Foto: Publicitātes foto
Septembra pirmā nedēļa pienākusi ne tikai ar jaunā skolas gada sākumu, bet arī plašu kārtējo Mājas kafejnīcu dienu piedāvājumu. Piebalgas pusē šajā nedēļas nogalē, 3. un 4. septembrī, darbosies 14 mājas kafejnīcas Jaunpiebalgas, Vecpiebalgas, Inešu, Dzērbenes, Skujenes, Kaives un Zosēnu pagastos, aicinot iepazīt neatkārtojamās Piebalgas un Skujenes garšas, informē Lāsma Sīle.

Piebalgas un Skujenes puses saimnieki ceļ godā dabas veltes. Te ēdienkartēs atrodami gan sātīgi jēra gaļas ēdieni, gan īstas rudens ābolu plātsmaizes un apkārtnē ievāktās spēcinošās zāļu tējas. Visus Mājas kafejnīcu piedāvājumus var apskatīt šeit.

Lai baudījums būtu kā vēderam, tā arī acīm, Čangalienas un Slātavas ēdienu iepazīšanu jāapvieno ar šīs puses skaistāko vietu apskati.

Ciemojoties Vecpiebalgā, noteikti jāapskata staltā Vecpiebalgas muiža, ko ieskauj ainavu parks ar daudzām eksotiskām koku un krūmu sugām. Interesanti, ka muižas prototips ir izmantots slavenajā latviešu romānā "Mērnieku laiki". Šī romāna klātbūtne te jūtama ik uz soļa, un šīs puses uzņēmēji pat ir izveidojuši īpašu Piebalgas Ainavu ceļu karti, kur viena no takām ietver šī literārā darba tēlus un svarīgākos pieturpunktus, nepalaižot garām arī brāļu Kaudzīšu muzeju "Kalna Kaibēni".

Foto: Publicitātes foto
Brāļu Kaudzīšu memoriālais muzejs "Kalna Kaibēni"

Piebalgas Porcelāna fabrika ir vienīgā porcelāna ražotne Latvijā un "baltais zelts" kļuvis par vienu no Piebalgas simboliem. Ēdiena baudīšana nav iedomājama bez rūpīgi izvēlētiem traukiem. Te iespējams rast iedvesmu, paviesoties ražotnē, izzināt trauslā porcelāna tapšanas noslēpumu, kā arī izmēģināt porcelāna apgleznošanu.

Dodoties uz Jaunpiebalgas pusi, noteikti jāizbauda ainava no 18 metrus augstā Vinķu kalna skatu torņa. Te, no augstākās vietas Jaunpiebalgā, paveras vēsturisko zemju varenība un skaistums.

Foto: Publicitātes foto

Vinķu kalna skatu tornis

Apmeklējuma vērts ir arī senā "Garā kroga" ēka Jaunpiebalgā. Tā ir celta 1800. gadā, un šāds apbūves tips no tik sena laika perioda ir ļoti reti sastopams. Kroga ēkas izmērs sasniedz iespaidīgu garumu – 110,94 metrus.

Arī savdabīgās kupolmājas tiek izgatavotas Jaunpiebalgā. Te iespējams izzināt kā notiek šo ekoloģisko ēku būvniecība, kā arī apskatīt, kā top darvas ziepes, nogaršot čagas tēju un tās uzlējumus.

Vecpiebalgas pagasta "Dadžos" ir Kino ferma jeb kino muzejs. Apmeklētājiem tiek piedāvātas ekskursijas ar filmu skatīšanos, kā arī tehnikas un kameru apskati, kas tika izmantotas filmu veidošanā.

Foto: Publicitātes foto
Kino ferma jeb kino muzejs

Katrā ziņā, mērojot Piebalgas līkumotos ceļus, jāraugās, lai nepaliek neievērota kāda svarīga kultūrvietas norāde, jo te tiešām ir ko redzēt, iepazīt un baudīt!

Vairāk informācijas meklē Visit Jaunpiebalga, Visit Vecpiebalga un Atklāj Vidzemi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!