Foto: RIA Novosti/Scanpix
Pret cilvēka vienkāršajam prātam neizskaidrojamām un acumirklī neizprotamām lietām sabiedrībā nereti valda samērā skeptiska attieksme. Arī astroloģiju, kas patiesībā ir visai sistēmiska zinātne, bieži vien dēvējam par tukšiem māņiem, savukārt šis jomas speciālistus – vien par veiklas mēles kulstītājiem. Lai noskaidrotu, cik šai nosacīti mītiskajā profesijā ir patiesības un cik – prasmīgi uzburtas noslēpumainības, devos pie sertificētas astroloģes – Līgas Šīronas.

Līga savus klientus, kuru lokā ir gan sevis meklētāji, gan vienkārši ziņkārīgie, konsultē teju savās mājās. Tās atrodas nelielā Āgenskalna ieliņu labirintā. Mājas pagalmu rotā žāvēties izlikta, vējā un saulē plandoša veļa, vietām sastādīts raibu raibais ziedu jūklis, savukārt pa blakus esošo ieliņu savās dienas gaitās dodas nesteidzīgākie Pārdaugavas iemītnieki.

Konsultāciju kabinets no Līgas mājām atrodas rokas stiepiena attālumā, jo jāpārskrien vien pāri pagalmam uz blakus ēku. Ieejot tumšā priekšnamā, skatienam paveras bambusa koka drapērijas, aiz tām – vienkārši iekārtots kabinets ar lielu galdu, datortehniku un grāmatām, kā arī prāvai pūcīšu kolekcijai veltītu plauktu.

Lēmums nodarboties ar astroloģiju – mūža jautājums

Kā nosmej Līga, viņas izvēle kļūt par astroloģi pašai ir teju mūža jautājumus, jo atbilde vēl joprojām nedodas rokā. Pirms studiju uzsākšanas Andra Rača astrologu skolā Līga darbojusies dažādās profesijās. Spēki pārbaudīti gan psiholoģijā un reklāmas biznesā, gan žurnālistikā. Izmēģināta arī skolotājas profesija, tomēr zvaigžņu vilinājums beigu beigās guvis virsroku.

Ar planētu stāvokļu un ciklu pētīšanu Līga nodarbojas jau astoņus gadus, bet kopš 2009. gada tā ir astroloģes pamatnodarbošanās. "Astroloģija pēta planētu ciklus, un cilvēkiem, kas vēlas to mācīties, ir jārēķinās, ka viņiem vismaz trīs gadi būs jāpavada, apgūstot pamatzināšanas par planētām un to stāvokļiem. Tās patiesībā ir ļoti sistēmiskas zināšanas, jo astrologu darbs notiek ar desmit planētām. To kustība un laika cikliskums, kas ir saistīts arī ar divpadsmit zodiaka zīmēm jeb joslām, attiecīgi sniedz zināšanas par cilvēka dzīves ritumu, jo planētu enerģija, nākot caur šīm joslām, mainās un ietekmē mūsu dzīvi," skaidro Līga.

Vidējo statistisko savas zīmes pārstāvju sastopams maz

Taujāta par medijos pieejamajiem horoskopiem, kam ikdienā acis pārlaiž teju katrs no mums, un to patiesumu, astroloģe atbild skeptiski.

"Astroloģijai kā tādai ir salīdzinoši mazs sakars ar tiem horoskopiem, kas tiek publicēti masu medijos un ir izklaidējoša rakstura, jo ļoti maz cilvēku var pretendēt uz to, ka viņi ir tipiski savas horoskopa zīmes pārstāvji un atbilst to vidējam statistiskajam rādītājam.

Kad cilvēks aiziet pie astrologa, viņam tiek sastādīta viņa personiskā, individuālā astroloģiskā karte, kurā tiek izmantots dzimšanas dienas datums, laiks un vieta, kas ir būtisks parametrs, jo pat vienā datumā un laikā dzimušu cilvēku astroloģisko karti būtiski atšķirs dažādas dzimšanas vietas.

