Foto: Ķekavas novada pašvaldības arhīvs

Pierīga ir ne tikai ekonomiski dinamisks reģions, bet arī vieta, kur daba mijas ar industriālo mantojumu un mūsdienīgu atmosfēru. Pierīgas tūrisma asociācijas pārstāve Aiva Vancāne uzsver, ka tikai te var apskatīt augstāko grafiti torni, vecāko golfa laukumu, lielāko teleskopu, garāko brīvdabas gleznu galeriju un vēl citas īpašas vietas, kuras noteikti ir jāredz un jāpiedzīvo katram. Turklāt tas viss atrodas vien rokas stiepienā no galvaspilsētas.

Golfa laukums "Viesturi"

"Viesturi" ir Latvijā vecākais golfa klubs, kurš atrodas Jaunmārupē. Laukums tika atklāts pirms vairāk nekā 25 gadiem – 1998. gada jūlijā.

Foto: Publicitātes foto

Deviņu bedrīšu laukums ir ierīkots mežu ielokā, 25 hektāru platībā. Apmeklētājiem pieejams atsevišķs treniņlaukums un puterēšanas treniņzona. Kluba mājā ir garderobes, sauna, kafejnīca, bet otrajā stāvā plašas telpas semināriem un pasākumiem. Šeit atradīsies nodarbes gan lielam, gan mazam. Turklāt nav nepieciešamas golfa priekšzināšanas, lai pievērstos šim aktīvās atpūtas veidam.

Adrese: "Golfs Viesturi", Mārupes pagasts, Mārupes novads.

Olaines ūdenstornis

Uz Olaines ūdenstorņa 45 metru augstumā izveidots augstākais grafiti mākslas darbs Baltijā "Heirēka". Grandiozais darbs tapa, Dainim Rudenim sadarbojoties ar mākslinieku Ēriku Cauni.

Ūdenstorni rotā grafisks zīmējums ar uzrakstu "Olaine" un vairāku cilvēku attēlojums, kas simbolizē cilvēka nepagurstošo vēlmi pēc izaugsmes, atklājumiem un došanās augšup, kur neiztikt arī bez klupšanas akmeņiem un neparedzamām situācijām dzīvē.

Foto: Publicitātes foto

"Heirēka!" ir sengrieķu matemātiķa Arhimēda atklāsmes prieka sauciens, ar kuru arī mūsdienās apzīmē kādu atklāsmes brīdi dzīvē. Tās ir atklāsmes, kuras cilvēks piedzīvo savas dzīves izaugsmes un attīstības ceļā, kurš nekad nav vienkāršs un gluds – bieži vien šīs atklāsmes atnāk tieši grūtākajos dzīves brīžos, kad cilvēki ir ceļā uz iecerēto virsotņu un rezultātu sasniegšanu, tādējādi piešķirot papildu motivāciju mērķu īstenošanai.

Adrese: Zemgales iela 38, Olaine.

Baldones observatorija

Observatorijā atrodas Šmita teleskops, kas ir unikāls redzeslauka instruments – lielākais Baltijā un divpadsmitais lielākais šādas sistēmas teleskops pasaulē. Teleskops ir paredzēts gan tiešajiem, gan spektrālajiem debess ķermeņu novērojumiem. Baldones observatorija ir vienīgā profesionālā observatorija Latvijā, kur nodarbojas ar novērojumiem optiskajā diapazonā.​ Bet ar iepriekšēju pieteikšanos notiek arī ekskursijas.

Foto: Publicitātes foto

Apmeklējot Baldoni, noteikti jāapskata arī tās Balto pili, kura būvēta 19. gadsimta beigās. Šobrīd to uzskata par vienu no skaistākajām senajām ēkām Baldonē.

Adrese: Observatorija, Baldones pagasts, Ķekavas novads.

Meža galerija

Tā ir garākā brīvdabas gleznu taka Latvijā. Taka atrodas mežā, kurā izvietotas 26 lielformāta gleznas. Tās ir gleznojuši dažādi mākslinieki, un tajās attēlotas vietas un lietas, kas saistītas ar Baldoni un kūrorta vēsturi. Gleznas izvietotas vairākos Meža galerijas posmos un kopumā tā ir daļa no Baldones stāstu takām.

Adrese: Zaļā iela pie krustojuma ar Lauku ielu, Baldone.

