Foto: Shutterstock

2024. gadā Berlīnes-Brandenburgas Prūsijas piļu un dārzu fonds slēgs ieeju divos UNESCO Pasaules mantojuma objektos – Sansusī Gleznu galerijā un Glīnikes pilī, ziņo "Deutsche Welle".

Berlīnes-Brandenburgas Prūsijas piļu un dārzu fonds (SPSG), kas pārvalda daudzus arhitektūras mantojuma un ainavu arhitektūras īpašumus divās Austrumvācijas federālajās zemēs, ir paziņojis par izmaksu taupīšanas pasākumiem, ko ieviesīs nākamajā gadā.

Jūnija beigās fonda vadība informēja uzraudzības padomi un sabiedrību, ka 2024. gadā apmeklētājiem tiks slēgta Sansusī mākslas galerija Potsdamā un Glīnikes pils blakus esošajā Berlīnes Vanzes rajonā. Abi objekti ir iekļauti UNESCO pieminekļu sarakstā.

Izmaksu palielināšana un taupīšanas pasākumi

Lēmums pieņemts, ņemot vērā nepieciešamību sabalansētu budžetu pie augošām ekspluatācijas izmaksām, ko ietekmē inflācija, energoresursu, remonta un celtniecības darbu izmaksas un darbinieku algu kāpums. Lai nākamajā gadā nodrošinātu visu muzeju, ekspozīciju un citu pakalpojumu darbību 2022. gada līmenī, fondam papildus būtu jāatrod aptuveni pieci miljoni eiro. Taupības pasākumi skars visas fonda darbības jomas.

Kā teikts fonda vēstījumā, divu objektu slēgšana apmeklētājiem ļaus ietaupīt aptuveni 300 tūkstošus eiro. Vienlaikus tiks saglabātas darba vietas – darbinieki tiks pārcelti uz citām nodaļām.

2022. gadā no maija līdz oktobrim Sansusī mākslas galeriju apmeklēja aptuveni 43 000 cilvēku, bet Glīnikes pili gada laikā apmeklēja aptuveni 4000 apmeklētāju.


Prūsijas karaļa Frīdriha Lielā iecienīto rezidenci – Sansusī pili, par kuru ir atbildīgs fonds, ik gadu apmeklē aptuveni 330 tūkstoši cilvēku.

Kā uzsvērts paziņojumā, fonda vadība apzinās savu atbildību un izprot savu objektu nozīmi reģiona infrastruktūrā un iedzīvotājiem – jo īpaši Brandenburgas lauku apvidiem un mazajām pilsētām. Šajā sakarā tika nolemts neapsvērt līdzīgus pasākumus vairākiem reģiona objektiem – Prūsijas pilīm Kēnigsvusterhauzenā, Kaputā, Paretā, Oranienburgā un Reinsbergā.

Atklātais jautājums — maksa par ieeju Sansusī parkā

Šobrīd tiek apspriests arī jautājums par ieejas maksas ieviešanu Sansusī parkā, kura teritorijā Potsdamā atrodas Sansusī pils, Jaunā pils un Tējas namiņš. Līdz šim SPSG fonds ik gadu no Potsdamas varas iestādēm ir saņēmis vienu miljonu eiro, lai daļēji segtu parka uzturēšanas izmaksas, taču pilsētas administrācija nākotnē iecerējusi šo summu samazināt par 200 tūkstošiem eiro. Jautājums par izmaksu segšanu un bezmaksas piekļuves saglabāšanu parkam tiek apspriests valsts un federālo iestāžu līmenī. Šobrīd apmeklētāji var izdarīt brīvprātīgus ziedojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!