Foto: Shutterstock
Ziemassvētki ierasti ir laiks, kad izbaudīt ģimenes kopā būšanu. Taču kādēļ gan svētku noskaņas ģimenes lokā neizbaudīt citā valstī, izbaudot ne tikai citas tradīcijas un kultūras iezīmes, bet arīdzan labākos tirdziņus? Lūk, astoņas valstis, kurās ikgadējos tirdziņus tūristi vietnē "Europeanbestdestinations.com" novērtējuši kā labākos visā Eiropā.

Jau trešo reizi labākais – Adventes laiks pie Svētā Stefana bazilikas

Foto: Shutterstock


Ziemassvētku gadatirgus Budapeštā par labāko Eiropā atzīts jau trešo reizi (2020. gadā, 2021. gadā un 2022. gadā). Tādēļ, ja gribas piedzīvot īstu ziemas pasaku un izbaudīt svētku atmosfēru, vērts doties uz Ungāriju. Tirdziņš, kura sauklis ir "kur mīlestība saņem tavu roku", jau 12 gadus norisinās iepretim Svētā Stefana bazilikai, kas ir viena no iespaidīgākajām un skaistākajām pilsētas ēkām. Svētku auru šogad iespējams baudīt tieši svētku laikā – no 24. decembra līdz 31. decembrim.

Tiek solīta īstena svētku atmosfēra, kuru sniegs aptuveni 130 pašmāju amatnieki, kas piedāvās gan tradicionālus ungāru rokdarbus, gan ēdienus, kurus var baudīt turpat svētku laukumā, jo apkārt ir gana daudz soliņu un galdu, pie kuriem apsēsties.

Otrajā vietā – tirdziņš Gdaņskā Polijā

Foto: Shutterstock


Ziemassvētku tirdziņš Gdaņskā tiek uzskatīts ne tikai par vienu no skaistākajiem gadatirgiem Polijā, bet arī visā Eiropā. Šeit svētku sajūtas valdīs krietni ātrāk – no 24. novembra līdz 23. decembrim.

Svētku laikā pilsētas vēsturiskais centrs ierasti pārvēršas par īstenu Ziemassvētku valstību. To izdaiļo dekorācijas, stendi ar dažādiem labumiem, kurus var iegādāties, kā arī plaša kultūras pasākumu programma.

Krajova Rumānijā – godpilnā trešā vieta

Foto: Shutterstock


Pirmoreiz uz slavas pjedestāla celta arī Rumānija. Koncerti, slidotava, radošās darbnīcas un ēdināšanas stendi, bet pati pilsēta mirgo un mirdz ar vairāk nekā miljons LED spuldzītēm – valsts dienvidaustrumos pilsētā Krajovā svētki radīti ģimeniskai atpūtai. Šogad svētku noskaņas pilsētā valdīs no 17 novembra līdz 2. janvārim.

Rīga – autentisks tirdziņš, krāšņa gaismu spēle

Foto: Shutterstock


Ziemas saulgriežos Rīga tiek izposta ar svētku dekorācijām un tieši apgaismojums, kas aplūkojams dažādās pilsētas vietās, padara Latvijas galvaspilsētu par vietu, kurā noķert ziemas brīnumzemes sajūtas. Turklāt tirdziņš Doma laukumā tiek nodēvēts par vienu no autentiskākajiem Ziemassvētku tirdziņiem visā Eiropā – pašā vecpilsētas sirdī, skaistas arhitektūras ieskautiem, iespējams nobaudīt karstvīnu, sasmaržot kanēļa un ingvera smaržu, kā arī nogaršot latviešu svētku virtuvi.

Šogad Rīga svētku noskaņās sāks rotāties no 3. decembra, bet noskaņa būs baudāma līdz pat 7. janvārim.

Monbeljāra Francijā

Arī Francijas pilsētā Monbeljārā tirdziņš apmeklētāju sirdis saviļņo tieši autentiskās noskaņas un skaistā apgaismojuma dēļ. Svētku laikā pilsētā iespējams baudīt mākslu un mūziku, tostarp klausīties koru koncertos. Visskaistāk svētkos izskatās tieši pilsētas vecpilsēta. Lielākā svētku noskaņa valdīs no 25. novembra līdz 24. decembrim.

Esene Vācijā

Foto: Shutterstock


Ja svētku laikā plānots ceļojums uz Vāciju, vērts apmeklēt Esenu, kura lepojas ar vislabāko Ziemassvētku tirdziņu valstī. No 17. novembra līdz 23. decembrim pilsētas centrs smaržos pēc karstvīna un grauzdētām, karamelizētām mandelēm.

Valkenburga Nīderlandē

Foto: Shutterstock


Valkenburga par Ziemassvētku pilsētiņu pārvēršas no 17. novembra līdz 7. janvārim. Tā kā pilsēta nav liela, svētku sajūtas baudāmas teju ik uz soļa. Citādāku atmosfēru un pieredzi iedod tas, ka daļa no tirdziņa notiek pilsētas vēsturiskajās pazemes alās. Esot šajā Nīderlandes lokācijā, noteikti jādodas ekskursijās uz vietējiem muzejiem un vecajām pilsdrupām.

Madeira Portogālē

Foto: Shutterstock


Madeira un Porto Santo ir burvīgs galamērķis jebkurā gadalaikā, taču Ziemassvētkos salas iemirdzas ar tūkstošiem Ziemassvētku gaismiņām, kas padara tās par lielisku vietu, kur aizvadīt kā Ziemassvētkus, tā arī sagaidīt Jauno gadu. Portugālē svētkos iepazīsies ar vietējo tradīcijām, varēsi izbaudīt svētku sajūtas nedaudz siltākos klimatiskajos apstākļos un nobaudīt vietējo ēdienus, bet pilsētas centrā iespējams andelēties ikgadējā svētku gadatirgū.

Citus tūristu iemīļotus galapunktus, uz kuriem vērts doties, ja svētkus gribas izbaudīt citviet, vari aplūkot "European Best Destinations" vietnē. Apkopojums sastādīts, balstoties uz 374 pasaules apceļotāju vērtējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!