Foto: Publicitātes foto

Ķekavas novadpētniecības muzejs

Ķekavas novadpētnieciskais muzejs ir vienīgais muzejs Latvijā, kas popularizē karikatūras kā mākslas žanru. Tas dibināts 1997. gadā, bet šobrīd muzejā apskatāmas trīs pastāvīgās ekspozīcijas:

  • "Ķekavas novada 5 stāsti" atklāj novadnieku dzīvi 20. gs. no kara un padomju laikiem līdz neatkarīgās Latvijas atjaunošanai;
  • "Smejies vesels!" veltīta novadniekam un karikatūristam Edgaram Ozoliņam. Tajā var iepazīt mākslinieka radošo devumu, it īpaši – karikatūru kā grafikas neatņemamu sastāvdaļu;
  • "Viņus vieno "Dadzis"" iepazīstina ar 51 karikatūristu, kuru zīmējumi savulaik publicēti humora un satīras žurnālā un kalendārā "Dadzis". Kopumā aplūkojamas ap 1800 karikatūras un fotogrāfijas no muzeja krājuma.


Adrese: Rīgas iela 26, Ķekava.

Foto: Publicitātes foto

Garciema paraboliskā kāpa


Tā ir lielākā paraboliskā kāpa Latvijā, kas atrodas Piejūras dabas parkā. Katram tās tuvumā esošajam pauguram dots vārds, kas apvīts stāstiem un notikumiem.
Reiz Gauju un Daugavu savienoja Langas upe, taču 18. gadsimtā cariene Katrīna II deva rīkojumu izcirst piejūras mežus darvas tecināšanai. Tāpat ugunsgrēki nebija sveši šiem kāpu teritorijā augošajiem mežiem un jaunaudzēm, tādējādi aizvien vairāk sāka parādīties kaila smilts, kas, vēju dzenātas, staigāja no vienas vietas uz otru. Rezultātā radās ceļojošās kāpas, kas spēja apbērt dārzus, mežus, mājas un tai skaitā daļēji aizbēra Langas upi.

200 gadu ilgā laikā periodā, kurā kāpa mainīja vietu un reljefu, Garciemā radās lielais kāpu veidojums – Paraboliskā kāpa.

Adrese: Garciems, Carnikavas pagasts.

Foto: Publicitātes foto

Rīgas ūdensapgādes muzejs

Muzejs ir viena no nozīmīgākajām industriālā mantojuma apskates vietām Eiropā, kas veltīta ūdensapgādes tēmai. Muzejs darbojas jau kopš 1988. gada, apmeklētājus iepazīstinot ar četrus gadsimtus seno Rīgas pilsētas ūdensapgādes sistēmu. Rīgas ūdensapgādes muzejs iekārtots vecās Baltezera ūdens sūknētavas, kas darbojās no 1904. līdz 1950. gadam, mašīnu zālē. Lai apskatītu muzeju, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.

Adrese: Sūkņu stacija "Baltezers", Ādažu novads.

Foto: Publicitātes foto

Piemiņas zīme Daugavas lībiešiem un viņu vadonim Ako


Piemiņas zīme veltīta Daugavas lejteces 10.–13. gadsimta pamatiedzīvotāju – lībiešu, brīvības cīņām, kā arī Mārtiņsalas lībiešu vadoņa Ako vadītās sacelšanās pret krustnešiem piemiņai. Ako piemiņas zīmes tuvumā atrodas arī vieta, kur atklāta vecākā Latvijā zināmā akmens laikmeta cilvēku – ziemeļbriežu mednieku apmetne "Salaspils Laukskola".

Foto: Publicitātes foto

Tepat gar Daugavas krastu ir labiekārtota dabas taka ar vairākām ugunskura un piknika vietām, kā arī informatīvajiem stendiem. Dodies pastaigā, vēro dabu un izzini novada vēsturi!

Adrese: E77, Salaspils pagasts, Salaspils novads.

Peintbola un lāzertaga parks "Jugland"

"Jugland" ir lielākais šāda tipa parks Baltijā, tā platība ir 10 hektāri. Parks piedāvā draugu, ģimenes un korporatīvos pasākumus. Papildus lāzertagam, peintbolam un airsoftam piedāvājumā ir arī mājiņas svinībām, piknika vietas, viesu nams pie upes, pirts.

Adrese: "Citadele", Salenieki (ceļš P5), Salaspils lauku teritorija, Salaspils novads.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!