Foto: Shutterstock
Ziltes sala Vācijas ziemeļos ir kā maza paradīze. Šī sala pārsteidz ar tās sapņainajām ainavām un pludmali, apvienojot mieru un dabas skaistumu. Rudens ir viens no skaistākajiem laikiem, kad turp doties, lai baudītu īpašu burvību un dažādas aktivitātes – no romantiskiem saulrietu skatiem līdz roņu vērošanai un aizraujošai naktsdzīvei. Prāmju kompānijas "DFDS" eksperti apkopojuši piecas skaistākās vietas, ko pavisam noteikti ir vērts iekļaut savā ceļojuma plānā.

Ziltes noslēpumainās ainavas


Zilte ir pazīstama ar skaistām dabas ainavām, govīm, kas ganās zaļajās pļavās un ielām, kuras ieskauj namiņi ar salmu jumtiem. Tā ir vieta, kur var pastaigāties un pilnībā izbaudīt dabas klusumu, kas raksturīgs Ziltei. Turklāt salas piekrastē atrodas ievērojams dabas apskates objekts Rotes klintis, no kurām paveras skats uz jauniem augstumiem.

Foto: Shutterstock

Ziltē vēl šobrīd ir saglabājušies tai raksturīgie namiņi ar salmu jumtiem, tomēr māja, kas sniedz
vislabāko ieskatu salas pagātnē ir Ziltes "Altfriesisches Haus". Šis vēsturiskais mājoklis ļauj ielūkoties Ziltes agrīnajā dzīvē un uzzināt, kā frīzi šeit dzīvoja pirms vairāk nekā 300 gadu. Ja ir vēlme pavadīt nakti jūras krastā kādā no autentiskajiem Ziltes namiņiem ar salmu jumtiem, tos var meklēt naktsmāju rezervēšanas platformā "Airbnb".

Foto: Shutterstock

Turpretī komforta un ekskluzivitātes cienītājiem īstā vieta būs viesnīca "Budersand". Šī piecu zvaigžņu viesnīca piedāvā ne tikai izsmalcinātas naktsmītnes iespējas, bet arī Mišelina zvaigznes restorānu, spa un golfa laukumu.

Ziltes apceļošana ar velosipēdu


Ziltē ir arī plašs veloceliņu tīkls, un brauciens ar velosipēdu ir lielisks veids, kā plašāk izpētīt šo skaisto salu. Velo tūri vislabāk uzsākt no Ziltes ziemeļu pilsētas Listas, kur var apskatīt sarkanās klintis, kāpas un bākas.

Foto: Shutterstock

No Listas piekrastes var turpināt ceļu līdz Vācijas tālākajam ziemeļu punktam – jūras ragam, kur atrodas neskaitāmas bākas. No šīs vietas ir iespējams saskatīt pat Dāniju, kas ir vien pāris kilometru attālumā.

Savukārt gardēži velo brauciena laikā var piestāt omulīgajā "Dittmeier" austeru restorānā, kur var nobaudīt Vācijā audzētas austeres.

Turpretī noslēgt braucienu ieteicams "Ellenbogen" dabas rezervātā. Tur var baudīt ne tikai brīnišķīgus dabas skatus, bet arī apskatīt slaveno bāku, kas redzama 2010. gada filmā "The Ghost Writer".

Maģisks saulriets Ziltē


Rudens Ziltes debesis izkrāso siltos un sārtos toņos. Bet saulrietu ar piknika groziņu var izbaudīt autentiskajos, pītajos atpūtas krēslos, kas izvietoti pašā Ziemeļjūras krastā. Turpretī, ja vēlaties izbaudīt saulrietu izsmalcinātā atmosfērā, tad noteikti jāapmeklē restorāns "Sanisbar", kas izslavēts par plašu vīnu klāstu kombinācijā ar romantisku gaisotni.

Zvejas kuģīšu burvība

Lai pilnvērtīgi izpētītu vietējo dabu, uz salas ir iespēja doties kruīzā ar autentisku un vienkāršu zvejas kuģīti no Listas pilsētas. Šī brauciena laikā tuvplānā var vērot Ziemeļjūras iemītniekus – roņus un eksotiskās jūraszvaigznes.

Bet, kamēr zvejas kuģa kapteinis stāsta pieredzes stāstus par kuģošanu jūrā, apmeklētājiem ir iespēja ne tikai apskatīt jūras iemītniekus, bet arī tiem pieskarties. Īpaši labs mirklis, lai dotos izbraucienā ar kuģīti, ir dažas stundas pirms vai pēc bēguma. Šajā laika posmā var vērot gan jūras iemītniekus, kas savdabīgo dabas fenomenu.

Foto: Shutterstock

Kruīzā iespējams doties ar diviem kuģīšiem: "Gret Palucca" un "Rosa Paluka". "Gret Palucca" ir
vairāk nekā 70 gadus vecs kuģis, kas tiek rūpīgi uzturēts un atjaunots, lai nodrošinātu apmeklētājiem patīkamu un komfortablu jūras apskati. Turpretī kuģītis "Rosa Paluka" būvēts 20. gadsimta 60. gados. Agrāk tas bija īsts zvejas kuģis, bet no 2007. gada darbojas kā autentisks ekskursiju transportlīdzeklis.

Viskija jūdze jeb naktsdzīve Kampenā


Pēc Ziltes salas izpētīšanas noteikti jāizbauda arī nakts dzīve Kampenā – salas ballīšu sirdī. Kampenā esošā "Strönwai" iela ir pazīstama kā Viskija jūdze, jo tajā atrodas daudzi ievērojami bāri un kafejnīcas, kurās var izrauties no ikdienas rutīnas, baudot nakts izklaides un iepazīstot vietējo mūzikas kultūru. Savus nakts piedzīvojumus var sākt bārā "Dorfkrug", kas apburs ar savu omulīgo atmosfēru, kā arī garantēs iespēju iepazīties ar vietējiem iedzīvotājiem un sastapt citus ceļotājus.

Brīvdienas var pagarināt Ķīlē


Viens no ērtākajiem veidiem, kā sasniegt Ziltes salu, ir doties uz turieni ar "DFDS" prāmi, kurš regulāri dodas no Klaipēdas Lietuvā uz Ķīli Vācijā, ļaujot ceļotājiem baudīt ne vien jūras ceļojuma romantiku. Tādējādi braucienu uz Ziltes salu var apvienot ar atpūtu Ķīlē, kas atrodas vien divu stundu brauciena attālumā.
Ķīlē var apskatīt gan vēsturisko jūras muzeju "Schifffahrts", gan botānisko dārzu vai Zooloģisko muzeju. Tāpat var palutināt garšas kārpiņas ar gardiem vācu ēdieniem restorānā "Flygge".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!