Foto: Shutterstock
Uzbekistānas pilsētā Samarkandā atrodas neticami grezns Tamerlana (Timura) mantojums. Pretrunīgi vērtētā valdnieka arhitektūras un kultūras mantojums mūsdienās kļuvis par Uzbekistānas lepnumu, bet satriecošākās Tamerlana laikmeta mozaīkas ir saglabājušies līdz mūsdienām no 14. un 15. gadsimta.

Tamerlans bija viens no nežēlīgākiem valdniekiem un iekarotājiem pasaulē. Taču viņa arhitektūras mantojums mūsdienu Uzbekistānā ir augsti vērtēts. Tuksneša pilsētā Samarkandā, kura savulaik bija Tamerlāna impērijas galvaspilsēta, joprojām saglabājušās pilis, mošejas un kapenes, kuras rotā masīvi kupoli, minareti un gadsimtiem senas zilas mozaīkas. Līdz mūsdienām saglabājusies ir arī "Shah-i-Zinda" nekropole, kas celta no 11. līdz 19. gadsimtam. Tajā atrodas Tamerlana, viņa radinieku un, saskaņā ar leģendu, pravieša Muhameda brālēna kapi, BBC skaidro Džila Potere.

Foto: Shutterstock

Viena no skaistākajām kapenēm ir Tamerlana māsas un brāļameitas atdusas vieta. Tā tika uzbūvēta ap 1372. gadu. Kapenes rotā izsmalcināti majolikas un terakotas darbi, kas bija izgatavoti tik nevainojamā kvalitātē, ka tos gandrīz vispār nevajadzēja atjaunot.

Foto: Shutterstock

Pats Tamerlans nomira 1405. gadā un tika apglabāts lieliskajā "Gur-Emir" mauzolejā. Tāpat kā pats iekarotājs, arī viņa atdusas vieta ir gan bijību iedvesoša, gan pārmērības piemērs: mauzoleju rotā zelts un viens no lielākajiem nefrīta gabaliem uz Zemes.

Apmeklējot "Shah-i-Zinda" jāņem vērā, ka 2005. gadā kapeņu aleja daļēji tika atjaunota, tādēļ daudzas mozaīkas vairs nav oriģinālas. Kā arī jāatceras, ka tā ir svarīga svētceļojumu vieta, tāpēc to apmeklējot jāģērbjas konservatīvi, uzsver "Lonely Planet".

Foto: Shutterstock

Samarkanda ir kupolu pilsēta. Kupoli ir patiesi majestātiski, bet daži savu greznību ir paslēpuši, tāpēc tos jāskata no iekšpuses. Kupoli simbolizē Tamerlana arhitektūras mantojumu, kas palīdzēja pilsētai kļūt par UNESCO Pasaules mantojuma vietu.

Foto: Shutterstock

Samarkandas mošejas un citas vēsturiskas ēkas tika būvētas satriecošos mērogos. Arī mūsdienās tās majestātiski paceļas virs pilsētas. Piemēram, "Bibi Khanum" mošeju, ko Tamerlans uzcēla pēc sava karagājiena uz Indiju 14. gadsimta beigās, sākotnēji rotāja 450 marmora kolonnas. Bet tās būvniecībai tika izmantoti 100 ziloņi, raksta Tims Džonsons.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!