Foto: Publicitātes foto
Karboksiterapija (Carboxy-therapy) - procedūra, kuru jau kopš botoksa laikiem dēvē par izrāvienu skaistumkopšanas industrijā. Mēs nolēmām izvairīties no vispārākās pakāpes vārdiem un apgalvojumiem, un izskatīt procedūru no kosmetoloģijas nevis mārketinga pozīcijām.

Karboksiterapiju medicīnas praksē izmanto jau 70 gadus un aptuveni 15 gadus tā tiek izmantota estētiskajā medicīnā. Tā ir viena no procedūrām, kas neprasa iejaukšanos organismā, turklāt atjauno, atveseļo ādu, izlīdzina krunciņas, mazina tumšos lokus ap acīm, koriģē sejas ovālu. Karboksiterapiju lieto arī cīņai ar celulītu un tauku nogulsnēm, dekoltē zonas un roku ādas atjaunošanai, plikpaurības novēršanai.

Mēs tikāmies ar salona Nofrete speciālisti Aleksandru Livšicu, lai uzzinātu visu par šo procedūru. Vasaras sezona tuvojas beigām un ir īstais laiks padomāt par atjaunojošām procedūrām.

- Aleksandra, kas var kļūt par karboksiterapijas pacientu?

Ar vecumu mūsu asinsvadi kļūst vājāki. Tas saistīts ar veselu virkni faktoru: sliktu ekoloģiju, sēdošu dzīvesveidu, zemu aktivitāti. Rezultātā asinsvadiem, kas katru šūnu apgādā ar skābekli un barības vielām, ir zema caurlaidība. Sekas - darbības traucējumi šūnu līmenī, priekšlaicīga novecošana, ārējs un iekšējs nogurums.

Ievadītā ogļskābā gāze 30 minūšu laikā, caur nierēm un plaušām, tiek pilnībā izvadīta, taču gāzes ievadīšanas vietā jau uz pilnu jaudu notiek aktīvs darbs - ātri reaģējot uz ļoti augsto ogļskābās gāzes koncentrāciju, injekciju vietās organismā pastiprinās asinsrite un limftece, vielmaiņas procesi, aktīvi izvadās toksīni un šlakvielas.

Medicīna jau desmitiem gadus šo procedūru izmanto diabētiskās angiopātijas, trofiskās čūlas, psoriāzes, locītavu un muskuļu sāpju ārstēšanai. Kaboksiterapijas efekts izskaidrojams, pirmkārt, ar asinsrites uzlabošanu un skābekļa padevi audos.

Kas īpaši jāuzsver, procedūras laikā mēs neievadām organismam "nepazīstamas" vielas, līdz ar to ilgstošo ogļskābās gāzes iedarbību, pareizos procesus, kas aizsākas to ievadot, mēs varam izskaidrot tīri fiziskā līmenī.

- Kādu problēmu spektru ietver karboksiterapija kosmetoloģijā?

Pirmkārt, tās ir izteiktas ādas atjaunošanas procedūras. Ogļskābās gāzes ievadīšana stimulē fibroblastu - šūnas, kas izstrādā ādas celtniecības olbaltumvielu kolagēnu - darbību. Rezultātā tiek novērots izteikts liftinga efekts. Ogļskābā gāze izraisa asinsvadu paplašināšanos un aktivizē asinsriti zemādas šūnaudos, kas noved pie lipolīzes - tauku sašķelšanas procesa - pastiprināšanās, kā arī novērš limfas nosprostošanos audos un uzlabo toksīnu izvadīšanu. Rezultāts - zemādas tauku šūnu noārdīšana, tūsku, sastrēguma parādību samazināšana, ādas elastības un tonusa atjaunošana.

Procedūru nevar pielīdzināt plastiskajai ķirurģijai. Karboksiterapija ir kā ādas attīrīšana no iekšpuses, gan šūnu uzlādēšana. Tāpēc redzamu atjaunojošu efektu un liftingu gaidīt nevajag. Tomēr ādas krāsa uzlabojas, mazinās pigmentācija, mazinās zilumi un maisiņi zem acīm, piepaceļas uzacis. Pazūd smalkais krunciņu tīkliņš, āda kļūst daudz elastīgāka.

Karboksiterapiju iesaka pēc liposakcijas. Jo mēs visi zinām, ka liposakcija ķermeni padara reljefainu. Savukārt karboksiterapija palīdz šo reljefu izlīdzināt.

- Pastāstiet mums par pašu procedūru!

Carcboxy-therapy - tā ir dozēta ogļskābās gāzes (CO2) ievadīšana ādā vai zem ādas profilaktiskos un ārstnieciskos nolūkos.

Pirmais, ko mēs darām - kopā ar pacientu apzīmējam problēmas ar kurām strādāsim.

Pati procedūra neaizņem daudz laika. Neprasa ilgstošu rehabilitāciju vai atsāpināšanu. CO2 tiek ievadīts ar adatām (no 32G līdz 25G) dažādos dziļumos, atkarībā no estētiskās pataloģijas. Piemēram, darbam ar sejas un kakla ādas elastību - 1mm dziļumā, celulīta ārstēšanai - 4mm.