Kad uzbūvēta individuālā astroloģiskā karte, tiek pētīts, kādā zodiaka zīmē cilvēka dzimšanas brīdī atradusies katra no desmit planētām. Katra no tām atbild par kādu dzīves sfēru. Piemēram, Merkurs ir atbildīgs par domāšanu un runāšanu, kā arī intelektuālajiem procesiem. Venera ir tā, kuras ietekmē socializējamies un veidojam savu tēlu sabiedrības acīs, kā arī dibinām attiecības. Marss simbolizē to tīro cilvēka enerģiju, ar kuru viņš soļo padzīvi un cīnās ar tās izaicinājumiem un grūtībām.

Ļoti svarīgs parametrs katram ir dzimšanas brīdī esošā Mēness pozīcija, jo tas runā par mūsu sadzīviskajiem ieradumiem, ietekmējot to, kas mums garšo un kā vēlamies iekārtot savu mājvietu. Tāpat tas valda pār cilvēka emocionālo pusi, nosakot, vai esam ātri vai lēni, kā izjūtam sevi un veidojam attiecības ar savu mammu, bērniem un mīļoto cilvēku," stāsta Līga.

Planētas ļauj iepazīties ar sevis lietošanas instrukciju

"Katrai planētai ir savas funkcijas, un, pazīstot šo funkcionalitāti un to, kā darbojas mūsu iekšējie motivatori, cilvēkam ir vieglāk ar sevi sadzīvot, izprast savu personību un iemācīties sevi lietot dzīves laikā. Ja to neprotam, reizēm laužamies tajās durvīs, kurās mums nevajadzētu lauzties, vai arī neesam pietiekoši droši, ejot virzienā, kura ceļš ir mums paredzēts.Tādējādi mūsu dzīve no astroloģiskā viedokļa ir stāsts par to, kā iemācīties sevi lietot. Uzskatu, ka cilvēkam līdz trīsdesmit gadu vecumam vajadzētu iemācīties sevi saprast, pieņemot savas vājības, stiprās un mazāk stiprās puses, pie kurām beidzot būtu jāpiestrādā.

Savukārt pēc trīsdesmit gadu sliekšņa ir jācenšas atrast savu iekšējo līdzsvaru, iemācīties to, kas vēl nav apgūts, un aizpildīt iekšējos caurumus, ko ir radījis planētu konkrētais stāvoklis," savu stāstu raiti turpina Līga.

Kā uzskata astroloģe, ikvienam cilvēkam vismaz vienu reizi dzīvē būtu vērts aiziet pie astrologa, kaut vai ziņkārības pēc. Līga to saista ar sadzīvisko pasauli: "Pat visvienkāršākajām mūsu ikdienas lietām, piemēram, tējai, ir to lietošanas instrukcija. Savukārt, cilvēkam piedzimstot, neviens viņam šādu lietošanas instrukciju līdzi nedod. Viņš nezina, kādas pogas viņam ikdienā jāspiež un kādas funkcijas viņā "sēž" iekšā. Tad nu astrologs ir tas cilvēks, kas var palīdzēt, norādīt, kādu virzienu dzīvē vēlams izvēlēties, kā ar sevi sadzīvot."

Visbiežāk nāk izvēļu laikā un lai novērstu pagātnes kļūdas

Astroloģe novērojusi, ka liela daļa cilvēku pēc zvaigžņu sniegtā padoma griežas tā saucamajā izvēļu laikā jeb pēc vidusskolas beigšanas – astoņpadsmit, deviņpadsmit gados - lai saprastu, ko iesākt ar savu dzīvi, kā iemācīties dzīvot.

