Foto: Shutterstock
Sastopoties ar jauniem cilvēkiem, mēs, gluži neapzināti, novērtējam viņu ārējo izskatu, personības pasniegšanas manieri, kā arī inteliģenci un uzvedību kopumā. Nereti šķietami pozitīvo tēlu gan sabojā atsevišķi trūkumi, kas, kā liecina dažādas aptaujas, liek nekavējoties veidoties negatīvam priekšstatam par personu, ar kuru komunicējam.

Lai uzzinātu, kā uz līdzcilvēkiem atstāt tādu iespaidu, kādu par sevi vēlies radīt, iepazīsties ar personības izaugsmes trenera un drīzumā gaidāmās grāmatas "Where The Deep Ends Meet – Love, Sex and Coffee" autora Keisija Imafidona (Casey Imafidon) apkopotajiem ieteikumiem, ko ņemt vērā sevis prezentēšanā gan potenciālajiem darba devējiem vai sadarbības partneriem, gan otrās pusītes vecākiem vai nejauši sastaptajam svešiniekam, kura ielūgumam uz kino esi piekritusi.

Apģērba krāsa

Kā liecina kāds izdevumā "Psychology Today" publicēts pētījums, neraugoties uz viedokļu dažādību, apģērba krāsas patiešām uzskatāmi raksturo mūsu personību. Piemēram, cilvēki, kuri bieži izvēlas melnas krāsas apģērbu, ir jūtīgi, mākslinieciski un uz detaļām orientēti, kamēr, piemēram, sarkanās krāsas cienītāji ir piedzīvojumu kāri, atraktīvi un ļaujas spontāniem lēmumiem.

Cilvēki, kuru apģērbā bieži dominē zaļā krāsa, savukārt, ir uzticami un izpalīdzīgi, bet baltās krāsas cienītāji ir punktuāli, organizēti un apveltīti ar spēcīgu loģisko domāšanu.

Cilvēki, kuri valkā zilas krās apģērbu ir emocionāli nesatricināmi, pieklājīgi un toleranti utt.

Zīmīgi, ka minētās īpašības, sastopoties ar līdz šim nepazīstamu cilvēku, liela daļa no mums spēj nolasīt teju acumirklī, konkrētajām krāsām aktīvi veidojot mūsu tēlu un priekšstatu par personību līdzcilvēku acīs.

Foto: Shutterstock

Acis

Acis nereti nodod mūsu patiesās domas, vēlmes, šaubas un uzskatus, neraugoties uz mūsu pūlēm tos slēpt. Kā izrādās, liela loma ir arī acu krāsai. Pētījumos atklāts, ka cilvēkus ar zilām acīm vērtē kā patstāvīgākus, neatkarīgākus un pat veselīgākus. Savukārt, kā negatīvākais paradums, kas piekopts sarunas gaitā, nereti tiek vērtēta acu kontakta neuzturēšana un to šaudīšanās, ko teju 100 procentos gadījumu līdzcilvēki vērtē kā nepatiesu nolūku slēpšanu, nepārliecinātību par sevi un izvairību.

Punktualitāte

Mūsu pirmo iespaidu līdzcilvēku acīs lielā mērā veido arī brīdis, kurā vēl pat neesam tikušies, piemēram, ar potenciālajiem darba devējiem. Dažādās aptaujās secināts, ka svarīgu tikšanos kavēšana un pat ierašanās pēdējā brīdī bieži vien tiek vērtēta negatīvi, attiecīgi ietekmējot arī konkrētā cilvēka personības raksturojumu. Savukārt, gluži likumsakarīgi, labu iespaidu par cilvēku palīdz radīt laicīga ierašanās uz norunātajām tikšanām, kā arī savlaicīga sagatavošanās tām.

Rokas un nagi

Nav noslēpums, ka cilvēka ķermeņa valoda par viņu atklāj krietni vairāk nekā teiktie vārdi. Vērtējot mūsu žestus, tieši rokas un to kustības ir viens no bagātīgākajiem informācijas avotiem mūsu personības tulkošanā. Kā secinājuši pētnieki, visbiežāk cilvēki uzmanību pievērš tam, cik kopti ir sarunas biedra nagi, vērtējot, vai tie ir gari, īsi, sakopti pie manikīra vai, tieši, pretēji, nograuzti. Valda uzskats, ka cilvēkus ar nograuztiem nagiem saskarsmes partneri vērtē kā perfekcionistus, apveltītus ar ekspresīvu, nepacietīgu dabu, kas nereti pat mijas ar nervozitāti.

Foto: Shutterstock

Rokasspiediens

Jau kopš laika gala zināms, ka spēcīgs rokasspiediens rada par sevi pārliecinātas un neatkarīgas personības iespaidu, kamēr šļaugana plaukstas paturēšana liecina par vāju raksturu, radot nevēlēšanos turpināt komunikāciju ar konkrēto cilvēku. Jāpiebilst, ka psihologi cilvēkus ar spēcīgu rokasspiedienu arī raksturo kā ekstravertus, ekspresīvus un apveltītus ar brīvības garu, kamēr vāja rokasspiediena īpašnieki tiek uzskatīti par viegli ietekmējamiem, nepievilcīgākiem un neuzticamākiem.

Tavs rokraksts

Kā zināms, analizējot mūsu rokrakstu, iespējams atklāt visnotaļ daudz par mūsu personību. To apstiprina arī kāds Lielbritānijā nesen veikts pētījums, atklājot, ka līdzcilvēki pēc mūsu rokraksta, pat nezinot grafoloģijas pamatnostādnes, spēj izveidot visnotaļ precīzu rokraksta īpašnieka personības raksturojumu.

Mazs, smalks un akurāts rokraksts liecina par kautrīgu, punktuālu un noslēpumainu cilvēku ar teicamām vērotāja spējām, kamēr plašs, liels un nereti pat haotisks rokraksts piedēvēts komunikabliem un sabiedriskiem cilvēkiem. Zīmīgi, ka tieši pēdējie lielākajā daļā gadījumu tiek vērtēti kā patīkamāki un līdzcilvēkiem saistošāki.

Apavi

Vai par cilvēku patiesi iespējams pateikt teju visu, vien paraugoties uz viņa apaviem? Kā apgalvo psihologi, izrādās, jā! Visbiežāk vērtējam līdzcilvēku apavu kvalitāti un iespējamo cenu, koptumu, kā arī stilu un krāsu, izdarot attiecīgos secinājumus par to īpašnieku. Kādā pētījumā, kas veikts Hārvarda universitātē, pat atklāts, ka, vien palūkojoties uz kurpēm, cilvēki spēj līdz pat 90 procentiem precīzi noteikt apavu valkātāja ienākumu līmeni, politisko piederību un pat vecumu. Izmanto šo fenomenu savā labā!

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!