Šogad Viļņa svinēs savu 700. gadadienu, un visā pilsētā tiks organizēti dažādi pasākumi. Lietuvas galvaspilsēta šo gadu plāno pavadīt triumfāli un, lai gan notikums ir visai iespaidīgs, pilsētas atmosfēra un plāni nākamajam gadam saglabāsies jauneklīgi un rosīgi, jo svinības ilgs no 25. janvāra līdz pat gada beigām, informē Viļņas pilsētas oficiālā attīstības aģentūra "Go Vilnius". Lasi, kurus pasākumus un notikumus nedrīkst palaist garām Viļņā šogad.

Gaismas instalācijas maina pilsētu


Viļņas gaismas festivāls jubilejas gadā izceļas starp daudzajiem pilsētā notiekošajiem pasākumiem, jo tas pārvērš vecpilsētu un pilsētas centru daudzveidīgā brīvdabas šovā. Mūsdienu gaismas instalācijas, jauno mediju māksla, kā arī arhitektūras un gaismas saplūšana trīs dienu garumā caurstrāvos Viļņas ielas un laukumus, izgaismojot bagātīgo pilsētas seno būvju kolekciju. Festivāls notiks no 25. līdz 28. janvārim.

Skats uz svētkiem no putna lidojuma


Viļņai ir viens ļoti īpašs triks, kas ceļojumu uz Lietuvas galvaspilsētu padara īpaši neparastu: pilsētas panorāmu rotā gaisa baloni. Tā kā Viļņa ir vienīgā galvaspilsēta Eiropā, kas ar tiem atļauj lidojumus virs pilsētas, gaisa balonu kopienai ir tradīcijas, kas tiek ievērotas katra lidojuma laikā, tostarp pirmajiem lidotājiem tiek rīkota kristību ceremonija ar šampanieti. Tādējādi apmeklētājiem ir unikāla iespēja ne tikai vērot elpu aizraujošus skatus, bet arī pulcēties kopā uz sirsnīgu kopābūšanu.

Eiropas baroka pērle


Iespējams, Viļņa ir izcilākā baroka laikmeta vecpilsēta visā Austrumeiropā un Centrāleiropā, un tā ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Galu galā Viļņa ir pilsēta, kas piepildīta ar vēlās gotikas un klasicisma laikmeta celtnēm un baroka pērlēm. Piemēram, Svētā Jāņa baznīca, kurai ir intriģējošs viduslaiku zvanu tornis, un Svētā Kazimira baznīca, kuras kupols atgādina kroni. Pievienojot tam rosīgu kultūras un gastro dzīvi, izveidojas pilsētas centrs, kas pulsē ar dzīvību.

Foto: Shutterstock

Pilsētas festivāls satricina galvaspilsētu


Starptautiskais mūzikas festivāls "Jauns kā Viļņa" atkal pulcēs pilsētu kopā 25. jūlijā, kas ir arī Viļņas patrona – Svētā Kristofora – diena. To atzīmējot, festivāls piedāvās plašu klasiskās, modernās, popmūzikas un citu mūzikas izpildītāju koncertu programmu pilsētas iemīļotajā Vingis parkā. 2022. gadā tas pulcēja vairāk nekā 45 tūkstošus vietējo un pilsētas viesu. Organizatori solījuši 2023. gada festivālu padarīt vēl grandiozāku un pārsteigt iedzīvotājus un apmeklētājus ar izciliem priekšnesumiem un vizuālo efektu šoviem.

Kas notika aiz dzelzs priekškara


Viļņas jaunākais muzejs ir obligāts galamērķis modernās mākslas cienītājiem un interesentiem, kuri vēlas iepazīties ar moderniem un laikmetīgiem Lietuvas mākslinieku darbiem. Jaunākā izstāde "Viļņas pokers", kas būs atvērta 2023. gada aprīlī-decembrī, "MO" modernās mākslas muzejā aicinās apmeklētājus iepazīt pilsētu-labirintu, kurā valda teksts, skaņa un attēli. Izstāde veidota Viļņas 700 gadu jubilejai un ataino pilsētas noskaņu 20. gadsimta 80. gados, vēlā padomju laikmeta laikā, kad viss šķita statisks un bezgalīgs, taču patiesībā bija brīdis pirms milzīgas vēsturiskas pārmaiņas - PSRS sabrukuma. Vietējie iedzīvotāji atpazīs, ka izstādei ir kopīgs nosaukums, un to iedvesmojis lietuviešu rakstnieka Ričarda Gaveļa 1989. gadā sarakstītais romāns par Viļņu "Viļņas pokers".

Savdabīgais rajons upes ielokā


1997. gada 1. aprīlī Užupes, viena no Viļņas senākajiem rajoniem, iedzīvotāji pieņēma neparastu lēmumu ironiski pasludināt neatkarību. Tās konstitūcijas 41 noteikums, kas šobrīd vairākās valodās ir izrakstīts pašā Užupes centrā, pauž humoru, brīvību un iecietību. Papildus savai konstitūcijai Užupes Republikai ir arī sava himna un karogs. Apmeklētāji, šķērsojot rajona galveno tiltu, 1. aprīlī pasē var saņemt Užupes zīmogu.

Opera atbalsojas ielās


Viļņa arvien vairāk kļūst pazīstama kā operas pilsēta, kuras saknes šajā žanrā meklējamas jau 17. gadsimtā. Mūsdienās ir ievērojami lietuviešu komponisti, kas iziet ārpus tradicionālās operas robežām. To demonstrē, piemēram, slavenā opera "Saule un jūra" (Marina), kas 2019. gadā saņēma Zelta lauvu un pirmo reizi tika iestudēta Viļņā. Tādējādi pilsētas jubilejas gadā liela uzmanība tiks veltīta ne tikai klasiskajai operai, bet arī šī žanra integrācijai ar mūsdienu tehnoloģijām "Opera.Connect: Viļņa – operas pilsēta" ietvaros.

Pirms gandrīz pieciem gadsimtiem iestudētā Alopera 2023. gada 2. un 3. septembrī Lietuvas dižkunigaišu pilī tiks atdzīvināta. Turklāt projekts "Opera uz riteņiem" ikvienam interesentam sniegs iespēju noklausīties operu fragmentus negaidītās pilsētvides telpās un dzīvojamās zonās.

Par visām aktivitātēm Viļņas 700 gadadienā var lasīt svētku oficiālajā mājaslapā, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!