Foto: Kevin Jesuino

No Forbes publicētā materiāla uzzinājām interesantu faktu - kādam jaunam pārim no Kanādas, uz gadu atsakoties no veikalu apmeklējuma, izdevies ieekonomēt vairāk kā 55 tūkstošus dolāru. Rodas tikai viens jautājums – kā?

Nedaudz vairāk kā pirms gada Džefrijs Šuškevics, 31 gadu vecs grāmatvedis no Kalgari, ķēries pie savu ikmēneša izdevumu kontroles. Analīzes rezultātā viņš nonācis pie pārsteidzoša secinājuma - lai kādi arī būtu ikmēneša ienākumi, nekādi neizdevās izveidot pat nelielu uzkrājumu. Tas sakrita ar laiku, kad jaunais vīrietis uzsāka kopdzīvi ar savu draudzeni Džūliju Filipsu. Kad Džefs piedāvāja savai meitenei pārcelties pie viņa, atklājās, ka viņš no mantām var atbrīvot tikai vienu no savām trim istabām, tādēļ Džūlijai pārceļoties nācās pāris dienu laikā "izsaimniekot" 80 procentus no savas iedzīves. Šis notikumu pavērsiens pārim lika aizdomāties: "Vai mums šī krāmu kaudze tiešām ir nepieciešama?"

Pārrunu rezultātā viņi nonāca pie kopīga lēmuma – gadu iztikt bez pirkumiem. Pāris īpaši šim projektam izveidoja mājas lapu BuyNothingYear.com un Twitter profilu. Jau pēc nedēļas viņus intervēja vietējā televīzija. Tad Džefs un Džūlija saprata, ka pēc tam, kad viņi savu plānu atklājuši visai valstij, atpakaļceļa gluži vienkārši vairs nav.

Pirmie mēneši

No 2013. gada augusta līdz oktobrim viņi atteicās no saimniecības preču, sadzīves elektronikas un apģērbu iegādes. Tad pāris atteicās no sabiedriskā transporta un citu pakalpojumu izmantošanas: vairs neapmeklēja frizētavu, restorānus, ķīmisko tīrītavu u.c. Tā vietā Džefs un Džūlija organizēja mājas ballītes un pārvietojās kājām vai ar velosipēdiem pat garajā un bargajā Kanādas ziemā.

Lai nokļūtu darbā, Džefrijam bija nepieciešamas 35 minūtes, tādēļ no mājām viņš devās ārā pilnā ekipējumā – termoveļā, ziemas zābakos, neaizmirstot arī šalli, cimdus un biezu cepuri. Kaut arī jau eksperimentu uzsākot Džefs bija samērā labā fiziskā formā, gada laikā viņš atbrīvojās no vēl 4,5 kilogramiem. Protams, ja bija jādodas īpaši tālu, pāris izņēmuma gadījumā izmantoja sabiedrisko transportu.

Projekta gaita

Džefs un Džūlija paši iemācījās pagatavot tīrīšanas un uzkopšanas līdzekļus, bet nespēja atteikties no veikalā nopērkamā trauku mazgājamā līdzekļa -  viņu pašu gatavotais līdzeklis atstāja uz šķīvjiem taukainus nosēdumus.

Eksperimenta noslēdzošajā fāze, kura sākās 2013. gada jūlijā, bija iecerēts atteikties arī no pārtikas produktu iegādes un mēģināt sevi nodrošināt ar pašu audzētiem dārzeņiem, bet nācās secināt, ka iegūtā raža ir pārāk maza, lai nodrošinātu pāra vajadzības.

Projekts noslēdzās 3. augustā. Džefs un Džūlija konstatēja, ka gada laikā viņiem ir izdevies mainīt savu dzīvesveidu un ieradumus, atsijājot patiešām nepieciešamo no iegribām. Džefam gada laikā izdevās iekrāt nedaudz vairāk kā 42 tūkstošus dolāru, bet Džūlijai – gandrīz 14 tūkstošus. Starpību izskaidro tas, ka Džūlijas gada alga ir mazāka nekā Džefa gada ietaupījumi.

Ieradumu maiņa

Džefrijs stāsta, ka pēc augstskolas beigšanas viņu pārņēmusi eiforija un iepirkšanās drudzis. Neilgi pēc iekārtošanās labā darbā, Džefs iegādājies mašīnu, stilīgu, dārgu dīvanu, modīgas dizaina lietiņas mājoklim un tērējis daudz naudas ceļojumiem. Džūlija, kuru var raksturot kā kompānijas dvēseli, lielas naudas summas tērējusi regulāriem bāru, restorānu un citu izklaides vietu apmeklējumiem.

Džefs atklāj, ka reizi mēnesī tērējis 150 dolārus friziera apmeklējumam. Džūlija uz salonu gan devās ik pēc 3 mēnešiem, toties, tā kā viņa matus arī krāsoja, tad frizētavas apmeklējums izmaksāja 250 dolārus. Bez tam, iepriekš Džūlija, dodoties uz aptieku pēc zobu pastas vai kāda cita sīkuma, bieži vien pie kases attapās pērkot kosmētiku, žurnālus un citas "noderīgas" lietas, kuru kopsumma reizēm varēja sastādīt teju 100 dolārus. Cik pazīstami, vai ne?

Izjūtas

Sākumā pāris bijis entuziasma pārņemts – blogs, intervijas televīzijā, bet pēc kāda laika iestājies lūzuma punkts un visu gribējies mest pie malas - realitāte izrādījās grūtāka, nekā domāts. Nācās pielāgoties jaunajām izmaiņām, atsakoties no ierastā dzīves ritma.

