Foto: Shutterstock
Nav retums, ka dejojoša kakadu, baseinā peldoša lāča, varonīgu kaķēnu videoklipi iepriecina un rada smaidus sejās. Tomēr šādu, šķietami neproduktīvu laika pavadīšanu pavada vainas sajūta, kas, kā mierina zinātne, nav īsti pamatota. Divu minūšu īsajiem, muļķīgajiem video ir liela vērtība!

Kā liecina neiroķīmija, ieraugot kaut ko jauku, piemēram, pūkainu kaķēnu, rotaļīgu kucēnu, smadzenes saņem dopamīna devu, un dopamīns ir saistīts ar baudas sajūtām un motivācijas aspektiem. Bez dopamīna, šāda satura videoklipus skatoties, izdalās oksitocīns, kas ir zināms kā "mīlestības hormons". Tas ir saistīts ar uzticēšanās izjūtām un izdalās sociālo mijiedarbību rezultātā. Piemēram, apskaujot, spēlējoties un bučojot mājdzīvnieku. Piedevām, mīlīgo dzīvnieciņu videoklipu skatīšanās pazemina stresa hormona kortizola līmeni (jo cilvēks ir pakļauts pozitīviem, patīkamiem emociju stimulatoriem). Bez neiroķīmiskās iedarbības, šie video pozitīvi ietekmē garīgo veselību. Spēj mazināt trauksmes un depresijas sajūtu, palielināt laimes un labsajūtas sajūtu.

Jo šokolāde kaitē veselībai

Visiem ir nepieciešams kaut kas, kas reizi pa reizei uzlabo garastāvokli, un ja stimuls un pozitīvas emocijas rodas, skatoties jaukus dzīvnieku video, eksperti pārliecina, ka tā ir jādara. "Viss, kas novērš uzmanību no negatīvajām lietām dzīvē, rada pozitīvas emocijas, liek justies laimīgam, ir tā vērts," izdevumā "Washington Post" apstiprina Kalifornijas Universitātes Riversaidas Psiholoģijas katedras vicepriekšsēdētāja Sonja Ļubomirska. Un esot gluži vienalga, vai tie ir videoklipi ar dzīvniekiem, šokolādes notiesāšana vai saziņa ar draudiem. Tiesa, pēdējām divām metodēm ir zināmi trūkumi: pārāk daudz šokolādes kaitē veselībai, bet draugi ne vienmēr ir pieejami. Savukārt jautrais tiešsaistes saturs ir viegli pieejams un ātri uzmundrinošs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!