Foto: Shutterstock
Svaneti jeb Svanetija ir Gruzijas reģions, kas apvieno vairākus viduslaiku ciematiņus. Reģions ir pazīstams ar savu unikālo kultūru, noslēpumainām tautas paražā, kā arī senu vietējo iedzīvotāju valodu. Savukārt Kaukāza kalni vilina tūristus, kuri vēlas izbaudīt gan kāpienu un apburošos dabasskatus, gan Gruzijas tautas kolorītu.

Kalnu paradīze


Vasarā un rudenī uz Svaneti dodas daudzi ceļotāji, kuri vēlas iekarot taku tīklus, kas ved cauri vēsturiskajiem ciemiem ar elpu aizraujošiem dabas skatiem, brūkošām baznīcām, ziedu piepildītām pļavām un plašo Kaukāza kalnu ainavu.

Foto: Shutterstock

Populārākais pārgājiens ilgst aptuveni piecas dienas. Tas sākas Mestijā – savdabīgā pilsētiņā, kur var vērot Svanas torņus, kurus ieskauj kalnu virsotnes. Ciematā ir arī mājas, kas laipni uzņem ceļotājus un gādā par viņu atpūtu. Pēc tam seko Adishi ciems – klusa vēsturiska vieta, kur joprojām ir saglabājusies 12. gadsimtā būvēta Sv. Džordža baznīca. Bet tālāk ceļš ved uz slaveno Ušguli. Ja neņem vērā dažas tirgus teltis, tad Ušguli gandrīz nav mainījusies kopš 12. gadsimta. Ciema virsotnē atrodas 10. gadsimta pareizticīgo baznīca, kas nosaukta Svanas dievietes vārdā. Baznīcas iekšpusē var redzēt pareizticīgo ikonas un altāri, ko izgaismo vien sveces un nedaudzie gaismas stari.

Kultūra tikpat daudzveidīga kā Kaukāza kalnu skati


Svanetija gadsimtiem ilgi bija izolēts kalnu reģions, taču tas deva iespēju izvairīties un kara postījumiem, kurus piedzīvoja Gruzija. Reģions kļuva par relikviju un dārgumu slēptuvi, kurus bieži kara laikā veda no Gruzijas zemienēm. Taču līdz ar izolāciju reģions ieguva nedaudz atšķirīgu no Gruzijas valodu un kultūru. Kaut arī vietējai valodai draud izzušana, tomēr tradīcijas gan saglabājas – joprojām uz dažādiem svētkiem vīrieši un sievietes pulcējas tradicionālos tautas tērpos, godinot gadsimtiem senās paražas.

Protams, arī ēdiens ir neatņemama Svaneti kultūras sastāvdaļa. Tas ir sātīgs un garšvielām bagāts. Šeit joprojām gatavo tradicionālo "Svanuri marili" (Svanetijas sāls) – sievietes līdz grīdai garās kleitās veikli darbojas ar smaržīgām savvaļas ķimenēm, koriandru, sāli, sasmalcinātiem sarkanajiem pipariem, dillēm un kliņģerīšu ziedlapiņām, kas tiek samalti un sajaukti kopā. Kaut arī recepte nāk no sūrajiem bada laikiem, kad vajadzēja gādāt par lielām sāls rezervēm, šobrīd tā ir kļuvusi par neatņemamu Svanetijas un Gruzijas kulināro sastāvdaļu.

Izmantotie avoti: CNN Travel

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!