Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Vai ir iespējams saņemt maternitātes pabalstu, kurš taču ir lielāks, un kad tas beidzies (pēc 56. dienas pēc dzemdībām) - saņemt bērna kopšanas pabalstu? Kā tas izdarāms?

Atbild Bērnu un ģimenes lietu ministrijas speciālisti:

Tiesības uz maternitātes pabalstu ir personām, kuras sociāli apdrošinātas saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu" (likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 4.panta pirmā daļa). Savukārt likuma 5.panta pirmā daļa nosaka, ka maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbināta sieviete zaudē ienākumus.

Pabalstu piešķir 100% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Maternitātes pabalsta piešķiršanas pamats ir Ministru kabineta noteiktajā kārtībā izsniegta darba nespējas lapa, darba devēja apstiprinājums par darba ņēmēja neierašanos darbā vai pašnodarbinātā apstiprinājums par nespēju strādāt darba nespējas periodā.

Pieprasot maternitātes pabalstu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (turpmāk – aģentūra) jāiesniedz: iesniegums pabalsta piešķiršanai, darba nespējas lapa, darba devēja apstiprinājums par darba ņēmēja neierašanos darbā (pašnodarbinātā apstiprinājums par nespēju strādāt darba nespējas periodā), kā arī jāuzrāda – personu apliecinošs dokuments. Dokumentus pabalsta pieprasītājs vai viņas pilnvarota persona iesniedz aģentūras filiālei pēc savas pastāvīgās dzīvesvietas vai - ja tādas nav - pēc darba devēja juridiskās adreses.

Bērna kopšanas pabalstu nepiešķir par laiku, kurā persona, kura kopj bērnu, saņem maternitātes pabalstu vai otram no bērna vecākiem ir piešķirts maternitātes pabalsts (Valsts sociālo pabalstu likuma 2.pants un 7.panta otrā daļa). Šajā gadījumā pabalstu sāk izmaksāt no brīža, kad tiek pārtraukta maternitātes pabalsta izmaksa.

Lai saņemtu bērna kopšanas pabalstu, personai jāiesniedz pēc savas izvēles vienā no aģentūras filiālēm rakstisks pieprasījums un darba devēja rakstisks apliecinājums par laikposmu, kurā pabalsta pieprasītājam ir piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums vai ir noteikts nepilns darba laiks (norādot stundu skaitu nedēļā), ja persona, kura kopj bērnu vecumā no gada līdz diviem gadiem, ir nodarbināta, kā arī jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pasi, personas apliecību), bērna dzimšanas apliecība.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: webbaby@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!