Pašā Igaunijas pierobežā vairāku gadu garumā tika labiekārtota un nemitīgi pilnveidota dabas taka, kuras nosaukums visu pasaka priekšā – Lustiņdruva – vieta , kur tiek sēts prieks. Tā saka vietējie, turpretī Latvijas apceļotāji Lustiņdruvā var gan kājas izlocīt, gan apskatīt koka skulptūras. Savukārt pēc dabas takas izzināšanas, var doties aplūkot arī vietējos apskates un izklaides objektus.

Kārķu pagastā, Ķires upes labajā krastā, atrodas gleznainā un aizraujošā Lustiņdruva. Vēsturiski šī vieta jau muižas laikos un pirmajā brīvvalsts laikā bijusi domāta kā atpūtas mežs, raksta Valkas novada Tūrisma un informācijas birojs (TIB). Savukārt pēdējo 10 gadu laikā šeit tika izkopta un pilnveidota dabas taka, kas nu ir kļuvusi par interesantu pastaigu vietu visai ģimenei.

Taka atrodas Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā, bet tās galvenās vērtības ir saistītas ar Ķires upes ieleju, tai pieguļošajiem mežiem un teritorijas kultūrvēsturi.

Staigājot pa taku, var baudīt ne tikai dabas daili un daudzveidību, bet arī interesantus vides objektus. Te var apskatīt meža klavieres un telefonu, kukaiņu viesnīcu, izstaigāt šķēršļu taku un uzrāpties lielajā krēslā, izzināt Lustiņdruvas zvēru pēdas un aplūkot lāča, bebra, ūdra un citu zvēru koka skulptūras, informē Valkas TIB. Turpat var arī uzrīkot nelielu pikniku ar līdzi paņemtajiem gardumiem.

Pēc pastaigas pa Lustiņdruvu var doties apskatīt netālu esošo briežu dārzu "Jasmīni", kur dzīvo aptuveni 150 brieži, kurus ir iespējams novērot no skatu torņa. Jāņem gan vērā, ka pirms apmeklējuma jāsazinās ar saimniekiem.

Savukārt, dodoties Valkas virzienā, noteikti jāiegriežas Ērģemes pilsdrupās, kuras ir saglabājušās no 14.–16. gadsimta. Šeit var gan apskatīt pašas drupas, gan pastaigāt pa seno parku.

Nonākot Valkā, protams, jāapskata vietējais novadpētniecības muzejs. Tas atrodas ēkā, kurā no 1853. līdz 1890. gadam darbojās Jāņa Cimzes vadītais Vidzemes draudžu skolu skolotāju seminārs. Arī mūsdienās muzejs piedāvā iepazīties ar latviešu kora kultūras pamatlicēja un skolotāja Jāņa Cimzes dzīves gaitām.

Un nu pēc klasiska muzeja apmeklējuma laiks pievērsties arī nedaudz netradicionālākai izklaidei – izbraucienam ar sliežu velosipēdu pa vecajiem un mūsdienās neizmantotajiem sliežu ceļiem. Baudīt amizanto izklaidi jādodas uz Valkas veco staciju, kura būvēta ap 19. gadsimta beigām. Brauciens ar sliežu velosipēdu vienā virzienā ilgst aptuveni 30 minūtes, kuru laikā var izbaudīt apkārtējos skatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!