Foto: DELFI
Par pavasara vēstnešiem lielākoties ierasts uzskatīt tauriņus vai pirmos pavasarim raksturīgos ziedus, taču Ventas rumbā Kuldīgā par pavasara iestāšanos liecina pret straumi lecošās vimbas.

Pašlaik, aprīļa beigās un maija sākumā, ir īstais laiks, lai vērotu unikālo dabas parādību – lecošās vimbas, kuras, mugurām zaigojot, mēro ceļu augšup pret straumi. Interesants ir fakts, ka savulaik, hercoga Jēkaba laikā, tika izdomāta unikāla zivju ķeršanas metode, uz rumbas novietojot zivju ķeramos grozus. Tādējādi Kuldīga dēvēta arī par pilsētu, kur zivis ķer gaisā. Jāpiebilst, ka šādu zvejošanas metodi mūsdienās vairs nepraktizē.

Zivju lēkšanas laiku iespējams piedzīvot vismaz divējādi. Pirmkārt, to iespējams darīt pašā Kuldīgā. Otrkārt, Kuldīgas novads parūpējies par iespēju dabas priekšnesumu vērot arī tiešsaistē.

Tiem, kas nolēmuši doties apskatīt lecošās vimbas savām acīm, iesakām Kuldīgu apmeklēt tuvākās nedēļas laikā, jo, kā uzsver Kuldīgas novada tūrisma attīstības centrā, šonedēļ zivis vēl “lidos”, bet, cik ilgi, to zina vien viņas pašas.

Lai baudītu vimbu augstlēkšanas paraugdemonstrējumus virs Eiropas platākā ūdenskrituma, Kuldīgas novads pilsētniekus un pilsētas viesus aicina apmeklēt 16. pavasara palu šovu “Lido zivis Kuldīgā”, kas notiks 30. aprīlī.

Svētku ietvaros galdā tiks celta zivju zupa, Kalna ielā un Latvijas Universitātes Kuldīgas filiāles pagalmā norisināsies plašs pavasara tirdziņš, bet Pilsētas dārzā būs arī zivju tirgus. Turklāt pasākuma laikā no Pilsētas dārza skatuves klausītājus priecēs arī vairāki muzikāli priekšnesumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!