Foto: Publicitātes foto
Šobrīd piedzīvojam laiku, kad tūrisms strauji mainās. Piemēram, nesen parādījušies glempingi – neordinārās naktsmītnes pie dabas krūts, kuras iekarojušas daudzu sirdis un ik vasaru kļūst par populārām vietām gan svētku svinēšanai, gan būšanai ar draugiem. Savukārt šovasar sociālais uzņēmums "Kultūras tūrisms" ir uzsācis jaunu pakalpojumu – glempinga tipa kultūras naktsmītnes, kas sadarbojas ar cilvēkiem, kuri kopj latviešu kultūras tradīcijas.

Sociālā uzņēmuma "Kultūras tūrisms" mērķis ir sniegt iespēju iepazīt gan latviešu tradīcijas, gan mazāk zināmus kultūras objektus dažādos reģionos, kuri arī ir nozīmīgi latviešu kultūrai. Tūristi pārsvarā dodas uz populāriem galamērķiem, kur regulāri notiek pasākumi, aizmirstot par maziem kultūras objektiem un saimniecībām, kas atrodas tālāk no galvaspilsētas un turpina eksistēt, tikai pateicoties iedzīvotāju entuziasmam. Tādēļ sociālais uzņēmums vēlas Latvijā attīstīt kultūras tūrismu, kas spēs piesaistīt plašāku sabiedrību. Tāpat uzņēmums cer, ka, vasaras sezonā izvietojot glempingus kultūras vietās, kur iepriekš nakšņošana nebija iespējama, izdosies piesaistīt ne tikai vietējo iedzīvotāju, bet arī Latvijas diasporu uzmanību.

Uzņēmuma "Kultūras tūrisms" pārstāvis Indulis Bērziņš saka: "Mans mērķis ir ārpus Latvijas gūto pieredzi un zināšanas izmantot Latvijas labā, attīstot uzņēmējdarbību, kas dod nemateriālu labumu Latvijai un iesaista plašu Latvijas sabiedrību kopējā labuma veidošanā. Kad radās doma par kultūras tūrisma attīstību Latvijā, sapratu, ka savā līdzšinējā darbībā arī esmu nodarbojies ar kultūras tūrismu, aicinot latviešus no visas pasaules uz Latviešu centru "Bērzaine", kas atrodas Vācijas pilsētā Freiburgā."

Kultūras tūrisms ir iespēja gan ceļotājiem izbaudīt jaunu tūrisma pieredzi, gan lieliska izdevība reģionu iedzīvojiem, kuri saglabā latviešu tradīcijas, piesaistīt vairāk viesu. Šovasar ciemiņus sāka uzņemt pieci jauni glempingi. "Kultūras tūrisma" pārstāvji informē, ka šobrīd ir iespēja nakšņot Ozolniekos, Mazsalacā, Cēsu un Ķekavas novadā, kā arī Alsungā, kas ļauj popularizēt tik ļoti dažādo kultūras mantojumu, kā arī atbalstīt reģionos dzīvojošos uzņēmējus.

Mazsalacā ir iespēja viesoties "Jēru klubā", kur var baudīt īstu lauku saimniecības atmosfēru. Tāpat šeit var izgaršot jēra gaļas un aitu piena produktu ēdienus. Saimnieki piedāvā arī dažadas izklaides – spēles, viktorīnas un radošas darbnīcas, kurās tiek izmantota aitas vilna.

Foto: Publicitātes foto

Jelgavas novadā netālu no Ozolniekiem atrodas kazu ferma "Līcīši", kur šobrīd var ne tikai doties ekskursijās un pavadīt laiku dabā, bet arī palikt pa nakti glempingā. Saimniecībā var apskatīt 200 kaziņas un āzīšus. Tāpar var baudīt kazas pienu, kefīru, cietos un mīkstos sierus.

Foto: Publicitātes foto

Amatas pagasta "Dīķīšos" var apskatīt gan Samojedu šķirnes suņus, gan arī jaukos ēzelīšus, ko paši saimnieki dēvē par inteliģentiem. Turklāt te var ne tikai apskatīt zvērus, bet arī doties pastaigā pa divam takām.

Savukārt zirgu un cilvēku labsajūtas centrā "Dabas zirgi", kas atrodas Pierīgā (Mežinieku apkaimē), var sajust piederības sajūtu Latvijai un tās dabai. Tur ir iespēja ieelpot meža svaigo gaisu vai ļauties Misas vēsajam ūdenim, kā arī pavadī laiku zirgu klātbūtnē.

Glempings Suitu sētā "Eglenieki" piedāvā nakšņot dižo suitu novada centrā. Tā ir iespēja pavadīt nakti dabas ieskautā teltī, kas atrodas vien 15 kilometru attālumā no jūras, bet ir pietiekami nomaļa, lai varētu izbaudīt dabas klusumu.

Foto: Publicitātes foto

Visus šobrīd pieejamos kultūras glempingus var apskatīt "www.turisms.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!