Džūlija atzīst, ka visgrūtāk esot bijis atteikties no apģērba iegādes un ārpusmājas vakariņām draugu lokā. Arī mašīnas esot ļoti pietrūcis – nācies samazināt dzīves tempu un pierast pie skrupulozas laika plānošanas.

Džefam nav gājis viegli, iztiekot bez friziera apmeklējuma, jo viņš kopš 15 gadu vecuma tika veidojis matu griezumu tikai salonos. Viņš atzīstc - esot pietrūcis sajūtas, ka jebkurā brīdī iespējams ar griezuma palīdzību mainīt savu stilu. Atteikšanās no vakariņām restorānos Džefrijam esot bijusi sarežģīta tā iemesla pēc, ka viņa darba diena parasti ieilgst līdz vēlam vakaram. Vakariņu gatavošana mājās prasījusi papildus laiku, tādēļ viņam nācies vēlāk iet gulēt, kā arī agrāk celties, lai pabrokastotu un sagatavotu uz darbu līdzņemamās pusdienas.

Draugu reakcija

Džefrijs stāsta, ka bijuši brīži, kad viņš juties vientuļš un atstumts. Reizēm radusies sajūta, ka dzīve gluži vienkārši slīd garām. Īpaši smagi bijis pārdzīvot vasaru, kura Kalgari ilgst tikai mēnesi un šinī laikā visi steidz izbaudīt pludmales ballītes un karstas naktis bāros.

Jau eksperimenta sākumā daudzi paziņas atsvešinājušies un nācies secināt, ka šī "draudzība" ir bijusi balstīta tikai uz kopīgu naudas tērēšanu. Kolēģi un draugi bieži vien pāri vilkuši uz zoba par viņuprāt nepārdomāto lēmumu un nevarējuši saprast, kādēļ viņi to vispār dara. Uzzinot eksperimenta rezultātus, daudzu attieksme gan ir krietni vien mainījusies.

Bet, ir arī labās puses – Džefs un Džūlija atklāj, ka iemantojuši virkni negaidītu labvēļu un atbalstītāju.

Ielūgums uz labākās draudzenes kāzām projekta laikā, licis Džūlijai aizdomāties par sabiedrības milzīgo spiedienu. Tā rezultātā mēs bieži vien esam spiesti tērēt vairāk, nekā varam atļauties, lai uzturētu noteiktu dzīves stilu, kura ievērošana no mums tiek gaidīta.

Ieguvumi

Džūlija secina, ka ieguvusi kontroli pār savu dzīvi, iemācoties noteikt prioritātes un uzstādīt mērķus. Agrāk viņa vienmēr jutusi nepieciešamību pēc lietām: vairāk, labāk, interesantāk, lētāk. Gada laikā esot izdevies atbrīvoties no šīm sajūtām, iegūto laiku veltot personības attīstībai.

Džefs stāsta, ka patērētāju sabiedrības kulta ietvaros agrāk atļāvies pirkt teju visu, ja vien viņam pieticis naudas pirkumam un kontā atlicis tik daudz, lai varētu "izvilkt" līdz algai. Tagad viņš ir iemācījies pusi no savas algas atlikt, lai veidotu uzkrājumus, kas dod brīvību un var nākotnē sniegt jaunas iespējas.

7 padomi no Džefa un Džūlijas:

Veic ikmēneša izdevumu uzskaiti

Lai kontrolētu savu naudas plūsmu, tev jānoskaidro, kur tā tiek tērēta. Izdevumu analīze palīdzēs tos plānot un atrast iespēju ieekonomēt. Secinot, ka, piemēram, 200 dolāri mēnesī tiek tērēti alkoholiskajiem dzērieniem, der pārskatīt šo paradumu, jo pat samazinot šo pozīciju uz pusi, gada laikā iespējams ieekonomēt 1200 dolārus.

Dari pats

Ja kaut kas ir salūzis, nav tūlīt jāmetas pirkt jauna lieta. Ja iespējams, mēģini salabot veco. Vēlies atsvaidzināt interjeru? Meklē lētas un radošas idejas interneta vietnēs – tur iespējams atrast daudz vērtīgu padomu.

Atsakies no lieliem pirkumiem

Tā vietā, lai impulsīvi veiktu lielu pirkumu, ieturi pauzi un padomā, vai nevari izmantot to, kas tev jau ir. Ja iespējams, sagaidi atlaides vai iegādājies lietotu preci. Šis ieteikums ir attiecināms arī uz apģērba iegādi.

Gatavo ēdienu mājās

Tas tiešām ir veids, kā iespējams ietaupīt krietnu naudas summu. Turklāt, kopīga gatavošana ir arī visai jautra nodarbe.

Koncentrējies uz to, kas tev jau ir

...nevis uz to, ko tev "it kā" vajag. Viens no projekta negaidītākajiem plusiem bija Džefa un Džūlijas garīgā izaugsme. Nolemjot neko neiegādāties, viņi kļuva imūni pret reklāmu "uzlidojumiem" un no iepirkšanās ieekonomēto laiku varēja veltīt pārdomām par to, kā piešķirt dzīvei garīgo saturu.

Pats audzē pārtiku

Tas ir veids, kā iespējams vēl vairāk samazināt izdevumus, turklāt baudot saikni ar dabu un iegūstot morālo gandarījumu no meditatīvajiem dārzkopības procesiem.

Pārvietojies kājām

Pēc iespējas vairāk pārvietojies kājām vai ar velosipēdu – tas būs ieguvums ne tikai maciņam, bet arī veselībai un izskatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!