Savukārt cilvēki, kas astrologu apmeklē vēlākā vecumā, lielākoties nāk jau ar pieļautām kļūdām un jautājumiem, kā tās labot. "Protams, nāk arī pusmūža cilvēki, kuru lielākais jautājums ir, kā sadzīvot ar bērniem, kā ar viņiem veidot attiecības, kā viņus nesalauzt un palīdzēt atraisīties. Visbiežāk vecāki savus bērnus grib no kaut kā pasargāt, bet pārliekas rūpes viņiem var laupīt iespēju izdzīvot to, ko planētas paredzējušas. Kopumā pie astrologiem vairāk nāk sievietes. Viņas arī izvēlas speciālistu – sievieti. Savukārt stiprais dzimums biežāk izvēlas astrologu – vīrieti. Šādas vizītes parasti izvēršas par īstu veču sarunu, jo vīriešiem patīk konkrētība un iespēja saņemt jau gatavas atbildes. Savukārt astroloģes – sievietes krietni biežāk nodarbojas ar, tā saucamo, astropsiholoģiju. Sievietes zina, ka tikai pašas ir atbildīgas par savas dzīves pieņemtajiem lēmumiem, un viņas nāk nevis pēc atbildēm, kad notiks kas ievērojams, bet gan lūkojas pēc pareizā virziena, jo saprot, ka viņu dzīve būs tāda, kādu viņas to izveidos," spriež astroloģe.

Cilvēki jāsargā no sevis "ieprogrammēšanas"

Taujāta par tā dēvēto sevis "ieprogrammēšanu", ko cilvēki nereti neapzināti veic pēc astrologa atklātiem, nākotnē gaidāmiem notikumiem, Līga atbild, ka ikviena profesionāļa galvenais uzdevums ir cilvēku informēt par iespējamām grūtībām, tiesa, pamanoties to izdarīt netiešā veidā.

"Astroloģiskajā kartē nekad nemeklēju negatīvas lietas apzināti. Ja arī ko tādu pamanu, tad ļoti reti izvēlos cilvēkam par to teikt. Pirmkārt, tā ir sevis ieprogrammēšana negatīvam iznākumam, kas no šķietamas iespējamības patiešām var rezultēties lielā nelaimē. Cilvēka domām piemīt neizmērojams spēks, un, koncentrējoties uz ļauno, tas pie mums arī atnāk. Otrkārt, zinu, ka, nogaidot šo laiku līdz prognozētajam nelabvēlīgajam periodam, cilvēks savu dzīvi pavadīs bailēs un zināmās šausmās. Manuprāt, tas nav vajadzīgs.Šo iemeslu dēļ reizēm esmu izteikusi vien maigus mājienus, ko cilvēks saprot tikai tad, kad kaut kas jau ir noticis. Ja redzu, ka var būt gaidāma tuvinieka nāve, piezīmēju, ka var būt kārtojamas kādas mantojuma lietas, ko cilvēks dotajā brīdī neasociē ar nāvi. Tāpat varu pateikt, ka gaidāms grūtāks periods, bet skaidri un gaiši neatklāju negatīvo informāciju, jo notikumu scenārijiem var būt ļoti daudz variāciju," uzskata astroloģe.

Ļaut sevi nolasīt kā grāmatu

Sarunas tālākajā gaitā Līga sniedz arī man sastādītās astroloģiskās kartes analīzi. Astroloģe, gluži kā spēlējoties, no tās nolasa manas vājības un šaubas, bailes un arī personības trumpjus. Sniedzot praktiskus padomus, kā, izmantojot planētu sniegto informāciju, uzlabot ne tikai savas garīgās, bet arī fiziskās pasaules stāvokli, un zinoši pasmaidot, kad apstiprinu kārtējo novērojumu par sevi, Līga rada unikālu iespēju palūkoties uz sevi no malas. Planētu stāvokļu nolasīšana sniedz unikālu informāciju ne tikai par manas personības šķautnēm, bet arī attiecībām ar līdzcilvēkiem un sevi. Tāpat uzzinu arī iespējamās veselības problēmas, no kurām sevi jāsargā, un saņemu padomus, kas var noderēt, pilnveidojot savas profesionālās spējas.

Tiesa, ne visi secinājumi trāpa desmitniekā, un skaidras atbildes uz jautājumiem, kas nereti urbjas dvēselē, man netiek dotas. Tomēr, kā jau solījusi, astroloģe sniedz tik vajadzīgās norādes, kas lieti noderēs dzīves pagriezienu un sevis pētīšanā, dziļākas substances meklējumos un nozīmīgu lēmumu pieņemšanā.

Atliek vien piekrist, ka pie šāda speciālista kaut reizi dzīvē patiešām ir vērts aiziet, un prāta stūros rūpīgi noglabāt jauniegūto sevis lietošanas instrukciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!