Karboksiterapija jāveic kursveidīgi. Seansu biežums ir vidēji viens-divi seansi nedēļā. Pēc kursa pabeigšanas, reizi divos mēnešos, veicam profilaktiskās procedūras.

Ne tikai seja liecina par sievietes vecumu!

- Ar ko vēl šī procedūra ir vērtīga, izņemot kosmetoloģiju?

Pateicoties ietekmei uz smadzeņu vazomotoro centru, notiek vienmērīga asins sadale organismā, paplašinās perifērie asinsvadi, normalizējas venozā attece, mobilizējas aneirobais enerģētiskais metabolisms.

Procedūra pastiprina vielmaiņus smadzenēs, uzlabo prāta spējas, mazina nervu sistēmas uzbudinajumu, kā arī stimulē peristaltiku un gremošanas orgānu darbību. Karboksiterapiju aktīvi izmanto psoriāzes un alergodermatozes ārstēšanā.

- Kā karboksiterapija strādā ar celulītu?

Celulīts - zemādas tauku šūnu fibroze - distrofiskās izmaiņas, traucēta asinsrite. Kad audos samazinās mikrocirkulācija, audi vairs nesaņem pietiekoši daudz barības vielas. Rezultātā uzkrājas toksīni, ūdens un tauki, parādās tūska, mezgli un ādas reakcijas, kā rezultāts - fibroza saistaudu blīvuma palielināšanās ("apelsīnu miziņa").

CO2 ar injekciju palīdzību (bojātajām vietām) sniedz iespēju šo situāciju padarīt atgriezenisku. Jāsaprot, ka cīņai ar celulītu un tauku nogulsnēm - pirmkārt ir kompleksa pieeja, kas ietver arī pareizu uzturu un sportu.

- Ar kādām procedūrām var un vajag apvienot karboksiterapiju?

Var praktiski ar visām, galvenais ievērot secību. Man nepatīk veikt procedūras vienu pēc otras. Ja visu darīsiet pareizi un nesteidzoties, tad vēl ilgu laiku spēsiet savu ādu saglabāt jaunu un veselu. Es iesaku sākt ar karboksiterapiju un jau pēc kursa pabeigšanas izvērtēt, vai jums nepieciešamas vēl kādas injekcijas vai lāzera tehnikas, vai vienkārši pīlings un ādas barošana.

- Vēl kāds svarīgs karboksiterapijas virziens - cīņa ar matu izkrišanu

Mati - cilvēka veselības indikators. Stress, nesabalansēts uzturs, hormonālie traucējumi ir iemesls pataloģiskai matu izkrišanai (alopēcija). Matu dzīvības cikls saīsinās un pāriet miera fāzē. Tad iestājas matu folikulas atrofija, mati izkrīt un vairs neatjaunojas.

Karboksiterapijas uzdevums "pamodināt" dusošās folikulas. Pēc ogļskābās gāzes ievadīšanas problēmzonās, pastiprinās asinsrite un matu folikulu barošana. Protams, ka procedūru kurss būs ilgstošs un vietām pat sāpīgs. Bet rezultātā matu augšana atjaunojas.

- Kādi var būt procedūras blakusefekti?

1. Mērens apsārtums, dedzināšana un sāpīgums ievadīšanas vietā (ievadīšanas laikā un kādu laiku pēc procedūras);
2. Lokāla tūska vai pietūkums, kas pazūd pats no sevis 15 minūšu laikā pēc procedūras;
3. Zemādas krepitācija dažu minūšu laikā pēc ogļskābās gāzes dziļas ievadīšanas;
4. Zilumiņu parādīšanās var būt ādas punkcijas vietā, blakus asinsvadam - 5 % gadījumos.

Darbs ar dekoltē zonu

Jāatzīmē, ka 70 Carboxy-therpy veikšanas gados, tai skaitā gandrīz 15 estētiskās medicīnas izmantošanas gados, nav fiksēti vai ievēroti nopietni, vērā ņemami blakus efekti.

- Vai šai procedūrai ir kontrindikācijas?

Jā, kā jau jebkurām invazīvajām procedūrām:
- ass miokarda infarkts;
- nestabila stenokardija;
- ievērojama sirds mazspēja;
- smaga arteriālā hipertensija;
- insulti;
- ass tromboflebīts;
- gangrēna;
- epilepsija;
- apgrūtināta elpošana;
- nieru mazspēja;
- grūtniecība un laktācijas periods;
- Karboanhidrāzes inhibitoru lietošana.

Pēc procedūras nav nepieciešams speciāls rehabilitācijas periods, nav jāpārtauc savs darba grafiks. Jāatceras tikai par dažiem ierobežojumiem: uzreiz pēc procedūras neslapināt apstrādātās zonas, neiet karstā vannā un neapmeklēt pirti. Pēc karboksiterapijas terapijas ķermenim nevilkt kompresijas veļu.

- Kāda ir karboksiterapijas cena?

Cena parasti tiek noteikta balstoties uz apstrādājamās virsmas lielumu un var tik variēta robežās no 30-40 latiem.

Vairāk informācijas:
Latvija, Rīga, E. Melngaiļa iela 5
Telefons: +371 67812778
E-pasts: nofrete@nofrete.lv
www.nofrete.lv

Raksta autors: Almaza Pirha

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!