Foto: Gabriel Khiterer

25. janvārī Lietuvas galvaspilsētā Viļņā oficiāli sākās 2023. gada pilsētas 700. dzimšanas dienas gaidīšana. Vēsturiski svarīgā gadadiena ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojumu 2022-2023. gada 67 nozīmīgāko gadadienu sarakstā. Gatavošanās lielajam notikumam norisināsies visa gada garumā, tās ietvaros notiks dažādi kultūras, izglītojoši, mākslas un citi pasākumi, informē Viļņas pilsētas tūrisma un biznesa attīstības aģentūra "Go Vilnius" pārstāve Gintare Kavaliunaite.

Pārstāve stāsta, ka laika atskaite līdz vēsturiski nozīmīgajai pilsētas gadadienai aizsākās ar īpaši izstrādāta pulksteņa atklāšanu — simbolisku instalāciju, kas slejas septiņu metru augstumā pilsētas centrā, Katedrāles laukumā. Pulksteni Gaismas festivāla, gaisa balonu, mūzikas un gaismu šova laikā atklāja Viļņas mērs Remigijs Šimašus. Gintare skaidro, ka tas atgādinās pilsētas viesiem un iedzīvotājiem, cik dienas ir atlikušas līdz svinīgajam notikumam.

"Lai arī Viļņai tūlīt būs 700 gadu, gan pilsēta, gan tās iedzīvotāji ir īsts jaunības, zinātkāres, atjautības, mērķtiecības un kaisles iemiesojums," sacīja Šimašus. "2023. gads Viļņai būs īpašs gads, tāpēc mēs aicinām ikvienu apmeklēt mūsu pilsētu, pievienoties mums svinībās un pašiem piedzīvot šo svētku burvību."

Kā vēsta Gintare, Viļņas pilsētas oficiālā vēsture aizsākās 1323. gadā, kad Lietuvas dižkunigaitis Ģedimins pilsētas vārdu pirmo reizi pieminēja vienā no 25. janvāra vēstulēm ārvalstu tirgotājiem un amatniekiem. 700. gadadiena 2023. gadā dos iespēju izcelt Viļņas košo vēsturi, stiprināt saikni ar pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, kā arī veicināt galvaspilsētas atpazīstamību pasaulē.

2023. gadā pilsētas dzimšanas dienai par godu rīkoto pasākumu vidū būs arī filma par Viļņu, priekšnesumu festivāls, mākslīgā intelekta vadīts Viļņas pirmās 17. gadsimta operas atjaunots priekšnesums un citi vērienīgi modernās mākslas muzeja "MO", Lietuvas Nacionālā muzeja un citu organizatoru pasākumi, informē pārstāve. Galvenie nākamā gada svinību pasākumi notiks 25. janvārī, pilsētas dzimšanas dienā, un 25. jūlijā, kad Viļņa kļūs par starptautisku mūzikas arēnu.

Pilsētas 699. dzimšanas diena aizsāka gadu ilgo gatavošanos svētkiem ar tautas iemīļoto ikgadējo Viļņas Gaismas festivālu, kas norisināsies no 25. līdz 29. janvārim. Pirmo reizi tas tika organizēts par godu Viļņas dzimšanas dienai 2019. gadā, un tagad festivāls ik gadu piesaista vairāk nekā 200 000 apmeklētāju. Gintare informē, ka Gaismas festivāls ir izgaismojis pilsētas ielas, parkus un skvērus ar 22 mākslinieku no Lietuvas, Austrālijas, Kanādas, Spānijas, Nīderlandes un Francijas instalācijām.

Ņemot vērā aizvien notiekošo pandēmiju, visi pirmssvētku pasākumi tiek organizēti saskaņā ar visām drošības prasībām. Arī Viļņas viesi un iedzīvotāji tiek aicināti ievērot drošu attālumu un veikt nepieciešamos drošības pasākumus.

Plašāku informāciju par Viļņas 700. dzimšanas dienu apskati svētkiem veidotajā mājaslapā šeit.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, arī "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!