telpas krājuma glabāšanai, restaurācijai un jaunieguvumu/krājuma priekšmetu apstrādei, skaidro TIC.

Gāliņciema centrs

Foto: Publicitātes foto


Ventspils Gāliņciemā tiks atvērts jauns daudzfunkcionāls servisa centrs, kura darbības mērķis būs līdzās bibliotēkas pamatpakalpojumiem saglabāt un attīstīt kultūras mantojumu. TIC pārstāve informē, ka centrs piedāvās dažādus izstāžu un koncertu ciklus, būs mājvieta dažādiem interešu klubiem, veicinās ventiņu valodas un folkloras, seno arodu prasmju izzināšanu, kā arī literatūras, rakstniecības, kultūras un dabas mantojuma saglabāšanas izzināšanu, kas vienlaikus kalpos kā tūrisma objekts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!