Foto: Publicitātes attēls
Vizuālā māksla jeb tēlotājmāksla pastāv, kopš cilvēce sevi atceras. Sākot jau no alu laikmeta zīmējumu liecībām, tas ir veids kā cilvēks var paust savu esību. Vizuālā māksla dod iespēju fiksēt notiekošo un tās attīstība rāda, ka tā vedina domāt, iztēloties; tā vēsta par laikmetu un palīdz apzināties sevi pasaulē. Tā ir viena no valodām, kurā sarunāties vienam ar otru. To iepazīstot, veidojas personīga attieksme un izpratne par kultūrvēsturisko mantojumu, ko esam saņēmuši.

Dažkārt vecāki sev jautā - "Kurā vecumā ar bērnu sākt runāt par mākslu? Kā to darīt? Varbūt es kā vecāks pats neesmu pietiekami kompetents un lai to dara skola?!"

Mums, grāmatu sērijas "Mazā Mula pēta" veidotājiem ir atbilde - audziet kopā ar bērnu un jo ātrāk jūs viņu sāksiet iepazīstināt ar brīnumaino mākslas pasauli, jo labāk. To var darīt jau no brīža, kad mazais spēj kaut brītiņu noturēt savu uzmanību un ir iemācījies satvert zīmuli. Tajā mirklī nav nepieciešams klāstīt mākslas teorijas un runāt sarežģītos mākslas terminos. Svarīgākais ir radīt interesi un apvienot patīkamo ar lietderīgo - pieradināt bērnu pētīt un vienlaicīgi izbaudīt kopā darbošanās prieku. Nākamais jautājums, iespējams, ir - kā to darīt? Iespējas ir ļoti dažādas - pirmā, visvienkāršākā un visiem pieejama - apsēdieties kopā ar bērnu un iedodiet viņam baltu lapu un zīmuli. Pavērojiet kā bērns atraisās un ar lielu prieku sākumā, kad tikai iemācījies noturēt rokā zīmuli, švīkā lapu un pēc kāda laika jau mēģina uzzīmēt to, ko redz sev apkārt. Tad piedāvājiet zīmuli nomainīt ar krītiņiem, pirkstiņkrāsām un priecājieties līdzi mazā mākslinieka lielajai aizrautībai.

Ir vēl cita iespēja - dodiet iespēju bērnam izpētīt mākslas paraugus un pārrunājiet ar viņu tos. To var darīt jau no pavisam mazām dienām. Sākumā variet vienkārši kopīgi šķirstīt mākslas grāmatu, vēlāk, kad bērnu jau interesē konkrētas krāsas, formas un viņš atpazīst priekšmetu pasauli, varat stāstīt bildē redzamo, pievērst uzmanību spilgtākajām vai bērna interesējošām detaļām (piemēram, gleznā pētīt dzīvniekus vai priekšmetus ko viņš jau atpazīst).

Mēs, sērijas "Mazā Mula pēta" veidotāji esam izdevuši gan mākslas albumu "Krupim patīk visas krāsas: pavisam maziņiem, gan izglītojošu četru grāmatu komplektu, kurā pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem saprotamā veidā pastāstam tpar Latvijas māksliniekiem, viņu darbiem un dzīvesstāstiem. Grāmatās var sastapt visus tos māksliniekus, kas 20 gs. mākslā katrs savā žanrā bija atstājis nozīmīgu devumu Latvijas mākslā. Tie ir V.Purvītis, J.Rozentāls, R.Suta, B.Bērziņš, M.Tabaka, K.Padegs, P.Kundziņš, K.Ubāns un daudzi citi, kuru darbi ir izvēlēti, vadoties no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pedagogu un speciālistu ieteikumiem. Grāmatu sērija ir kā sava veida mākslas enciklopēdija mazajiem Latvijas lasītājiem.

Grāmatu sērijas četras daļas ir iekārtotas tā, lai katrā no tām būtu apskatīts savs mākslas žanrs - ainava, portrets, klusā daba un dzīvnieki mākslas darbos. Lai grāmatu būtu interesantāk lasīt, tajā visās sērijas daļās dzīvojas viens tēls - meitene Mula, kura ir dikti zinātkāra un draudzīga. Viņa ved lasītāju cauri grāmatas lappusēm prātojot, diskutējot un aicinot pašiem izpildīt dažādus radošus uzdevumus, kas sasaistīti ar konkrētā mākslas darba tēmu vai tehnisko izpildījumu. Mums, vecākiem, sākotnēji nav jāuztraucas, ka bērns neuztvers uzreiz visu, kas grāmatā piedāvāts. Taču, varam būt pārliecināti, ka esam radījuši interesi un skolā, kad bērniem būs uzdevums iepazīt vizuālos izteiksmes līdzekļus, to īpašības, kompozīcijas principus, plašāk iepazīt mākslas žanrus un izprast mākslas pasaules daudzveidību, viņam jau būs radusies interese un nelielas priekšzināšanas.

Lai veicas izzināt mākslas plašumus!

Sērijas "Mazā Mula pēta" grāmatas būs laba dāvana bērniem vecumā no 4 līdz 10 gadiem.

Pašlaik sērijas izdevēji piedāvā akciju portālā "Pērkam kopā", kuras laikā grāmatas un lelle Mula ir pasūtāmi ar 40 % atlaidi.
https://www.perkamkopa.lv/lv/product/16837/Bernu-gramata-par-makslu-vai-lelle-Mula

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!