Foto: PantherMedia/Scanpix
Jau no skolas laikiem zinām par četrām Mēness fāzēm: ir jauns mēness, pilnmēness, augošs un dilstošs mēness. Izrādās, katra no šīm fāzēm ietekmē vēlamo uzturu un produktu pagatavošanu, vēsta izdevums "TNT Magazine".

Jauna mēness laikā uzmanīgi jāizturas pret to produktu kvalitāti, kurus pērc tirgū vai pasūtini kafejnīcā, jo pastāv liels risks saindēties.

Riska grupā ir konservi, olas, tortes, alkoholiski dzērieni. Atteikšanās no neveselīgas pārtikas šajā laikā novērsīs daudzas slimības.

Augošā mēnesī - no jauna mēness līdz pilnmēnesim paaugstinās mikroorganismu aktivitāte. Derīgie mikrobi palīdz izgatavot mājas kvasu, alu, vīnu, skābpiena produktus.

Labi izdodas rauga mīklas pīrāgi. Šis ir labākais veids augļu un dārzeņu skābēšanai un sālīšanai, bet ne konservēšanai.

Augošā mēnesī organismam par labu nāk daudzi produkti, ja tie pareizi pagatavoti: tas ir laiks dzīrēm, ballītēm, svētiem, izņemot 2. un 9. mēness cikla dienu. Tiem, kas nevēlas pieņemties svarā, šajās dienās labāk ēst pēc iespējas mazāk.

Pilnmēnesī nevainojami izdodas ēdieni ar putukrējumu, gaisīgas kūciņas, nevainojamas omletes, jo šajā laikā pastiprinās gāzu aprites un pūšanās procesi.

Nav vērts nodarboties ar konservēšanu vai līdzīgām lietām - pūles būs veltīgas, jo produkti ātri bojāsies. Vienīgais izņēmums ir skābēti kāposti, kas pilnmēness laikā izdodas īpaši garšīgi.

Pilnmēnesī labāk atturēties no stipru alkoholisko dzērienu lietošanas, jo to nodarītais kaitējums organismam būs īpaši liels. Savukārt viegli vīni vai bezalkoholiski dzērieni demonstrēs savas labākās garšas īpašības. Dienās tieši pirms pilnmēness iestāšanās vēlams ēst mazāk, nekā parasti.

Dilstošā mēnesī ieteicams gatavot ēdienus ar ilgāku derīguma termiņu - konservēt, marinēt, vārīt ievārījumus vai gatavot žāvējumus. Mikroorganismi, kas veicina produktu bojāšanos, šajā periodā ir mazāk izteikta, bet mikrobi ātri iet bojā.

Dilstošs mēness sev līdzi aiznes šlakvielas un liekos kilogramus. Daudzi cilvēki, kas dilstošā mēnesī, jo īpaši tā trešajā ceturtdaļā, ēd vairāk nekā augošā mēness laikā, necieš no liekā svara.

Profesionāli dietologi iesaka atslodzes dienas ievērot tieši dilstošā mēnesī, ņemot vērā mēness atrašanos zodiaka zīmēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!